Koetjes en kalfjes

Dit is een kalf. Hij staat in de wei-de. Een kalf heeft nog geen ho-rens. Die krijgt hij la-ter als hij groot is. Wil jij als je groot bent ook ho-rens? Dag, kalf!

U wist natuurlijk heus wel dat dat een kalf was. U wel. U bent niet van de waarheden als koeien. De rest van Nederland helaas wel. Hassnae Bouazza schreef in NRC-Handelsblad dit stuk waarin ze geduldig, en voor de duizendste keer, uitlegt dat moslims die tegen een filmpje protesteren, een kleine minderheid zijn. Het is kennelijk nodig om zulke evidente waarheden op te blijven dissen om te voorkomen dat we…

Ja, om wat eigenlijk te voorkomen? Laat ik daar dan ook maar eens een pijnlijk evidente waarheid opschrijven. Om te voorkomen dat we precies datgene doen, wat de makers van dat filmpje van ons verwachtten. Want waarom is die film eigenlijk gemaakt? De, heu, cineast wilde er geen moslims mee overtuigen dat zij het verkeerde geloof aanhangen. Hij wilde ook geen historische documentaire over het leven van Mohammed afleveren. Nog minder wilde hij ons informeren over de achtergronden van de islam.

De film is gemaakt om te provoceren. En domme koeien als ze zijn, laten salafisten zich maar al te makkelijk provoceren. Zij doen dus precies datgene wat de filmmaker wil. Denk daar maar eens over na, met je vlasbaardjes en je soepjurken en je boek met de Enige Echte Waarheid. Jullie zijn koeien. Maar jullie zijn niet de enigen.
Ook Wouke van Scherrenburg en vrijwel het hele Nederlandse journaille zijn koeien die precies datgene doen, wat er van hen verwacht wordt. Ze wijzen op de moslims en vinden dat deze maar eens normaal moeten leren doen. Ze stoken het nog altijd stevig fikkende antimoslimvuurtje nog een beetje verder op. Ze besteden geen aandacht aan moslims die protesteren tegen de salafisten, zelfs niet als dat bijna in eigen land gebeurt. Het zijn simpele geesten, journalisten. Alles moet in hapklare brokken naar de nieuwsconsument. Dan kunnen we al dat onderscheid niet gebruiken. De kijker of lezer – u! – is daar te dom voor.

En dat is dus precies wat de maker van het filmpje al lang van tevoren wist. Filmpje-provoceert-salafisten-kweken-islamofobie. Daar is het allemaal om begonnen, en dankzij een handjevol dwaze baarden en halfzachte opiniemakers, is het allemaal precies zo gegaan als voorzien.

U wist dat natuurlijk heus wel. U wel. Toch dacht ik, laat ik het maar even opschrijven.

Advertisements

One Comment

  1. het gaat helemaal niet om de islam. de jongeren die de straat opgaan zitten vol rancune tegen hun eigen leiders en de onze en wel omdat ze geen werk hebben, geen geld, geen toekomst, terwijl ze zien hoe hypocriet het westen reageert, dat fenomenale verlichtingsbolwerk. tegelijkertijd mogen ze hun seksuele energie niet richten op hun vrouwelijke leeftijdsgenootjes. probeer je voor te stellen dat je met je rug tegen de muur staat en dan ook nog ons gelul over je heen krijgt. die jongeren zijn geen salafisten maar lui die spuug genoeg hebben van het westerse gezeur en het gezeur van hun eigen leiders. dit is een waarheid als een koe, zo weet ik uit eigen ervaring. heb ik het nu helder genoeg uitgelegd? zo niet, ga er heen en praat eens met die jongelui.

Comments are closed.