Het gevaar Bosma

Onder de radar van de meeste mensen en de landelijke pers door schoof Martin Bosma, de partij-ideoloog van de PVV, in Het Parool afgelopen zaterdag zijn visie op Zuid-Afrika naar voren. Bosma-watchers wisten al dat hij zich om de Afrikaner taal bekommert, maar hij ging dit weekend een paar stappen verder. In de verkeerde richting, natuurlijk.

Spijtig dat links Nederland het ANC aan de macht heeft geholpen. Het Afrikaans en het Afrikaner volk zullen waarschijnlijk vernietigd worden. Dankjewel, Ed van Thijn voor je onbaatzuchtige idealisme.

Allereerst heeft Nederland weinig tot niets heeft gedaan om het ANC aan de macht te helpen. Zingende Nederlandse voetballers hebben het Voortrekkersmonument niet aan het wankelen gebracht en activisten als Klaas de Jonge evenmin. Het waren de Afrikaners zelf die onder toenemende druk uit binnen- en buitenland (waarbij inderdaad ook Nederland een rolletje speelde) het ANC legaliseerden, Mandela vrij lieten en uiteindelijk vrije verkiezingen voor iedereen uitschreven. Het volk van Zuid-Afrika heeft Mandela’s ANC aan de macht geholpen. Op democratische wijze. Kennelijk heeft Bosma het niet zo op democratie en de macht van de meerderheid. Het zou me niets verbazen.

De op zich vreedzame omverwerping van de apartheid in Zuid-Afrika werd gekenmerkt door bende-oorlogen tussen zwarte groeperingen en gewelddadige en bloedige wanhoopsacties van Afrikaners. Ondanks jarenlange uitbuiting, moord, onderdrukking en marginalisering van de zwarte meerderheid, en ondanks het stijfkoppige verzet tot op het laatste moment, besloot het ANC dat ook Afrikaans één van de officiele talen van het nieuwe Zuid-Afrika moest zijn. Afrikaners, hun taal, hun godsdienst en hun cultuur werd geen strobreed in de weg gelegd. Sterker nog: echte hardliners hebben al een beginnetje van een gedroomde, etnisch zuiver Afrikaner Volkstaat gecreëerd: Orania.

De gedachte dat de verkiezing van het ANC – het einde van de apartheid dus –  spijtig is, is afschuwelijk. Spijtig is het dat het minderheidsregime niet veel eerder is gevallen. Spijtig is het dat het zo lang heeft geduurd en dat er zo veel slachtoffers zijn gevallen. Natuurlijk zou het spijtig zijn als de taal van dichter Breyten Breytenbach – Bosma noemt hem natuurlijk niet, die “verrader van zijn volk” die het bovendien bestond om de tweede man van Wilders tegen te spreken – zou verdwijnen. Maar het staat in geen enkele verhouding tot de verschrikkingen van het apartheidssysteem.

Het is hoogst verontrustend om te zien hoe Bosma en de zijnen de geschiedenis herschrijven als een pervers en simplistisch spelletje tussen ‘links’ en ‘rechts’, waarbij links de schuld heeft van de immigratiestroom uit de jaren zestig, Hitler links was, de Servische volkenmoordenaars helden zijn, het ANC de Afrikaners dreigt te ‘vernietigen’ en de apartheid nooit had moeten worden afgeschaft. Bosma is een ideologisch revisionist met maar één doel waarvoor hij zich door geen historisch feit laat belemmeren: links moet kapot.

Ik geef u te raden wat mijn antwoord daarop is, als linkse Nederlander. Maar dat mag ik natuurlijk niet opschrijven.

Advertisements

35 Comments

 1. Zeer integer verwoord. Ik zou graag willen dat ik mijn woede over de uitlatingen van Bosma c.s. net zo ingehouden en genuanceerd kon brengen.

 2. Dank je wel. Helder en inzichtelijk.
  Ik denk dat de heer Bosma zichzelf steeds ongeloofwaardiger aan het maken is met deze verhalen. Hopelijk gaat heel Nederland dat snel inzien!

 3. Intussen heeft het ANC regime rassenwetten aangenomen die de blanke bevolking uitsluit van de arbeidsmarkt en om studies te volgen. 800.000 arme blanken zijn door deze wetten in plakkerskampen terecht gekomen en leiden een marginaal bestaan, hun kinderen zijn ondervoed. Door haatcampagnes van het ANCYL onderleiding van Malema worden de zwarten opgeroepen de blanken te vermoorden. Onze volksgenoten, de Afrikaners, zitten als ratten in de val en kunnen geen kant op, en zijn het doelwit van zwart racisme van het ergste soort. Bravo meneer Bosma, eindelijk een Nederlander die niet wegkijkt wat Zuid-Afrika betreft en de gruweldaden tegen onze volksgenoten overzee aan de kaak wil stellen.

