Het Simplisties Verbond

Terwijl de wereld steeds complexer  wordt, lijkt de politiek steeds meer te versimpelen. Ik begrijp dat wel; het stelt de burger gerust om de leiders in Jip- en Janneketaal te horen uitleggen welke eenvoudige en liefst harde maatregelen er moeten worden genomen om alle problemen op te lossen. Althans, de simpele burger.

Vandaag beweert Frits Bolkestein in het Algemeen Dagblad dat de neuro en de zeuro onvermijdelijk zijn. Volgens nu.nl, dat wel een abonnement op het AD heeft:

De Nederlanders, Duitsers en Finnen geloven volgens Bolkestein in discipline en regels, terwijl de mediterrane groep gelooft in politieke oplossingen voor economische problemen.

Natuurlijk, de ‘mediterrane groep’ versus de ‘noordelijke landen’. Zo eenvoudig ligt het allemaal. Pappen en nathouden versus discipline en regels. De burger hoort zichzelf deze dagen graag geportretteerd als ingezetene van een land van discipline en regels. Dat Mister Deregulering het zegt – de man die dus in essentie wil dat de overheid de markten ‘papt en nat houdt’, weet de burger niet. Die markten, weet u wel, die ondanks de diverse bubbles en crises nog altijd als een bezetene tekeer gaan en hele landen met genoegen naar de kelder lijken te jagen.

De simpele burger merkt het niet op, blij als hij is om niet in zo’n knoflookland te wonen. Het woord van oersimplist Wilders is meteen al salonfähig geworden. Kijk maar en let vooral ook op het kaartje onderaan de pagina. Ierland, een van de zwakste landen in de eurozone, is niet zwart gemaakt. Dat zou de idylle van het gedisciplineerde noorden versus de zuidelijke losbollen maar verstoren.

Dit is allemaal leuk en aardig voor Henk en Ingrid, die van hun leider gewend zijn om problemen uitgelegd te krijgen in overzichtelijke kleutertaal die de complexiteit van geen enkele situatie recht doet, maar is het te veel gevraagd als ik wel eens een politicus zou willen horen die de kiezer serieus neemt?

Advertisements

2 Comments

  1. Over salonfähig… er staat wel ‘knoflookland’ tussen aanhalingstekens boven, maar ik betwijfel of het een echt citaat is. Eerder denk ik dat de Metro de hoogleraar de term in de mond legt. Citaten verzinnen. Heel gewoon in de huidige ‘journalistiek’.

    Frankrijk en België lopen ook gevaar zwart gemaakt te worden, met al die investeringen in Griekenland en het onvermogen een regering te vormen. Maar goed, ook die landen liggen ten Zuiden van het centrum van het universum. Laten we ons los maken van alles wat onder Brabant bungelt, zou ik zeggen.

  2. Bij mijn weten is Nederland sinds jaar en dag ook een knoflookland. Frankrijk is dat uiteraard ook, ruik maar eens aan de Parijse metro. En je hoeft de krant maar open te slaan om te zien dat Nederland tevens maffialand is — sterker nog: in Nederland worden om de haverklap politieke beslissingen genomen.

    Wat die Duitse en Nederlandse discipline betreft: moeten we nou alweer herinneren aan 1933-1945 en 1945-1949, respectievelijk? Toen werkte die discipline natuurlijk ook, heel erg zelfs. Veel te erg.

Comments are closed.