Méditerranée, zo grauw

Je zou in dit land met zijn aardbevingen en aanslagen bijna vergeten dat de grootste tragedie van de eenentwintigste eeuw ook nog aan de gang is. Nederland kennende waag ik een gokje en stel ik dat u daar ook niet meer bij stilgestaan hebt – het is ook moeilijk om tussen Dibi en het Songfestival door ook nog de bijzaken in het oog te houden.

Gisteren vertelden overlevenden weer van tien tot dertig doden in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Italië. U kent ze wel uit de kolommen van uw favoriete blogs: gelukszoekers die alleen voor de uitkering naar Nederland willen. De eerste vier maanden van dit jaar verdronken naar schatting van de UNHCR al 81 mensen die vanuit Libië vertrokken. Het totaal van 2011 zou zo’n 1500 slachtoffers zijn. Fortress Europe heeft een nieuwsoverzicht voor u, in het Italiaans. En een statistisch overzicht:

Sinds 1988 zijn minstens 18.278 jonge mensen overleden tijdens hun poging om Europa binnen te komen*, waarvan alleen al 2.352 in de loop van 2011. Deze aantallen zijn geactualiseerd tot 26 mei 2012. We hebben de bewijzen.

Ik vraag me wel eens af wat er zou gebeuren als de afgeladen wrakke bootjes vol wanhopigen voor de kust van Scheveningen op zouden duiken. Als de lijken de Nieuwe Waterweg op zouden drijven tot aan de Maasbruggen. Als u om acht uur bij de slappe koffie getrakteerd wordt op Journaalbeelden uit de haven van IJmuiden, waar politie, brandweer en marine uit alle macht proberen snel de vluchtelingen van een zinkende tobbe te trekken. Het zou de hardste schreeuwers doen verstommen.

Maar ze kunnen niet allemaal hier naartoe komen! Klopt ook, en dat doen ze ook niet.

By September [2011], the overall population of refugees and asylum-seekers in Kenya, including 52,000 people of concern in Nairobi, stood at some 559,000 people.

Ze zitten in een land met 40% werkeloosheid, 50% onder de armoedegrens en een BNP per hoofd van de bevolking van 1700 dollar. Niet in een land met 5,2% werkeloosheid, 10,5% onder de armoedegrens en een BNP per hoofd van de bevolking van 42.300 dollar. Het overgrote deel van de vluchtelingen in de wereld zit niet eens in de buurt van het rijke Europa, laten we dat niet vergeten.

Tegen de achtergrond van deze feiten, deze getallen vooral, sta je als land gewoon voor lul als je maandenlang zanikt over één jongen en met man en macht erachter probeert te komen hoeveel Mauro’s er zijn. Je bent als natie niet serieus te nemen als een handjevol protesterende asielzoekers tot een dagenlange stand-off met de autoriteiten leidt, inclusief beschamende toestanden rond het verbieden van hulpverlening en inzet van de Mobiele Eenheid.

Dit weekeinde drijven er minstens tien dode Mauro’s in zee. Vorig jaar verzopen er meer dan vier Ter Apelse vluchtelingenkampen tussen Afrika en Italië. Toedeledokie Mediterranean Cruises.Waar zeiken jullie godverdomme nog over.

Ik wens u een fijn Pinksterweekeinde. Aan zee bijvoorbeeld.

*Dit is inclusief mensen die op een andere manier proberen binnen te 
komen, zoals aan boord van vrachtschepen of in vrachtwagens.
Advertisements