   1. O, nu wordt er zelfs Goebbels bijgehaald, je kan die mensen ook afstammelingen van Nederlanders noemen, maar dat is zo’n bek vol.

   2. Ik heb best begrepen dat “Afrikaner” in Nederland woont. Hij identificeert zich met de afstammelingen van de Boere. Hij noemt ze “volksgenoten”. Maar ook als de Afrikaanders geen historische banden met Nederland (en de Hugenoten) zouden hebben gehad, zijn ze mij even lief als Palestijnen, Joden, Bulgaren en Turken, Senegalezen en Kaap-Verdiers.
    Kijk, dat is nou het verschil tussen Afrikaner en mij.
    Dat ik geen verschil maak en hij wel.
    Duitsers zijn mij ook lief. behalve als ze zoals Goebbels zijn.
    En de haatprediking van Afrikaner over de zielige witte Afrikaanders, lijkt precies op hoe de Nazis in 1938 de Sudetenduitsers gebruikten om haat te zaaien.

  1. U heeft duidelijk niet goed gelezen heer Afrikaner. In het hele stuk – noch het bovenstaande, noch dat van Bosma – is sprake van de misstanden die u noemt, en dus evenmin van een verwerping door Bosma van diezelfde misstanden.
   Laat één ding duidelijk zijn: als die misstanden die u noemt, werkelijk bestaan, zijn die uiteraard fout, laakbaar en verwerpelijk. Niet alleen in mijn ogen, maar ongetwijfeld de ogen van vele weldenkende mensen.
   Waar ik in uw reactie echter over val, is het volgende:
   U gaat uit van een primaire oog-om-oog-tand-om-tand-reactie. Zij, “die zwarten”, doen het tegen ons, “de blanken” of volksgenoten in uw woorden, en dus is het feit dat indertijd het ANC aan de macht kwam – let wel: op legale wijze – dus fout geweest.
   U ziet blijkbaar niet in dat een dergelijke reactie alleen maar de stellingnames verhardt. Dat een persoon of groep (of voor mijn part bevolkingsgroep) nu fout doet tegen een ander(e bevolkingsgroep), maakt nog niet dat die ander dan dus gelijk heeft (gehad).
   Het gebruik van de zeer beladen term “volksgenoten” doet mij echter vermoeden dat u niet erg bevattelijk zult zijn voor mijn argumenten. Het is een term met een zeer smerig nazistisch smaakje.

   1. Tikt u op google armblankes maar eens in en als u in de materie geinteresseerd bent, bekijk dan ook maar eens deze link:

    http://www.wix.com/ajkraad/genocide-museum

    Ik heb dagelijks contact met mensen in Zuid-Afrika en hoor hun verhalen en nu noemt u mij een nazi? Omdat ik voor die mensen opkomt en hun situatie bekend wil maken? Bent u zelf soms een fascist die een afwijkende mening niet tolereerd?
    Verleden week is door 6 zwarten een gezin van 3 personen op de meest barbaarse methode vermoord. De vrouw werd eerst verkracht, vervolgens werd er een kapotte fles in haar vagina gestampt en daarna werd een kogel door haar hoofd geschoten. Hun zoon van 12 jaar werd de handen op de rug gebonden en in de badkuip verdronken. De man werd geboeid en met panga’s, dit zijn kapmessen, dood gehakt. Er is een levendige handel in lichaamsdelen in zuid-Afrika, zwart en blank, die worden gebruikt voor medicijndrankjes, muti noemen ze dat. Nederlanders zijn vergeten genuanceerd te denken als er over Zuid-Afrika gepraat wordt. De zwarten zijn bij voorkeur de good guys en de blanken de bad guys. Ik zou zeggen wordt wakker Nederland en laat je stem horen tegen de volksmoord in Zuid-Afrika

   2. Uit dit antwoord blijkt dat u niet echt gelezen hebt, wat ik schreef. Mijn standpunt is dat je mensen op hun daden moet beoordelen en niet op hun kleur. En in uw reactie lees ik enkel dat u geweld veroordeelt zolang het tegen blanken gericht is. Ik betwijfel zeer of u zo in uw pen zou klimmen als de daders blanken waren en de slachtoffers zwarten. Uit uw woordkeuze blijkt namelijk het tegendeel.

  2. Grappig is dat de Afrikaners zelf wel de “plakkerskampe” (woonwagenkampen) signaleren (http://www.solidariteit-blog.co.za/een-dag-in-n-wit-plakkerskamp/) , maar niet het “oproepen om blanken te vermoorden”. Wat er dus waar is van uw agitprop, laat zich raden. Bovendien is gezien de recente geschiedenis enige haat en nijd niet uit te sluiten. Er lopen Nederlanders rond die nog altijd een hekel aan Duitsers hebben, ook al leefden ze destijds zelf niet eens.

