Theodor Holman hartje Hitler hartje Wilders

Go go go Theodor Holman! De columnist annex theaterschrijver doet wat niemand durft: de theorie van Adolf Hitler tegen het licht houden en aanwijzen waar de goede, sterke danwel herkenbare argumenten van de overtuigingen van het Monster van Berlijn zitten. Want in tegenstelling tot Mohammed Bouyeri was Hitler géén domme oetlul. De man had een visie. Helaas kon-ie het niet laten om die te koppelen aan idealisme en tsja, dan gaan er dingen stuk. Zoals gebouwen in het centrum van tientallen steden of miljoenen joden in kampen. Idealisme = moord. Maar de theorie, die vormt een prima aanleiding voor een vergelijk met Geert Wilders. Ho ho ho. Wel op inhoud hè. Niet dat vingerwijzen, framen en dingen roepen over populistisch fascisme. Maar proberen te duiden waarom Hitler voor geweld koos, en Wilders voor politiek kiest. En dat dan opvoeren in het theater, thuisstadion van een joelende grachtengordelelite die klaar zit om vuurwerkbommen te gooien. Geen betere manier om gescandeerde leuzen uit te lokken bij de fatsoenshooligans dan door op een blog te roepen dat de kunstwereld en de journalistiek passé zijn met hun bekrompen politieke correctheid, en dat de nieuwe avant-garde op internet zit. Bij blogs. Waar De Dingen gewoon bespreekbaar zijn. En dan achterover hangen en grijnzend meeliften op de aanstaande tsunami van elitaire verontwaardiging waarop je dat toneelstuk uitverkoopt & tot gesprek van de dag verheft. BINDENDE LEESTIP.

Advertisements

4 Comments

 1. grachtengordelelite? die bestaat niet, evenmin als intellectuele integriteit, die bestaat in nederland ook niet.

 2. Over het toneelstuk van Holman:

  Holmans Schuyt-praetje
  Door Han van der Horst, Joop.nl, 25 maart 2012
  http://bit.ly/H0Ubp5

  Van der Horst concludeert op goede gronden: ‘[…] Theodor Holman toont zich een propagandist voor het gedachtegoed der PVV. Tegelijkertijd geeft hij tussen de regels door een waarschuwing. Als Geert Wilders, deze politicus en democraat niet snel genoeg gehoor krijgt, zullen anderen in actie komen, niet met het woord maar met het zwaard om maar even in de metafoor van de ridder te blijven. Dat kun je dan Wilders niet verwijten maar wel de grachtengordelelite, de linkse kerk of Den Haag dat weigerde te luisteren toen het nog kon. Met andere woorden: wie Wilders afwijst, kweekt Breiviks.’

  Van der Horst slaat de spijker op z’n kop, daar twijfel ik niet aan, mede gezien het interview van Holman op De Dagelijkse Standaard. Holman is een 100 procent Wilders-adept inzake de islam. Geert Wilders zelf heeft gezegd: ‘ Mocht het ooit tot rassenrellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan. Met die rellen schudt de samenleving de politiek wakker en dwingt haar alsnog daadkrachtig in te grijpen, voordat het echt te laat is.’ (de Volkskrant, 9 oktober 2004).
  Exact dus de Balieboodschap van het neofascistische agitatortje Theodor Holman.

Comments are closed.