Democratie versus vrijheid van meningsuiting

Zomaar een hersenbrekertje voor het weekeinde. Wat is belangrijker: democratie of vrijheid van meningsuiting? Met andere woorden: kan een volk democratisch besluiten dat bepaalde dingen niet gezegd mogen worden of hebben we waarden die boven de wil van het volk uitstijgen?

Dat is best een lastige vraag. De paradox is dat wie de vrijheid van meningsuiting boven de democratie uit tilt, een absolute waarde creëert waar niet aan getornd kan worden – om niet te zeggen een goddelijke waarde die met zichzelf in tegenspraak is. Maar wie democratie boven vrijheid van meningsuiting plaatst, creëert een situatie waarin een volk kan besluiten de democratie om zeep te helpen. Dat is minstens zo tegenstrijdig.

Beide wegen leiden uiteindelijk naar Iran. Discussie!

Advertisements

5 Comments

 1. Daarom moet je de één ook niet belangrijker maken dan de ander. Democratie en vrijheden moeten in evenwicht zijn. Daarvoor moet je goed kunnen jongleren.

  Sorry dat ik je discussievraag om zeep help, maar nu heb je in ieder geval een reactie :-).

 2. Waarom zou één van beiden absoluut moeten zijn?
  Ik vind het prima zoals het bij ons geregeld is: we hebben een democratie waarin gekozen is voor de vrijheid van meningsuiting met mitsen en maren (belediging, laster en smaad zijn strafbaar).
  De (relatieve) vrijheid van meningsuiting zie je enkel in een democratie, en een democratie zonder die vrijheid is geen democratie.
  De één heeft geen voorrang op de ander, zonder ei geen kip, zonder kip geen ei.
  Denk ik dan. Nu zo even tussendoor. Om de discussie dan toch op gang te brengen.

  1. Ik ben het helemaal met Stella eens. Het feit dat die twee zaken op dit moment met elkaar in conflict (lijken te) komen, is geheel te wijten aan Wilders en zijn clubje rauwdouwers die ze op scherp hebben gezet met oneigenlijke argumenten.
   De schande (van het feit dat dat zo is) zit hem niet zozeer in Wilders poging daartoe, als wel het feit dat wij dat als rechtgeaarde en (naar ik hoop) oprechte democraten en voorstanders van de vrijheid van meningsuiting, hebben laten gebeuren.

   1. Ik weet niet of dat nou met Wilders te maken heeft. Die discussie is los gekomen rondom Theo van Gogh, en toen was GW nog VVD-backbencher.
    War het mij om gaat, is om te bepalen of die vrijheid van meningsuiting het grootste goed is, of de democratie, of allebei, en hoe dan – want ze zijn ietwat met elkaar in tegenspraak. En met zichzelf.

Comments are closed.