Joden zijn niet veilig in een xenofoob klimaat

Als het waar is dat de walgelijke schietpartij op een Joodse school in Toulouse verband houdt met de moord, vorige week, op Franse militairen van Noordafrikaanse komaf, dan hebben rechtse Europese Joden deze week heel wat om over na te denken.

De huidige golf van xenofobie die over Europa waait, heeft namelijk weinig goeds voor hen in petto. Ondanks de brabbelpraatjes van diverse rechtse politici over de judeo-christelijke wortels van onze cultuur – wijs mij eens één joods element in de wortels van onze cultuur aan? –  en de opzichtige Israëlknuffelarij van de PVV is de kern van de zaak nog altijd afkeer van wat vreemd is en afkeer van iedereen die om een uitzonderlijke behandeling vraagt.

En ook de Joden zijn (volgens sommigen) vreemd, en ook zij vragen om uitzonderlijke behandeling. Wil je hoofddoekjes gaan verbieden? Dan komen onvermijdelijk de pruiken van orthodox Joodse vrouwen ter sprake. Wil je rituele slacht verbieden? Dan ook die van de Joden. Wil je het over vrouwenbesnijdenis hebben? Iemand gaat jongensbesnijdenis ter sprake brengen. Wil je religieus georiënteerde scholen sluiten? Dan kan het Maimonides ook dicht.

Al die vervelende vergelijkingen met het nazisme komen niet uit de lucht vallen. Althans niet op dit blog. Er zijn nu eenmaal duidelijke, inhoudelijke verbanden te leggen tussen de huidige anti-islamitische en de vroegere anti-joodse propaganda. Je kunt niet zoals Wilders je propagandistische pijlen richten op de simpelste kiezers en tegelijkertijd verwachten dat zij subtiel genoeg zullen zijn om de Joden buiten schot te laten.

Natuurlijk is het voor mensen die Israël een warm hart toedragen fijn dat er Nederlandse politici zijn die dat ook doen, openlijk en trots, maar wil je echt dat we met zijn allen de ingeslagen weg volgen? Het moet nu toch zo langzamerhand ook voor mensen als Leon de Winter, Isser en Loor duidelijk zijn waar die kan eindigen.

Advertisements

2 Comments

  1. die eindigt net als de bar kochba opstand in de vernietiging van israel als staat. extremisme, ook de zionistische vorm ervan, vernietigt altijd zichzelf.

Comments are closed.