Volkert

Natuurlijk schrijven de domrechtse bralmedia voorspelbare stukjes over de man die Pim Fortuyn doodschoot. Nog steeds alsof hen een droomland is ontnomen dat met de schreeuwerige surrogaat-Fortuyn Wilders nooit van de grond wil komen. De politieke verandering waar we zo naar smachten, de holle woorden dus van alweer een politicus die verandering belooft – en dat doen alle politici, altijd, overal, en niet sinds Obama maar sinds het ontstaan van de democratie. En Pim was een beroepspoliticus.

Ik hoef u niet te zeggen dat ik nooit van Pim Fortuyn gehouden heb. Ik kon ‘m wel schieten zoals de uitdrukking luidt, maar dat is natuurlijk geen leuk grapje. Wat mij brengt op mijn probleem met Volkert.

Dankzij de moord op Fortuyn mogen we niets meer zeggen in Nederland over extreemrechtse politici. Terwijl Wilders constant vol op het orgel gaat over allerlei andere politici, moesten we toezien hoe een enkele cartoon op een VARA-website waarin een dode Wilders figureert door de hele goegemeente, inclusief VARA-coryfeeën, uitgebreid werd verketterd. Dankzij Volkert was elk weerwoord op Wilders ‘demonisering’. Terwijl wie enige kritiek had op de hardrechtse racistische wind die in Nederland is gaan waaien, afgeknald moet worden volgens de fanboys en -girls van diezelfde Wilders.

Dat nu is de erfenis van Volkert van der Graaf. Niet de beloofde verandering – waarin alleen wereldvreemde naïevelingen geloofden – is ons afgenomen, maar een evenwichtig debat waarin beide zijden hard konden zijn. En zo zitten we dus nu met een debat waarin iemand doodleuk kan stellen dat Marokkanen niet zo racistisch zouden moeten zijn. Marokkanen die de afgelopen tien jaar alle vuilnis over zich heen gestort hebben gekregen, van mensen die zich op de borst kloppen dat ze ‘echte Nederlanders’ zijn. En niet alleen de Marokkanen die zich op wat voor manier dan ook misdragen hebben, nee: allemaal. Schuldig zijn ze, aan wat sommige landgenoten in Nederland doen, wat zij in Marokko doen, wat heel andere figuren in Somalië doen, wat men in Iran doet, àlles krijgen ze op hun bordje. En oh ja, jullie moeten niet zo racistisch zijn.

En dat vinden we normaal. Dat is het volstrekt scheefgegroeide debat in Nederland, met dank aan Volkert. Wil ik nou dat u die petitie gaat ondertekenen tegen vervroegde vrijlating? Toch niet. De rechtspraak is onafhankelijk en niet democratisch en dat moet vooral zo blijven, al verbaast het me niet dat juist GeenStijl een voorstander blijkt te zijn van een volksgericht voor de moordenaar op Fortuyn. Zoals ze ook voorstander zijn van volksgerichten voor kleine kruimelcrimineeltjes die ze op video hebben en voor Peter Breedveld.

Nee, ik onderteken die petitie niet. Volkert? Zand erover, wat mij betreft.

Advertisements

4 Comments

  1. wat betreft de gecultiveerde haat tegen de buitenstaander, of dit nu de jood gericht was of nu tegen de arabier, die gecultiveerde haat berust op het aloude principe: blaming the victim. opvallend is dat hoe meer de hater zich opwerpt als filosemiet des te antisemitischer hij/zij is tegen de arabier, die zoals bekend eveneens een semitische taal spreekt. het is het aloude antisemitisme in een modern jasje.

  2. Laatst vergeleek iemand – ik weet niet meer wie – GeenStijl met De Misthoorn. Een terechte vergelijking. De opzet van beide krantjes is hetzelfde en beide hebben een stronthekel aan ‘de oude media’. De commentaren van toen en nu verschillen verder alleen daarin, dat die van toen geredigeerd werden, door de redactie. Enfin, de bagger die het gespuis tegenwoordig op internet achterlaat, was 10 pre de dood van Pim hetzelfde als nu 10 post de dood van Pim. Mensen bedreigen/aanzetten tot haat/geweld mocht toen niet; mag nu al evenzeer niet. Dat is een betamelijke vrijheid van meningsuiting, en geenszins een scheefgegroeid debat. Ik zeg gewoon over Wilders wat ik wil, hoor.

  3. Racisme is een aangeboren en zelfs integrerend kenmerk van elk levend wezen. Op zich is daar weinig mis mee, mits je er zuinig en verstandig mee omspringt. De neiging tot voortplanting is ook aangeboren, maar dat toch niet zeggen dat je je de hele dag met niks anders moet bezighouden dan met voortplanten?

Comments are closed.