“Fuck it, I’d rather die”

Ik wil jullie voorstellen aan Mario*. Mario is een Amerikaan die ik al jaren ken via een forum voor modelbouwers. Hij is net over de zestig en heeft zijn leven lang eerlijk gewerkt. Een leven waarin niet altijd alles goed is gegaan, maar Mario sloeg zich er doorheen. Ik zal jullie de details besparen, maar Mario moet wellicht zijn eigen dochter uit de ouderlijke macht laten ontzetten. Dat u de stress waar deze man mee worstelt, een beetje begrijpt.

Het afgelopen weekend kreeg Mario voor de tweede keer in vier jaar een hartaanval. Ik laat hem even zelf aan het woord. Hij beschrijft hoe hij pakken vlees – zeg maar kiloknallers van de WalMart –  in stukken verdeelt, verpakt en in zijn vriezer legt:

45 minutes later I’m done. And I mean DONE. I’m sweating like a pig, I can’t catch my breath, my chest is tight as hell. I’ve only been standing and bagging meat. Big fucking deal! But I realize I’m having a minor heart attack. I grab a couple of aspirin and sit down. C. finally notices I’m not looking good. I manage to convince her not to call 911. What for? I can’t afford more medical bills and I’m not about to lose the house to the creditors and if it’s a bad heart attack it could cost me a million or more. Fuck it, I’d rather die. About an hour later the pains are gone and I’m feeling a lot better.

Een kennis van Mario heeft een verzekering die 80% van de kosten dekt. En die kreeg een rekening van 138.000 dollar van het ziekenhuis voor een behandeling aan drie hartslagaders, plus $6.000 voor tests, en dat is exclusief de nazorg. Mario zou dat al niet eens kunnen betalen, laat staan het volle pond dat hij als onverzekerde zou moeten ophoesten.

Er zijn ziekenhuizen in de VS die je ook behandelen als je geen geld hebt en forumleden uit andere staten bieden Mario nu aan om hem in huis te nemen zodat hij naar zo’n ziekenhuis kan gaan.

En dat heet vrije-marktliberalisme. Dat is wat “de markt” wil – de markt die Griekenland naar de kelder heeft gejaagd, die in Italië een ondemocratisch “zakenkabinet” heeft geforceerd, die markt die ondanks de waanzinnig slechte prestaties van rechtsliberale partijen op economisch gebied (Rutte, Berlusconi, Sarkozy) tòch weer gaat dalen als een linkse partij straks de grootste wordt. De markt is geen neutrale factor in het politieke veld, maar een machtsblok van rechtse vrije-marktkrachten die alle sociaal beleid om zeep wil helpen door middel van privatisering, met als argument het in de praktijk (NS en PostNL om er twee te noemen) al lang ontkrachte riedeltje dat de markt alles goedkoper en efficiënter kan en als doel meer vrijheid voor zichzelf. Hoe veel die vije markt om werkelijke vrijheid geeft, mag blijken uit hun innige liefdesverhouding met communistisch China.

Over dertig jaar zit ook u op de bank na te hijgen met een handje aspirines en een partner die 112 wil bellen. De vraag is of er dan nog mensen zijn die in de buurt van ziekenhuizen wonen waar ze je ook zonder credit card wel willen helpen. Want waar zouden die ziekenhuizen moeten staan?

*Mario is een pseudonym
Advertisements

15 Comments

 1. Het grappige is dat de liberalen waarschijnlijk over je blog zullen zeggen: “Mooi toch, dat forumleden Mario in huis willen nemen om hem zo te kunnen helpen? De vrije markt maakt mensen inventief en sociaal!”
  Zo had ik laatst een discussie met een Echte Liberaal rond een sponsorloop. Mensen renden zich in het zweet om geld bij elkaar te brengen voor een (omstreden, dat wel) kankertherapie die in Nederland niet gedekt wordt door verzekeraars. Hij prees het feit dat particulieren geld ophaalden voor een vriend, ze moesten duizenden euro’s bij elkaar lopen/smeken. Dat de zieke, als we allemaal een kwartje extra zorgpremie zouden betalen, ook geholpen had kunnen worden, daar had mijn gesprekspartner niet zo’n boodschap aan.

