Een politieke jaarwisseling

Het nieuwe jaar werd in Italië ingeluid met een opmerkelijke politieke ondertoon. De woorden van 2011 waren volgens de lezers van Repubblica indignato (ongeveer: occupier), spread en default. De traditionele illegale megavuurwerkbommen uit Napels, die meestal naar voetballers worden genoemd, zoals de Bal van Maradona en de Kop van Lavezzi, heetten dit jaar de Bomba Monti en ‘o Sprèd.

Zelfs de uiterst slappe nieuwjaarsuitzending van Raiuno vanuit het wintersportresort Courmayeur, vol goedkope artiesten uit het jaar nul en nog goedkopere deelnemers aan een talentenshow, had een politieke ondertoon. Het publiek in de zaal mocht stemmen over de lekkerste kont van 2011 – zo smaakvol gaat dat hier – en zowel Pippa Middleton als de in Italië aanbeden Argentijnse showgirl Belén Rodriguez moesten het afleggen tegen bondskanselier Angela Merkel, volgens velen verantwoordelijk voor de spread en volgens sommigen direct verantwoordelijk voor de val van Berlusconi.

Voor de afwisseling zapten wij af en toe naar RaiNews, waar de oudejaarsfestiviteiten in Milaan ten bate van de overstroming in Genua live werden uitgezonden. Dat was al niet veel beter met de linksradicale rappers Zero Plastica en humorist Paolo Rossi (niet de voetballer), een soort intellectueuze clown met een verbeten protesthumor waar je in de jaren tachtig heel groot mee kon worden. Leuk werd het pas toen de 83-jarige pastoor ‘don’ Andrea Gallo vanaf het podium iedereen gelukkig nieuwjaar wenste: de christenen, de hindoes, de moslims, de boeddhisten, de agnosten en “zij die geen ene klote geloven”.

Gezien de toespraak van president Napolitano, die Europa als oplossing aanwees voor de problemen in het land, en de woorden van Berlusconi, die de euro als oorzaak aanwees van de problemen in het land, kunnen we hier een hevig politiek jaar verwachten.

Advertisements