   Overigens zijn Afrikaners Afrikaners en ben ik een Nederlander. Net zomin als Vlamingen zijn Afrikaners mijn “volksgenoten”. En zelfs al zouden ze dat zijn, dat schept nog geen plicht om voor hen op te komen. Bloedbanden en dergelijke: naargeestige jaren-dertigpoep.

   1. bloedbanden.
    Duitsland en Groot=Britannie wil wel visa verstrekken aan personen die kunnen aantonen dat hun voorouders uit die landen komen. Bij Nederland is dat niet zo. Misschien gaat Nederland wel tegen de EU regels in. Tot ver na de Tweede Wereld oorlog heeft Duitsland de zogenaamde Volksduitsers opgenomen dat waren afstammelingen van Duitsers die zich in Roemenie en Rusland gevestigd hadden, de zogenaamde Wolga-Duitsers. Dat kun je dus volksgenoten noemen, of als je het jaren-dertigpoep wil noemen, noem het dan afstammelingen van ”Nederlanders of mensen van Nederlandse oorsprong, en dat is weer zo;n bek vol.

 4. Aardig stukje, Edge! Helemaal waar. Het is de nieuwe opkomst van de haat-ideologie die op een crisis volgt. Een poging tot applicatie van de Shock Doctrine. Het verwarde en angstige volg over de klif jagen, zodat ze de racistische doctrine van een totalitaire anti-democratische ideoloog aannemen.

  @Afrikaner:

  De claim is niet dat het ANC op dit moment goed bezig is, dat heeft niemand gezegd. Het is duidelijk dat het ANC een waardeloze partij is geworden en onder de invloed van Westerse macht op zijn originele revolutionaire belofte heeft ingeleverd om diep te kunnen buigen naar internationale corporaties, het IMF, etc.

  Maar met betrekking tot je rassenwetten en verhalen over een miljoen arme blanken, kun je dat onderbouwen, of zit je zielig verhaal te houden omdat je er niet tegen kan dat de macht niet meer bij de blanken ligt? Serieuze vraag.

 5. Matthéüs 23:33 Slange, addergeslag, hoe sal julle die oordeel van die hel ontvlug?

  Matthéüs 15:26 Maar Hy antwoord en sê: Dit is nie mooi om die brood van die kinders te neem en dit vir die hondjies te gooi nie.

  Prediker 10:2 Die hart van die wyse is na regs, maar die hart van ‘n dwaas is na links.

  In my oë is dit reg om ook soos Jesus ‘n rassis te wees teenoor die nageslag van die Slang. Hier noem Jesus hulle honde, slange en addergeslag. Wie is die wereld dan om rassisme as sonde uit te kryt?

   1. Malema is deel van die nageslag van die Slang, want hy kan nie bloos of rooi word van skaamte soos wat die nageslag van Jakob wel kan bloos nie.

    Eségiël 36:32 Ek doen dit nie om julle ontwil nie, spreek die Here HERE; laat dit julle bekend wees! Skaam julle en bloos oor jul weë, o huis van Israel.

    Malema voer Jesus se opdrag hieronder uit omdat hy geen ander keuse het nie.

    Génesis 3:15 En Ek sal vyandskap stel tussen jou en die vrou, en tussen jou saad en haar saad. Hy sal jou die kop vermorsel, en jy sal hom in die hakskeen byt.

    Die blankes in Suid Afrika word gestraf vanweë die ongeregtighede van hulle voorvaders, deurdat hulle nie na Jesus geluister het en gehandel het volgens Deuterononium 7 nie, maar by Bloedrivier gestop het.

    Psalms 79:8 Reken ons die ongeregtighede van die voorvaders nie toe nie; laat u barmhartighede ons gou tegemoetkom, want ons is baie swak.

    Jeremia 11:10 hulle het teruggekeer na die ongeregtighede van hulle voorvaders wat geweier het om na my woorde te luister, en agter ander gode aan geloop om dié te dien. Die huis van Israel en die huis van Juda het my verbond verbreek wat Ek met hulle vaders gesluit het.

    Die dag kom nader wat die blosendes weer beheer gaan neem van Suid Afrika soos wat Jesus beveel het in Deuterononium 7. Daar is baie ander profesieë in die Bybel waar dit voorspel word.

 6. Getverderrie, ‘volksgenoten’.

  Als Venter Afrikaans schrijft is het ineens een raar brabbeltaaltje. Hoe zou dat toch komen?

 7. Mattheüs 23:33 Slangen, adderengebroed, hoe zult gij het ​​oordeel van de hel ontkomen?

  Mattheüs 15:26 Maar Hij antwoordde en zeide: Het is niet betamelijk het brood der kinderen te nemen en het voor de honden voor te werpen.

