Arondéus

De film Viva Zapatero uit 2005 van Sabina Guzzanti vertelt hoe haar satirische programma Raiot na één aflevering van de buis verdween, en hoe zij en andere humoristen en journalisten, zoals ook de in Nederland enigszins bekende Beppe Grillo, ondanks volle zalen in het land volledig van de televisie verbannen zijn dankzij de grip van Silvio Berlusconi op de publieke televisie.

Tussen de buitenlandse voorbeelden die zij aanhaalt, zit naast een stukje Franse TV waarin de toenmalige president Chirac wordt geëxecuteerd (!) ook een stukje Kopspijkers uit 2003 (hier, vanaf 00:27) over Balkenende die satire over het Koninklijk Huis aan banden probeerde te leggen. Guzzanti legt uit dat de pers over de Nederlandse premier heen is gevallen en dat het enige resultaat van zijn interventie een nieuwe sketch over de koningin was.

Dat was toen. Dit is nu. De Willem Arondéuslezing is geen satire en neemt niemand op de hak. Maar de Partij voor de Vrijheid is er alles aan gelegen om de lezingen op het provinciehuis geheel af te schaffen. Is het niet omdat er wel eens iets onwelgevalligs over de PVV zou kunnen worden gezegd, dan is het wel omdat de sprekers te duur zouden zijn.

Het enige juiste antwoord op censuur, zie Kopspijkers, is om er nog een schepje bovenop te doen. Maar de bangige ambtenaren van de provincie Noord-Holland deden juist een stapje terug. Hero Brinkman zag dat zijn charge tegen Von der Dunk succes had en denkt nu de overwinning te kunnen binnenhalen. En dus valt hij nóg een keer aan. De Arondéuslezing moet kapot en hij, Brigadier Brinkman, zal deze wel eens eigenhandig slopen.

Als Willem Arondéus zo’n slappe dweil was geweest als de provincie Noord-Holland, dan hadden we nooit van hem gehoord. Maar Arondéus was een echte kerel. Hij zei ronduit dat hij homoseksueel was – in de jaren dertig vergde dat moed – en hij stond op tegen een overmacht van bezetters en hun Nederlandse knechtjes. Arondéus wordt herdacht omdat hij als verzetsstrijder voor het vaderland gevallen is na de beroemde overval op het bevolkingsregister van Amsterdam.

Hoe wrang dat diegenen die hun vijanden als “landverraders” wegzetten en zich zelfs op de borst kloppen als het verzet, nu de lezing te zijner nagedachtenis om zeep helpen. En hoe bitter dat niemand meer de rug recht houdt en weigert te buigen voor een geweldsverheerlijkende ex-ambtenaar met een achterban van onsamenhangend brullende plebejers. Of dat nou deze is of deze, dat maakt weinig meer uit.

 

Advertisements