Hoe je een mening onderdrukt, door Joost N. en Bas P.

Een hand, geld, een tekst in het Hebreeuws: “ANTISEMITISME!” bulderen de scherprechters van het domrechtse blok. De vraag is nu hoe je een cartoon zou kunnen maken over de vermeende financiering van de PVV vanuit Israël. Als de afbeelding van een hand je al komt te staan op beschuldigingen van Stürmer-achtige cartoons – dat waren prentjes vol kwaadaardige haakneuzige Joden met brilletjes, dikke lippen en horlogekettingen – dan blijft er verdomd weinig over voor een cartoonist.

Natuurlijk is de combinatie Joden en geld er een met een historische smet. Maar van het soort theorieën over Alljuda – het wereldwijde “Joodse complot” – is helemaal geen sprake. Wilders zou geld ontvangen uit Israël, het zichzelf “Joodse Staat” noemende land waar de taal nu eenmaal Hebreeuws is. Collignon heeft ervoor gekozen om dat te laten zien met de Hebreeuwse tekst, in plaats van te kiezen voor de klassiek antisemitische cartoonjood uit Der Stürmer. Dat lijkt me een heel gezonde oplossing.

Dat juist de neppe “vrijheidsstrijders” van De Dagelijkse Standaard het meeste kabaal maken over het vermeende antisemitisme van Collignon’s tekening, is dan wel weer lachwekkend. Het einde van Gregorius Nekschot, die grof stereotypische, racistische troep met oppervlakkige, platvloerse meninkjes (if any) tekende, werd door Joost Niemöller beweend. Hij mocht Anne Frank in broodmagere Bergen-Belsenuitvoering tekenen, terwijl ze van achteren genomen wordt door Mohammed. Làche!

Maar wat dus niet kan, is een grapje maken over Israëlische financiering van de PVV. Het is de achilleshiel van de verder zo nationalistische PVV die zo graag tegen ‘dubbele loyaliteit’ ageert. En dus moet Jos Collignon geen rare plaatjes maken, want dat MAG NIET van Niemöller en van PVV-fellow traveller/apologeet Bas Paternotte die (nota bene op GeenStijl, thuishaven van iedereen die niet houdt van wijzende vingertjes en moralfags en zo) de tekening van een hand met geld, zelfs zonder zegelring met Davidster, een cartoon noemt “die niet had misstaan in het van haat doortrokken Nazi-weekblad Der Stürmer dat als motto had ‘Die Juden sind unser Unglück’.” Toe maar Bas. Had u nog Godwins gewild?

Maar ja, mensen zouden eens na kunnen gaan denken over waar de loyaliteit van de PVV nou eigenlijk ligt, en of buitenlandse inmenging in de Nederlandse politiek nou wel zo’n goed idee is. Dat moeten we niet willen, toch?

 

 

Advertisements

3 Comments

  1. Goed gezien. Het valt me overigens op dat DDS steeds vaker met nep-citaten werkt. Tussen quotes en alles terwijl het gewoon niet gezegd is.

    Voorbeeld Weisglas die gezegd zou hebben “de VVD moet zelfmoord plegen”.

    Paternotte die normaal bij het eerste het beste “niet kloppende” titeltje bij een “links” medium al debunkend staat te steigeren hebben we er niet over gehoord.

    En die laatste alinea van zijn geenstijl column is ronduit kwaadaardig. Suggereren dat mensen die willen weten waar Wilders zijn miljoenen vandaan haalt eigenlijk stiekem antisemieten zijn.

    Zo gek hebben we het zelfs bij DDS nog niet gezien.

  2. Goed gezien, inderdaad. En over de hypocriete flapdrol Bas Paternotte zou ik me maar geen illusies makem. Bas heeft ongeveer evenveel principes als zijn vriendje Bert Brussen. Nul, dus.

Comments are closed.