Milieu en mobiliteit

Het milieu is niet gebaat bij constant wisselende snelheden of opstoppingen op de snelweg. Tachtig-kilometerzones en ontoereikende hoeveelheden asfalt zijn bijzonder slecht voor het milieu.

Een beetje automobilist weet dat je met een liter benzine op een lege snelweg veel meer kilometers kunt maken dan in stadsverkeer. Remmen en optrekken kost meer brandstof dan doorrijden. Een constante snelheid volhouden, kost de auto nu eenmaal de minste energie.

Als we de luchtkwaliteit langs de snelwegen rond de grote steden willen aanpakken, dan is een verlaging van de snelheid geen oplossing. Want over welke snelheid hebben we het eigenlijk? Het verkeer staat voornamelijk stil – met draaiende motor – en of dat op zich al niet erg genoeg is, leggen we een extra flessenhals aan door de maximum snelheid te verlagen. Nu moet ook op een rustig verkeersmoment iedereen inhouden. Dat kan alleen maar tot meer filevorming leiden.

‘Links’ rijden, en dan bedoel ik milieubewust rijden, is doorrijden. Niet met 130 kilometer per uur natuurlijk, want hoe sneller je gaat, hoe meer benzine je verbruikt. Als je in heel Nederland op elk moment van de dag honderd zou kunnen rijden, dan levert dat veel meer tijd- en geldwinst op dan de 130-onzin van de VVD en de PVV. Bovendien levert het veel meer milieuwinst op dan de 80-kilometeronzin van links.

Maar niemand wil er aan. De werkgever wil zijn kantoorslaaf in een kantoor zien en dus moet u elke dag de file in om op uw werk achter de computer van de baas te gaan zitten. Geen VVD’er die ooit iets over thuiswerken of flexibele werktijden heeft gezegd. De milieufanaat wil de automobilist liefst de auto uit, hoewel veertig jaar mobiliteitshinderend beleid nog geen enkele daling in autobezit en -kilometers heeft bereikt. De milieufanaat gelooft er echter in als een ouderling in het Scheppingsverhaal.

Er bestaat in Nederland geen partij die eerlijk is over milieu en mobiliteit. Niet op links en niet op rechts. Links vindt dat u eigenlijk helemaal geen auto moet hebben en rechts vergenoegd zich met het oplepelen van kiezers door middel van populistische onzin over snelheidsverhogingen.

Over twintig jaar zijn auto’s zo schoon als fietsen. Reken er maar niet op dat de milieubeweging dit zal erkennen. De dan nog ernstiger verouderde infrastructuur zal niet worden aangepast, want dat kost vierkante meters grasland en daar wonen korenwolven of geelgerande watertorren of kluten. En reken ook niet op rechts. Uw baas wil u nog altijd op kantoor zien en de VVD wil ondernemers niets opleggen.

En terwijl u in 2032 de file staat, wordt op de radio Marianne Thieme geïnterviewd. De oude politica klaagt steen en been over roadkill. En u weet: het komt nooit meer goed.

Advertisements

One Comment

Comments are closed.