En Berlusconi kandideert zich toch.

Daarom schrijf ik zo weinig over Italië: je blogs zijn binnen een dag waardeloos geworden, je analyse is verkeerd gebleken – en ik hoop eigenlijk stiekem altijd iets van enig niveau opgeschreven te hebben. Eergisteren trad Berlusconi ‘uit liefde voor Italië’ terug uit de verkiezingsstrijd; gisteren werd hij tot vier jaar cel veroordeeld wegens belastingfraude en vandaag herkandideert hij zichzelf, ‘want de justitie moet worden hervormd’.

Berlusconi en de zijnen roepen al jaren dat de rode toga’s (toga’s zijn ook in dit land zwart – u begrijpt dat we het over politiek rood hebben) een politieke strijd tegen hem voeren en deze veroordeling in eerste graad is dan ook heel erg verkeerd gevallen in het rechtse kamp. Links Italië is er daarentegen van overtuigd dat de Cavaliere corrupt is en alleen maar in de politiek zit om zijn eigen hachje te redden.

Voor het standpunt van links is heel wat te zeggen: de afgelopen jaren werden door diverse regeringen-Berlusconi wetten uitgevaardigd die vooral leken te dienen om specifieke personen uit handen van justitie te houden – de zogenaamde wetten ad personam. Bovendien werden enkele verjaringstermijnen duchtig aangescherpt, wat de notoir trage justitie in ernstige problemen brengt om tot veroordeling in cassatie te komen.

Maar ook het rechtse kamp heeft een geloofwaardige zaak. Ik hoef na de veroordeling van de seismologen die de bevolking van L’Aquila vlak voor de vernietigende aardbeving ten onrechte geruststelden niet meer uit te leggen dat justitie in Italië niet werkt zoals in andere landen.

Aan Berlusconi kleeft al sinds zijn aantreden het odium van de maffia, van P2, van het corruptieschandaal tangentopoli – kortom van alle problemen waaraan de oude politiek van christendemocraten ten onder is gegaan. Omdat het juist de rechterlijke macht was die in die roerige tijd onder vuur lag – en dat mag u heel letterlijk nemen – is het heel goed voorstelbaar dat rechters sterk de neiging hebben om het handelen van Silvio Berlusconi en de zijnen onder een vergrootglas te leggen. En juist in Milaan waar de meeste processen tegen Berlusconi plaatsvinden, is de hoofdaanklager een voormalig medewerkster van de vermoorde rechter Falcone. Het is niet ondenkbaar dat er alles aan gedaan wordt om Silvio en de zijnen ten val te brengen.

En de zijnen, inderdaad. Zo is er de zaak-Sallusti waarin de directeur van Berlusconi’s krant Il Giornale een gevangenisstraf van 14 maanden moet uitzitten voor een in 2007 onder pseudoniem geschreven column die beledigend werd geacht voor een rechter in Turijn. Een maand geleden werd deze schandalige straf in cassatie definitief – linkse en rechtse journalisten hebben er al hun afschuw over uitgesproken.

Het gelijk, trap ik even een open deur in, ligt aan de zijde van de waarheid. De tragiek van dit land is dat er geen waarheden bestaan. Daarom schrijf ik zo weinig over Italië.

Advertisements

4 Comments

  1. Ja Rob, waarschijnlijk voerden hooggeplaatste staatslieden en inlichtingendiensten onderhandelingen met de mafia voor en na de aanslagen op Falcone en Borsellino, die die onderhandelingen op het spoor waren gekomen. Het ging daarbij niet alleen om het opheffen van artikel 41bis (streng regime en volledig isolement voor mafia-bazen in de gevangenis), maar ook over het vinden van nieuwe vriendjes binnen de na mani pulite sterk veranderende politiek.
    Vergeet niet dat Silvio als stalmeester een notoire mafia-baas in huis kreeg – waarschijnlijk om zijn handelen wandel onder controle te houden. Zijn oorspronkelijke startkapitaal van ‘slechts’ 30 miljoen euro is ook nooit verklaard.

Comments are closed.