 2. Er staan zoveel onjuistheden in deze blog dat er haast geen beginnen aan is om ze te weerleggen. Gelukkig weerleg je één onjuistheid zelf al. Twee citaten uit je blog:

  1. “Er zijn ziekenhuizen in de VS die je ook behandelen als je geen geld hebt ”

  2. “De vraag is of er dan nog mensen zijn die in de buurt van ziekenhuizen wonen waar ze je ook zonder credit card wel willen helpen. Want waar zouden die ziekenhuizen moeten staan?”

  Nou, in de VS dus.

  Overigens heeft de VS geen vrije zorgmarkt, maar geeft het juist het meeste overheidsgeld (als % van het BBP) aan zorg uit van alle Westerse landen (!) (zie bv. http://en.wikipedia.org/wiki/Health_care_in_the_United_States#Spending ).

  Maar goed, nu probeer ik alsnog één van de (vele) onjuistheden te weerleggen.

  1. “Gelukkig weerleg je een onjuistheid zelf al”. Is u wel helemaal goed? Ik weerleg een onjuistheid in mijn eigen blog? U bedoelt: die onjuistheid staat er niet in.

   “Want waar zouden die ziekenhuizen moeten staan? Nou, in de VS dus.” Ja, handig als de lezer, over het algemeen een Nederlander, in Broek op langedijk met zijn aspirientjes in zijn hand zit te stuiteren. Leer eens lezen alvorens zo’n grote broek aan te trekken!

   Verder heb ik geen boodschap aan een anonymus die “vele onjuistheden” noemt en er vervolgens niet eentje weet op te dissen.

   1. Je schrijft dat er – volgens jou – een vrije zorgmarkt in Nederland gaat ontstaan en houdt ons het – volgens jou – schrikbeeld van de VS voor. Vervolgens meen je dat er in Nederland geen gratis zorg meer voor armen zal zijn na het vrijgeven van de markt, terwijl je tegelijkertijd erkent dat in de VS die gratis zorg voor armen wel bestaat. Dat is, kortom, erg inconsistent.

    Bovendien is de zorgmarkt in de VS dus niet vrij (zie de gegeven links), hetgeen de hele opzet van deze blog onderuit haalt.

  1. Het gaat over een goede vriend, een warm en dapper mens die me dierbaar is al heb ik hem nooit ontmoet, en die zijn tweede hartaanval heeft gekregen.
   Je bent echt een held als je daar lollig over gaat doen.

 3. Amerikaanse vrienden van mij (rond de 55 jaar) oriënteren zich op een emigratie naar Frankrijk, waar ze hun oude dag willen slijten. Hier weten ze zeker dat ze geholpen worden, ook als ze géén geld hebben. Bovendien is een verzekering hier nog gewoon te betalen.

  De documentaire ‘Sicko’ maakt het verschil mooi duidelijk, door expat-Amerikanen in Frankrijk en de UK te interviewen die allemaal hilarisch verbaasd zijn over de ‘National Health Service’.

  Er zijn dingen die je niet aan de markt moet willen overlaten. De markt steelt je blind.

  1. Ik geloof er geen biet van dat Amerikanen naar Europa emigreren voor de zorg.

   Je schrijft “Hier weten ze zeker dat ze geholpen worden, ook als ze géén geld hebben.” Yeah, right! Wat is Frans voor ‘wachtlijst’?

   1. Gewoon even ‘Sicko’ kijken dan zie je hoe ‘goed’ dat Amerikaanse zorg systeem is. Gedomineerd door verzekeringsmaatschappij die ziekenhuizen en patienten hun wil opleggen en die je, als je even teveel declareert,, zonder pardon uit de verzekering knikkeren. Top joh, dat geliberaliseerde systeem!

Comments are closed.