De Godwin en de Potwin

De Wet van Godwin is nooit bedoeld om te voorkomen dat politici in de extreemrechtse hoek worden gezet. De nuchtere vaststelling van Mike Godwin dat er altijd wel iemand is die Hitler of de nazi’s bij een discussie betrekt, is niet meer dan dat. Niet de idioten die pak ‘m beet Bill Gates met Joseph Goebbels vergelijken, maar die linkse types die alles ter rechterzijde van D66 als nazi of fascist betitelden, zijn er de oorzaak van dat je nu nauwelijks nog serieus genomen wordt als je vaststelt dat politici de grens tussen terechte kritiek en haatzaaierij overschrijden.

Het vervelende van islamkritiek is dat de islam en het jodendom broertjes van elkaar zijn. Wie klaagt over onverdoofd slachten, over voorschriften rond voedselbereiding, over gescheiden gebedsruimten (tot zelfs gescheiden openbaar vervoer aan toe) voor mannen en vrouwen, over bidden in de eigen taal en over kledingvoorschriften, die klaagt ook over het orthodoxe jodendom. Wilders en de zijnen wapperen echter duchtig met Israëlische vlaggen om maar vooral niet de schijn te wekken, iets tegen Joden te hebben.

Maar juist omdat islam en jodendom zo op elkaar lijken, lijken de argumenten van Wilders en zijn aanhang sprekend op die van antisemieten. Dat is het wat de PVV in de nationaalsocialistische traditie zet. Niet de “godwinners”, niet “oudlinks” of “extreemlinks”, maar het feit dat Wilders en zijn aanhang dezelfde dingen zeggen. Het is in het antisemitische Duitse kinderboekje Der Giftpilz (1938) dat we lezen dat ‘die anderen’ dierenbeulen zijn en dat ze een heilig boek hebben vol haat en minachting jegens ons. Van ze-zitten-aan-onze-vrouwen en het-zijn-vieze-pedo’s tot taqqiya en veroveringsdrang aan toe, het staat er allemaal in. Der Giftpilz lijkt op een handleiding moderne rechtspopulistische retoriek.

Wilders’ gedweep met Israël kan niet verhullen dat dezelfde praatjes worden opgehangen als destijds, zij het dan over een ander volk. Het denigrerende Wüstenvolk waarmee Duitse antisemieten de Joden aanduidden, is woestijnideologie geworden, die zich tot onze ‘Verlichting’ verhoudt als het Wüstenvolk tot het Waldvolk – de Duitsers zelf.

Dat is geen religiekritiek meer. Het gaat niet meer over vrouwenrechten of acceptatie van homoseksuelen. Het is een botte, zinloze vaststelling van de superioriteit van ‘onze’ cultuur boven die van de anderen, waar je – als we dan toch aan het godwinnen zijn – bovendien best zes miljoen vragen bij kunt stellen. Minstens.

Het antwoord op deze lelijke vergelijking is even zwak als ineffectief. Domrechts haalt graag Mao Zedong tevoorschijn en sinds kort ook Pol Pot. Maar er is niets in de ideologie van de beide communistische hardliners wat terug te vinden is in de partijprogramma’s van GroenLinks, PvdA of D66. Een vergelijking zoals hierboven is helemaal niet te maken. Hoe iemand de “grachtengordelelite” van PvdA, D66 en GroenLinks wil koppelen aan regimes die op intellectuelen jaagden alsof het ongedierte was, is mij een raadsel. En de SP? Het is alweer heel erg lang geleden dat zij bestond uit wereldvreemde maoïsten. Ik heb weinig behoefte om deze linkse populisten te verdedigen, maar ik zie nog geen honderd bloemen bloeien, sorry. Het is tegenwoordig een zwaar onrevolutionair clubje en dat is maar goed ook.

Het wekt dan ook geen verbazing dat de ‘linkse kerk’ schouderophalend heeft gereageerd op de ‘Potwin’ van Harm Beertema. Het raakte kant noch wal, en dus zei het meer over de spreker dan over de aangesprokene. Hoe anders zijn de reacties ter rechterzijde wanneer Wilders aan de nazi’s wordt gekoppeld. De blinde woede verraadt de pijn. De pijn van verwijten die keihard doel raken.

(Ik heb al eerder blogs geschreven met Giftpilz-vergelijkingen. In plaats van mij te verwijten niet met nieuwe invalshoeken te komen, zou u zich kunnen afvragen waarom van de andere zijde nooit een weerlegging is gekomen.)
Advertisements

2 Comments

  1. […] de interesse van neonazi’s? Er is tot vermoeiens toe aangetoond dat de PVV aanleunt tegen het historisch nationaal-socialisme en het moderne fascisme, dat de PVV zeer twijfelachtige figuren aantrekt en dat de partij banden […]

Comments are closed.