Gerald Kaufman, 2009

Mevrouw de vicevoorzitter,

Ik groeide op als orthodoxe Jood en zionist. Op een plank in de keuken stond een blikken doosje van het Joods Nationaal Fonds waar we kleingeld in deden om de pioniers te helpen die de Joodse aanwezigheid in Palestina opbouwden. Ik ging in 1961 voor het eerst naar Israël en ben er sindsdien ontelbare keren geweest.

Ik heb familie in Israël en ik heb vrienden in Israël.  Een van hen vocht in de oorlogen van 1956, 1967 en 1973 en raakte tijdens twee van die oorlogen gewond. Deze dasspeld is gemaakt van een herinneringsmedaille die hij heeft gekregen en aan mij gaf. Ik heb de meeste premiers van Israël gekend, om te beginnen met de eerste premier, David Ben-Gurion. Ik was bevriend met Golda Meir en ook met Yigal Allon, de vicepremier die als generaal de Negev voor Israël veroverde tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948.

Mijn ouders vluchtten vanuit Polen naar Groot-Brittannië. De meeste van hun familieleden werden vervolgens door de nazi’s vermoord tijdens de Holocaust. Mijn grootmoeder lag ziek op bed toen de nazi’s hun woonplaats Staszów bereikten. Een Duitse soldaat schoot haar dood in haar bed.

Mevrouw de vicevoorzitter, mijn grootmoeder is niet gestorven om dekking te bieden aan Israelische soldaten die Palestijnse grootmoeders in Gaza vermoorden. De huidige Israëlische regering misbruikt op meedogenloze en cynische manier de voortdurende schuldgevoelens van gojim vanwege de moord op de joden tijdens de Holocaust als rechtvaardiging voor het vermoorden van Palestijnen. Geïmpliceerd wordt dat een Joods leven kostbaar is en een Palestijns leven niet telt.

Een paar dagen geleden werd op Sky News de woordvoerster van het Israëlische leger, majoor [Avital] Leibovitz, bevraagd over het doden van op dat moment 800 Palestijnen. Het zijn er nu duizend. Ze antwoordde onmiddellijk: “500 van hen waren militanten”. Dat was het antwoord van een nazi. Je zou de Joden die voor hun leven vochten in het getto van Warschau ook kunnen afdoen als militanten.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, stelt dat haar regering niet zal onderhandelen met Hamas omdat het terroristen zijn. Tzipi Livni’s vader was Eitan Livni, hoofd operaties van de terreurorganisatie Irgun Zvai Leumi die de bomaanslag op het King David Hotel in Jeruzalem organiseerde. Daarbij kwamen 91 mensen om, onder wie vier Joden. Israël is ontstaan uit Joods terrorisme. Joodse terroristen hingen twee Britse sergeanten op en plaatsten booby traps op hun lichamen. Samen met de terroristische Stern Gang slachtte de Irgun in 1948 254 Palestijnen af in het dorp Deir Yassin.

Vandaag laat de huidige Israëlische regering weten dat ze onder bepaalde voor hen acceptabele voorwaarden bereid zouden zijn om te onderhandelen met de Palestijnse president Abbas van Fatah. Daar is het te laat voor, mevrouw de vicevoorzitter. Ze hadden kunnen onderhandelen met de vorige leider van Fatah, Yasser Arafat, een vriend van me. In plaats daarvan belegerden ze hem in een bunker in Ramallah, waar ik hem opzocht. Hamas heeft de Palestijnse verkiezingen van 2006 gewonnen vanwege de fouten die Fatah maakte sinds de dood van Arafat. Hamas is een uiterst smerige organisatie maar ze is democratisch gekozen en het is de enige mogelijke gesprekspartner. De boycot van Hamas door onder andere onze eigen regering is een verwijtbare fout die verschrikkelijke gevolgen heeft gehad. De grote Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Abba Eban, met wie ik samen bij vele gelegenheden actie voerde voor vrede, zei: “Vrede bereik je door met je vijanden te praten.”

Hoe veel Palestijnen de Israëli’s ook vermoorden in Gaza, dit existentiële probleem kunnen ze niet met militaire middelen oplossen. Wanneer de gevechten op wat voor manier dan ook ophouden, zijn er nog altijd anderhalf miljoen Palestijnen in Gaza en tweeëneenhalf miljoen meer op de Westelijke Jordaanoever, die door de Israëli’s als vuil worden behandeld. Er zijn honderden wegversperringen en ze worden daarnaast ook nog lastig gevallen door de afschuwelijke bewoners van de illegale Joodse nederzettingen.
Er komt een tijd, en dat duurt niet meer zo lang, dat ze talrijker zijn dan de Joodse bevolking van Israël. Het is tijd dat onze regering de Israëlische regering duidelijk maakt dat haar gedrag en beleid onacceptabel zijn, en om Israël een totaal wapenembargo op te leggen. Het is tijd voor vrede, maar dan echte vrede, niet een vrede door verovering wat het werkelijke doel van de Israëli’s is. Het is onmogelijk voor hen om dit te bereiken. Het zijn niet alleen maar oorlogsmisdadigers – het zijn idioten.

Gerald Kaufman MP, House of Commons, 2009.

Advertisements

One Comment

Comments are closed.