Een blik in de afgrond

“…als ik plus een paar alleraardigste en allerredelijkste mensen uit mijn omgeving , zichzelf structureel dagelijks betrappen op geweldsfantasiën waarbij hele legers van islamofiele en anti-Zionistische Gutmenschen tot bloedpap worden vermalen, dan is er iets raars aan de hand.”

Hier spreekt een man die elk besef van redelijkheid heeft verloren, die elk vermogen om andere meningen te accepteren voor wat ze zijn – uitingen van democratische, individuele vrijheid – kwijt is. Hier spreekt het gevolg van een jarenlange obsessie. Jaren, doorgebracht in kringen van gelijkgestemden met niemand die eens een keertje aan de rem trok. Ook nu niet – lees de reacties er maar op na.

Het doet me niet eens meteen denken aan Geert Wilders of de PVV. Eerder aan sites waar samenzweringstheoriën worden bedacht waar je bij staat. Zonder bewijzen, zonder onderbouwing, zonder ook maar iets dat onder kritische observatie langer van vijf minuten overeind blijft. Je hoort mij niet zeggen dat Martien Pennings een produkt is van Geert Wilders.

Het is namelijk nog veel erger.

Zowel Martien Pennings als Geert Wilders zijn het produkt van een serie samenzweringstheorieën rond de islam en de linkse politiek. Theorieën zoals Eurabia van Batshit Ye’or. Nachtmerries die de mens al plagen sinds de dageraad der beschaving: straks komen die anderen en slopen ze onze samenleving. De barbaarse horden uit het oosten, het zuiden, het westen of het noorden. De Kanninefaten, de Noormannen, de Joden, de calvinisten, de Hollanders en nu dus de moslims.

Dat je met vijf procent onderling scherp verdeelde moslims, die nog niet eens een eigen omroep kunnen stichten zonder vechtend over straat te rollen, nooit Nederland kunt “islamiseren” is zo enorm evident dat je je afvraagt waarom dat simpele feit niet volstaat om al dit bange geleuter de kop in te drukken. Vijf procent – er zijn veel meer PVV-stemmers in Nederland dan moslims. Zelfs al zou het CBS “de echte cijfers achterhouden” en natuurlijk “miljoenen illegalen” niet meerekenen, dan nog moet je héél erg ruimhartig omgaan met de cijfers om op tien procent moslims te komen. Vervolgens moet je de werkelijkheid enorm veel geweld aan doen om in elk van hen een fundamentalist te zien, of zelfs maar een oprecht gelovige moskeebezoeker. En zelfs dan zijn er nog steeds meer PVV-stemmers.

Maar samenzweringstheoretici willen van geen redelijkheid horen. Nooit. Er is geen discussie mogelijk met mensen die een religieus geloof hebben ontwikkeld in de waarheid van de eigen mening. En zoals er islamieten zijn die jou de kop willen afhakken als je een afwijkende mening hebt over de Profeet, zo zijn er islamofoben die gruwelijke fantasieën hebben over mensen die in de islam niet het allergrootste, allerurgentste gevaar voor de mensheid zien.

En in dat fanatieke geloof ligt de basis van zowel Pennings’ diep gestoorde schrijfsel als de partij van Wilders. Het zal aan de meeste van zijn kiezers voorbij zijn gegaan – zij zijn vooral kleinburgerlijke conservatieven die als de dood zijn voor de veranderende tijden. Niet gek dat ze naar de SP gaan, die immers ook een conservatief-populistische partij is, gestoeld op een ideologie die de tijdgeest ontkent en terug wil naar een gedroomd verleden aan de hand van gemakkelijke als-dannetjes.

Maar Pennings’ bloedpap en Wilders’ wapperende hoofddoekjes zijn tweelingbroertjes. Wat bij de een uit de gehaktmolen van zijn zieke fantasie druipt, blijft bij de ander onuitgesproken, en wellicht (hopelijk, in ieder geval) onbedacht. Maar aan de basis ligt hetzelfde onwrikbare geloof in dezelfde baarlijke nonsens.

