Belastingdienst Italië overvalt Cortina

Honderdtachtig inspecteurs van de Italiaanse belastingdienst en de Guardia di Finanza – een soort bewapende, geüniformeerde FIOD – hebben deze dagen in burger controles uitgevoerd in de sjieke wintersportplaats Cortina d’Ampezzo. Vijfsterrenhotels werden doorgelicht tot op de kamers van de gasten; kentekens van dure auto’s werden genoteerd; restaurants en winkels zijn gecontroleerd op zoek naar belastingontduikers.

Guardia di Finanza

De hoteliers, de gemeente en enkele rechtse politici zijn woest. “Mijn klanten zeiden dat ze naar Sankt-Moritz vertrokken,” klaagt de eigenares van een bekend hotel tegen TGCOM; “niemand heeft zin in deze politiestaat.” Fabrizio Cicchitto, Kamerlid van Silvio’s PdL, spreekt van een “ideologisch gekleurde” bestrijding van belastingontduiking, alleen gericht op de rijken die in de vakantieperiode in Cortina zouden verblijven.

Altijd grappig hoe politici van de recht-en-ordekliek ineens beginnen te piepen over politiestaat – niet wanneer de politie een demonstrant doodschiet , maar wanneer de belastingdienst iets probeert terug te vinden van de zesenveertig procent belastingen die jaarlijks niet betaald worden. En ja, dan ga je naar Cortina d’Ampezzo waar de rijken oud en nieuw vieren met flesjes wijn van duizend euro, en niet naar Pizzeria Annamaria waar de buurt voor drie euro Margherita’s haalt – kwestie van een simpele kosten-batenanalyse.

Deze spot waarin de belastingontduiker wordt vergeleken met andere parasieten die op de kosten van anderen leven, en die nog tijdens de regering-Berlusconi is geïntroduceerd, is bedoeld voor al die andere gevallen van belastingontduiking. Wanneer de pizzeria je geen bonnetje geeft, wanneer de loodgieter geen factuur schrijft en wanneer de dokter je een korting voorstelt bij contante betaling zonder bon.

Contant geldverkeer is door de regering-Monti ook aan banden gelegd. Bedragen boven duizend euro mogen niet meer contant worden afgerekend en blijven zo traceerbaar. In Italië is 90 procent van alle betalingen contant (in Europa gemiddeld 80 procent); de zwarte markt heeft een geschatte waarde van 335 miljard euro of 22 procent van het bbp (in Europa gemiddeld 14 en in Nederland 10 procent).

Het lijkt erop dat er nu serieus gekeken wordt naar belastingontduiking in Italië en dat is een heel verschil met de vorige regering, waarvan de premier zei dat belasting helemaal niet betaald hoeft te worden. Maar ook Monti laat nog mogelijkheden onbenut. Zo heeft bijvoorbeeld Duitsland een overeenkomst met Zwitserland gesloten om Duits kapitaal in dat land te belasten. Italiaanse bronnen spreken van een heffing van 26% op nieuw kapitaal dat in Zwitserland geplaatst wordt, plus twee miljard Zwitserse frank die Zwitserse banken aan Duitsland betalen voor de afgelopen tien jaar. Dit alles zonder dat informatie over rekeninghouders bekend wordt gemaakt, zoals de Zwitsers als vanouds eisen. En zonder dat de Duitse overheid ook maar iets hoeft te doen. Hierover wordt in Italië veel gepraat – maar nog niet door de regering.

Advertisements

2 Comments

Comments are closed.