Regime

We weten sinds gisteren dat het Koninkrijk der Nederlanden vindt dat er mannen aanwezig moeten zijn bij de van staatswege bevolen aanranding van een getraumatiseerde vluchtelinge. Voor de veiligheid. Zijn de heren bang dat vrouwen alleen niet hard genoeg zijn om een gelukszoekster uit elkaar te trekken? Dat er mannen bij moeten zodat de vrouwen zich niet willen laten kennen?

Dat zou duiden op een besef, ergens, dat wat er in de Nederlandse vreemdelingendetentie gebeurt, totaal onacceptabel is. Totaal onacceptabel is ook het antwoord van Diederik Samsom. Voortaan alleen nog cel voor criminele en agressieve asielzoekers, linkt hij. Want, Samsom? Die hebben geen mensenrechten? Die mogen op menonterend botte wijze worden mishandeld? Het probleem, beste Samsom, is niet dat ook onschuldigen een gevangenisregime krijgen opgelegd. Het probleem is het regime zelf en de mensen die het ten uitvoer brengen.

Het kan me niet bommen wie je in detentie hebt, Samsom, al is het Beate Zschäpe zelf. In een rechtsstaat gaan we zo niet met mensen om. Dat je als een laffe hond het probleem denkt op te lossen door minder mensen van staatswege te laten aanranden, mensen waarvan je makkelijk kunt zeggen dat ze er om vroegen omdat ze crimineel en/of agressief waren, toont dat je alleen maar geïnteresseerd bent in de politieke consequenties. Want wie bekommert zich om agressieve, criminele asielzoekers? Geen hond. En wie controleert straks wat precies “agressief” wordt genoemd? Geen journalist. Hoe wij asielzoekers behandelen, is sowieso volledig onttrokken aan democratische controle dus politiek zit je veilig.

Als je kloten zou hebben, Samsom, dan zou je een volledig onderzoek gelasten. Wie waren er aanwezig? Wie gaf de bevelen? Wie nam de besluiten? Op basis van welke regelgeving? Door wie is die regelgeving opgesteld? Juist jij, met je “sterk en sociaal”, moet dat eisen. En wil de VVD niet, dan trek je de stekker er uit. Klaar, afgelopen, kijk maar of ze na verkiezingen op dit thema een meerderheid bij elkaar kunnen fröbelen voor een ultrarechts Nederland.

“Als” je kloten zou hebben.

 

UPDATE – bij de EO hebben ze het slachtoffer die vertelt wat er gebeurt, met een beeldreconstructie. Als ik eerlijk ben, vind ik het jammer dat er een reconstructie bij zit. Dat zou niet nodig moeten zijn.

Advertisements