Op Habbo met Ome Sam

Kent u Habbo? Een enorm virtueel hotel waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten? Uw kinderen kennen het vast wel, want het is behoorlijk populair. Sinds enige dagen is het echter niet meer mogelijk om op Habbo nog met iemand te praten: Channel 4 kwam met een vernietigende reportage over pedofielen die de site bevolken en de site ging daarop op mute.

Nu kun je natuurlijk zeggen dat pedofielen ook de telefoon gebruiken, en dat dat niet wil zeggen dat de telefoon nu een gevaarlijk en besmet medium is, maar ik denk dat de vergelijking tussen Habbo en de ballenbak van de McDonald’s eerder op zijn plaats is. Men mag van McDonald’s verwachten dat er geen viezige volwassen kerels in de ballenbak worden toegelaten; men mag ook van Sulake verwachten dat de kindvriendelijkheid van hun Habbo op zijn minst in de gaten wordt gehouden.

Natuurlijk wordt er nu druk geprotesteerd tegen de Habbo Mute en moet vooral Channel 4 het ontgelden. Zo zijn op YouTube video’s te vinden van Habbo’s – zoals de gebruikers zichzelf noemen – die het oneens zijn met de drastische paniekmaatregel van Sulake. Video’s van Cationification (16), Olphastrom (18), Tyquan, Habbo (22) en TheSamBensemann, een 31-jarige Habbo uit Nieuw-Zeeland.

Habbo (sinds 2000; sinds augustus 2001 in het Engels) werd in augustus 2006 in Nieuw-Zeeland gelanceerd. You do the math. Onze Habbo is in ieder geval geen klant die is blijven hangen sinds zijn kindertijd. Mag uw dertienjarige dochter in de ballenbak met ome Sam uit Nieuw-Zeeland?

Als het om online veiligheid van kinderen gaat, zijn allereerst ouders verantwoordelijk – laat dat duidelijk zijn. U moet weten wat uw kind online zoal doet en dat vraagt om betrokken ouderschap. Maar als ik in vijf minuten een eenendertigjarige bewoner van een mij verder onbekende kinderwebsite boven water fiets, dan wordt er door Sulake niet erg hard aan de veiligheid van de Habbo’s gewerkt.

U bent gewaarschuwd.

Advertisements

One Comment

 1. Ja, kon niet uitblijven natuurlijk.
  Ze geven zwemles.
  Zitten bij de politie.
  Letten op uw kleuters in de crèche.
  Hadden zelfs een eigen partij.
  Enz. enz.

  En nu gezellig in het Habbo Hotel.
  Weet je wat er gebeurde op Habbo als je een scheldwoord o.i.d. op je scherm tikte?
  Mijn kinderen lagen er dubbel om, het scheldwoord was weg en werd vervangen door het woord “bobba”!

  Kinderen lastig vallen mag, maar schelden is uit den boze.
  Kinderen en internet, blijf er bij!

Comments are closed.