“Vervolg de bedreigers van het vrije woord”

Sorry als de titel u reeds de koffie over het toetsenbord deed sproeien – hij is niet van mij. Die schitterende contradictio in terminis is van de hand van Hero Brinkman, Kamerlid en Statenlid namens de PVV, en van Ehsan Jami. En zet nu die koffie maar even neer voor de volgende zin: Om het vrije woord te redden, moeten we sommigen de vrijheid van religie afnemen. De koffie heeft het overleefd? Mooi. It became necessary to destroy the town to save it, dus.

Dit is de baarlijke nonsens die jarenlang het debat in Nederland heeft overheerst: sommige meningen zijn gevaarlijk en moeten worden onderdrukt. Dat gold voor de meningen van types als Joop Glimmerveen en Hans Janmaat, kostte het leven aan Pim Fortuyn en Theo van Gogh en zadelde Geert Wilders op met permanente persoonsbeveiliging. Het gold ook voor de mening van Femke Halsema, Paul Rosenmöller, Peter Breedveld, Adriaan Soeterbroek en de voltallige redactie van Joop – en in veel mindere mate mijzelf. En nu vergeet ik veel “linkse landverraders” aan wie beloofd is dat “bijltjesdag” droevig zal eindigen.

Hero Brinkman zelf zat bij Pauw en Witteman met rechtszaken te dreigen tegen een cartoonist die het had gewaagd om Wilders dood af te beelden. Daarmee is Hero Brinkman een bedreiger van het vrije woord geworden. En Jami? Veel migranten uit islamitische landen, waar het vrije woord geen sterke positie heeft zoals in Nederland, weten niet hoe ze om moeten gaan met het vrije woord, lezen we in het artikeltje. Nou, inderdaad. Want de vijanden van de vrijheid moeten vernietigd worden, vindt de migrant Jami. Wat hij dan nog moet bij Hero Brinkman en zijn partij van het verbieden, sluiten, ontslaan, vervolgen en deporteren, is mij een raadsel.

Het misbruik van de term het vrije woord is de grootste bedreiging ervan, beste Ehsan. Misbruik zoals jij pleegt, en Hero, en de PVV. Maar hoewel ik jouw mening verachtelijk en gevaarlijk en extreem dom vind, zal ik altijd jouw recht verdedigen om die mening te hebben en te uiten.

Ik wel.

Advertisements

One Comment

  1. Dus Anders Breivik en Neo-nazies mogen ook een platform krijgen om zieltjes te winnen, op universiteiten en tijdens een debat in De Balie en op TV?

Comments are closed.