Stadstaatjes

Al vaker schreef ik op deze pagina’s over de Lega Nord, de afscheidingsbeweging die het noorden van dit land wil afscheiden van de rest. De motieven zijn zuiver economisch, al hebben ze er legendarische, grotendeels fictieve historische figuren als Alberto Da Giussano bijgehaald om het geheel een faux-historisch kleurtje mee te geven. Waar heb ik dat eerder gezien? Oh ja.

Enfin, het probleem van deze beweging – en van de Vlaamse onafhankelijkheidsbeweging – is de economische gedachte. De vaak herhaalde kretologie dat de regio, in het geval van het Lega-droomland “Padania” ook nog eens geografisch ongedefinieerd, als land “tot de rijkste tien, vijfentwintig landen van de wereld” zou behoren, als ze de “nutteloze ballast” van het zuiden  maar niet hoefden te onderhouden.

Da’s prachtig. En dan? Dit land is van oudsher een land van stadstaatjes, waar Pisa tegen Florence ten strijde trok en Rome voor de éénwording veroverd moest worden op de paus. En dus zou het mij niets verbazen als in het Lega-droomland Padania de pleuris uitbreekt. De Milanezen willen misschien helemaal niet betalen voor die sloebers in pak ‘m beet Bergamo. Misschien willen de Milanezen wel weer een stadstaat worden, maar dan graag zonder de immigrantenwijk Famagosta, want “die kosten alleen maar geld”. Net zoals de Walen in België, de Sicilianen in Italië en de Grieken in Europa.

Of de Limburgers in Nederland. De vraag is of de Geert-kolonie aan de Maas beseft hoeveel geld “hardwerkende Nederlanders” hebben moeten ophoesten om dat handjevol kerkdorpjes en voormalige mijnsteden van de ondergang te redden. Je hoort ze niet over de centjes die de gehate Hollènders er naartoe brachten. Net zo min als je mensen uit het SP-heartland Oss hoort over de eenzijdige varkenseconomie van Oost-Brabant en over het Haagse en Europese (landbouw-)subsidiegeld dat erheen vloeit. Maar als Griekenland in de problemen zit, geven ze niet thuis.

Nou ben ik toevallig Rotterdammer. Voelt u ‘m al aankomen? Ik wel, als we zo door blijven gaan. Dan maar geen vlaai meer. Overschat fruithapje.

 

Advertisements

One Comment

 1. In Honduras gaat de rijke bovenlaag waarschijnlijk daadwerkelijk experimenteren met stadstaatjes in ultra-neoliberale stijl. Als het doorgaat, een ‘succes’ wordt en in andere landen navolging krijgt, kan je blog nog wel eens profetisch blijken te zijn geweest.

  ‘Catastrophe’: Critics Slam Neoliberal Plan for Privatized Cities in Honduras
  https://www.commondreams.org/headline/2012/09/06-6

  Built from scratch with private investors, opponents say “charter cities” violate people’s right, guarantees of democracy

  Activist tegen geprivatiseerde steden vermoord
  http://bit.ly/WcXiEt

Comments are closed.