De moslim Obama

Terwijl in heel de moslimwereld foto’s van Barack Obama worden verbrand, beweert Joost Niemöller met droge ogen dat de president van de VS een moslim is. Het zou stof zijn voor een komische film als het niet zo diep triest was.

Triest, want Niemöller is een opiniemaker, een man die her en der mag aanschuiven, die gelezen en gedrukt en geloofd wordt. Het is tekenend voor de belabberde kwaliteit van het publieke debat in Nederland dat een patente dwaas die zonder enig bewijs – zelfs “de wetten van de islam” haalt hij niet aan – beweert dat Obama een moslim is die bewust het Westen uitlevert aan “de islam”, de status heeft van Niemöller.

Je ziet door welke hoepels deze hooggewaardeerde opiniemaker moet springen om op het door hem gewenste resultaat uit te komen:

Waar Obama in de eerste fase het vuur aanwakkerde, trok hij zich in de tweede fase weer terug.

Je vraagt je toch af waarom dan, als “de moslim Obama” zo graag die Arabische revolutie wilde. Maar uitleg volgt niet. Nee, er volgt een keiharde leugen:

Er klonk geen ferme taal toen er een Amerikaanse ambassadeur vermoord werd.

Hoe dat zich verhoudt met de woorden van Obama zelf, is mij een raadsel.

… And make no mistake, we will work with the Libyan government to bring to justice the killers who attacked our people.

Ik zeg alleen maar Guantánamo. U begrijpt mij. Niemöller ook, hij ziet de zwakte van zijn redenering en dus gaat hij nog een stapje verder in de hoop zijn naïeve schapen van lezers te overtuigen:

De Satan Amerika ligt met zijn pootjes omhoog te piepen om genade. Welnu, genade bestaat er niet in de islam.

Juist. Daarom waarschijnlijk heeft de president van Libië, Mohammed Magarief, volgens Niemöller een van de exponenten van “schimmige islamitische bewegingen”, zijn excuses aangeboden. Begrijpuwel? Ik niet.

Het artikel is puur samenzweringsgetheoretiseer, gebouwd op niets anders dan de bij de lezer al aanwezige vooroordelen over de Amerikaanse president en de islam. En dat is allemaal best, ware het niet dat deze man boeken uitgeeft en regelmatig in de Volkskrant (Zeg die krant op!) schrijft.

Waarom is een man die a) idiote samenzweringstheorieën aanhangt die hij b) nauwelijks overtuigend kan opschrijven, opiniemaker? Waren de ex-topsporters op? Wilden Geer en Goor er zich niet aan branden? Als het resultaat van de rechtse anti-elitaire golf de voormalig linkse elitejournalist Joost Niemöller is, dan ga ik morgen in de plaatselijke kerk bidden om de wederopstanding van G.B.J. Hiltermann.

Een goedenavond overigens.

Advertisements

2 Comments

  1. Weinig aan toe te voegen. Ik zit nu dus al een paar uur met verbijstering de PVV-aanhang op Twitter te volgen. Die zijn het unaniem – zonder ook maar één uitzondering – volledig met Niemöller eens. En dan heb ik het niet over de halve en hele analfabeten Tokkies, maar over de mensen die in elk geval in staat zijn een coherente zin op papier te zetten. Verbijsterend. Klokkenluideronline-niveau.

Comments are closed.