Het is die nonsens die bestreden moet worden. Allemaal leuk en aardig, die aandacht voor de stoet criminele en/of stuntelende PVV-volksvertegenwoordigers, maar het weerlegt geen letter van het evangelie van deze types. We hebben een blik in de afgrond kunnen werpen en op de bodem zagen we zowel Martien Pennings als Geert Wilders. Dat gat moet zo snel mogelijk worden dichtgegooid.

Met argumenten. Niet met zand of stenen.

Advertisements

4 Comments

 1. stan van houcke schreef op 18-12-2010 19:27
  Even ter informatie voor mensen die serieus ingaan op de beweringen van Pennings. De stijl van Martien Pennings is onbehouwen en leidt niet tot een dialoog. Dit schrijft hij op internet aan een dame:

  ‘Grote Filosofen Met Piemel zouden hier jaloers op kunnen worden. Goddomme, Nahed, meid, dit is wel castrerend hoor! Al moet ik aan de andere kant zeggen: ik kan hier ook best een stijve van krijgen. Niks verkrachtends bedoeld, overigens. Ik ben geen Arabier of Zuid-Afrikaanse neger! Nou ja, ik ben dus heel ambivalent: tussen een assertieve erectie (geen zwarte, zo groot is-i niet) en geïntimideerd verschrompelen in, dus. Mooi hoor. Je bent een vrouw voor een goed gesprek, Nahed. En dan heel langzaam aftasten . . . . God, wat zit ik literair mijn best te doen! Zou ik dan tóch homo zijn? Temeer daar jouw kalender aan mijn keukenmuur hangt. “Mijn keukenmuur”, dat schreef ik echt totaal gedachtenloos op . . . Geloof je me? Dag schatje.
  Martien Pennings.’
  http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2007/06/vorige_maand_an.html

  Bij Pennings is sprake van een belemmerde seksleven, zoals hij 14 jaar geleden de lezers van Trouw meedeelde. Op de vraag: ‘wat staat uw geluk in de weg?’ verklaarde Martien:

  ‘Het antwoord moet luiden: herpes genitalis… Ik heb het gelukkig alleen op mijn penis, maar wel vrij vaak… Na enig inlevend nadenken, mijnheer Frisch, begrijpt u dat een en ander het liefdesspel enigszins bemoeilijkt en belast. En aangezien sexualiteit voor mij altijd een bevestiging van mijn vitaliteit en een overwinning op de dood betekende, staat die herpes mijn geluk danig in de weg.’ Et voila, hij zegt het zelf: ‘aangezien sexualiteit voor mij altijd een bevestiging’ is ‘van mijn vitaliteit en een overwinning op de dood betekende’ kan de conclusie niet anders zijn dan dat ‘zijn vitaliteit’ een geweldige deuk heeft opgelopen en de ‘overwinning op de dood’ onmogelijk is geworden.

  Martien Pennings gedraagt zich als een racist, en heeft een ernstig probleem met zijn mannelijkheid (dat volgens hem in zijn geslachtsdeel zit), zoals opnieuw blijkt uit deze e-mail die hij schreef:

  ‘Goddomme, Nahed, meid, dit is wel castrerend hoor! Al moet ik aan de andere kant zeggen: ik kan hier ook best een stijve van krijgen. Niks verkrachtends bedoeld, overigens. Ik ben geen Arabier of Zuid-Afrikaanse neger! Nou ja, ik ben dus heel ambivalent: tussen een assertieve erectie (geen zwarte, zo groot is-i niet) en geïntimideerd verschrompelen in, dus. Mooi hoor. Je bent een vrouw voor een goed gesprek, Nahed. En dan heel langzaam aftasten . . . . God, wat zit ik literair mijn best te doen! Zou ik dan tóch homo zijn?… Geloof je me? Dag schatje. Martien Pennings.’ http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2007/06/vorige_maand_an.html

  Zie verder: http://stanvanhoucke.blogspot.com/search?q=martien+pennings

 2. Wat raar van Stan van Houcke om Ratna Pelle er weer bij te halen. Je kunt het niet met haar eens zijn, maar zij kan goed argumenteren en haar stukken zijn alleszins lezenswaardig en wars van gewelddadigheid. Dat kun je van Martien Pennings en, helaas, Stan van Houcke niet zeggen.

Comments are closed.