Zwemmende mannen

Deze week genoten wij in Italië van de heroïsche beelden van ex-komiek Beppe Grillo die de Straat van Messina over zwom, begeleid door een vloot aan bootjes met persmensen, en door zijn eigen team met de spin doctor van zijn partij Movimento 5 Stelle in een hoofdrol.

Voor mij is dit het failliet van Grillo. We hoorden eerder al van dissidenten dat Grillo weinig ideeën heeft en dat zijn spin doctor het hele circus runt, met de grijze brulboei als buikspreekpop en zonder enige vorm van interne partijdemocratie, maar dit…

Vladimir Putin

Kijk, ik weet zeker dat Mario Monti wel eens een baantje heeft gezwommen. Of David Cameron. Zelfs onze eigen Mark Rutte is waarschijnlijk niet onder het schoolzwemmen, dat  Nederlandse instituut dat ruikt naar chloor en klinkt als dertig zenuwachtige kinderen in een sportfondsenbad, uit gekomen. Maar dat is nooit van tevoren aangekondigd zodat er massa’s persfotografen aanwezig waren.

Mao Zedong

Het zwemmen is als propagandamiddel dan ook bijna net zo erg als het kussen van kindjes. Of misschien wel erger, omdat het zo hevig geurt naar “krachtproef” en “viriliteit” en ander macho-vertoon. Nooit zullen we Angela Merkel of Christine Lagarde hun vitaliteit zien bewijzen in de Oder of de Seine.

 

Benito Mussolini

Laat dat maar over aan Vladimir Putin, Mao Zedong of Benito Mussolini. Stuk voor stuk echte kerels met echte spieren die met gemak de Tiber, de Yangtse of de Khemchik oversteken. Met hetzelfde gemak schakelen ze tegenstanders uit, en wel op manieren waar de oude mannen van de Cosa Nostra in Grillo’s eindbestemming Messina van zouden verbleken.

Saddam Hussein

Kijk, dat u dus niet denkt dat die Edge of Europe een partijtje aan het overdrijven is. Dat is de echte Saddam Hussein (of wellicht een dubbelganger) die, bij leven en welzijn en gevolgd door een bodyguardsnor, even laat zien dat hij de Tigris best zwemmend kan oversteken.
Het heeft hem uiteindelijk niet van de ondergang kunnen redden.
Wat u ook doet daar in Nederland: stem niet op zwemmende mannen.

Advertisements

4 Comments

 1. ” die gast die wat tegen het zwemmen van Grillo had schreef gewoon de Italiaanse
  kranten na, die het niet op die beweging hebben omdat ze te dicht tegen de oude politici
  aanschurken. Wat veel verontrustender is, is dat Grillo nu in Sicilië rondloopt en blert “waar is
  die mafia, er is helemaal geen mafia te zien, Sicilië is een prachtige regio en heeft Italië
  helemaal niet nodig” – terwijl wie zich tegen de alomaanwezige mafia verzet nu juist de steun
  van de staat ontzettend hard nodig heeft.”
  Af en toe stuur ik iets naar mijn Bolognese vrienden. Dit was het commentaar

Comments are closed.