  Prediker 10:2 Het hart des wijzen is naar rechts, maar het hart van een dwaas is naar links.

  In mijn ogen is het recht om ook als Jezus een racist te zijn tegenover het zaad van de slang. Hier noemt Jezus hun honden, slangen en adderengebroed. Wie is de wereld dan om racisme dan zonde uit te kleurpotloden?Malema is een deel van het zaad van de slang, want hij kan niet blozen of rood worden van schaamte zoals het zaad van Jakob wel kan blozen niet.

  Ezechiël 36:32 Ik doe het niet om uwentwil, spreekt de Heere HEERE, het zij u bekend! Schaamt u en wordt schaamrood van uw wegen, o huis Israëls.

  (Rob zegt:

  October 31, 2011 at 5:29 pm

  Dan is Malema’s racisme ook niet een zonde?)

  Malema voeren Jezus ‘opdracht hieronder uit omdat hij geen andere keus heeft.

  Genesis 3:15 En Ik zal vijandschap zetten tussen u en de vrouw, en tussen uw zaad en haar zaad. Hij zal u de kop vermorzelen, en gij zult het de verzenen vermorzelen.

  De blanken in Zuid Afrika wordt gestraft vanwege de misdaden van hun voorouders, doordat ze niet naar Jezus gehoord hebben en deed het volgens Deuterononium 7, maar bij Bloedrivier gestopt had.

  Psalmen 79:8 Reken ons de ongerechtigheid der voorvaderen niet toe, laat Uw barmhartigheden ons snel tegemoet, want wij zijn erg zwak.

  Jeremia 11:10 Zij zijn wedergekeerd tot de ongerechtigheden van hun voorvaderen, die weigerden naar mijn woorden te luisteren, en andere goden aan gelopen om die te dienen. Het huis van Israël en het huis van Juda hebben Mijn verbond gebroken, dat Ik met hun vaderen gemaakt heb.

  De dag komt dichterbij dat de blosendes weer controle gaat nemen van Zuid-Afrika zoals Jezus geboden heeft in Deuterononium 7. Er zijn vele andere profetieën in de Bijbel waar het voorspeld worden.

 8. Een idee.. Laat al die kolonialisten en bezetters terug keren naar waar ze vandaan komen. Dat ze Afrika in hun naam zetten is al genoeg bewijs van hun waanzin.

  Alsof ze ergens recht op hebben omdat hun voorouders wat land gestolen hebben en hun vervolgens eeuwenlang erop zijn blijven zitten. Intussen de oorspronkelijke bewoners vernederen, denigreren en rond uit bestelen van alles wat ze hebben.

  En dan nu huilen omdat ze een koekje van eigen deeg krijgen. En nog steeds superieur willen gedragen. Donder toch even heel snel terug naar Europa. Owja, hier horen ze ook al niet meer thuis. Want terwijl ze krampachtig vasthouden aan ongelijkheid is de (meerderheid) van Europa veranderd.

  Alles wat de meerderheid daar beslist moeten ze maar mee leren te leven. Hoeveel procent van de totale bevolking zijn ze nou. En als ‘t ze niet bevalt, nogmaals, donder op, Ze horen daar niet met die houding van alsof ze iets verschuldigd is. Pas als ze begrijpen dat het niet hun land is en daarbij neerleggen en aanpassen (integreren) kunnen ze aanspraak maken op mede-burgerschap. Althans zo hoort ‘t te gaan volgens hun ‘volksgenoten’ hier in Nederland.

  1. Een idee.. Verdiep u in het onderwerp alvorens u spreekt. De inhoud van uw bericht is misselijkmakend. In de Tweede Wereldoorlog hadden we ook iemand die zei dat een bepaalde bevolkingsgroep maar moest “terug keren naar waar ze vandaan komen”. Ook het feit dat u spreekt over bezetters geeft weer dat uw kijk op de geschiedenis behoorlijk is vertroebeld.

   Tijdens de ‘Grote Trek’ van 1830 tot 1850 trokken duizenden Boere – waarvan algemeen bekend is dat zij geen slaven hielden – weg om zich onder andere te onttrekken aan het Britse koloniale bestuur en haar verengelsing, de voortdurende grensoorlogen en om de groeiende bevolkingsdruk te verlichten. Inderdaad, het waren de Britten die de rol van bezetter op zich namen.

   Het waren dezelfde Britten die later door hun hebzucht en oorlogshonger een oorlog startten tegen de toen in onder andere Transvaal en Oranje Vrystaat gevestigde Boere, waarbij blank en zwart samen stonden om hun grondgebieden te verdedigen. Transvaal, Oranje Vrystaat en ook Natal waren overigens niet gestolen, zoals u beweerd, maar gekocht. Weer een zeer slordige en laffe bewering van uw kant.

   Hetzelfde geldt voor “een koekje van eigen deeg krijgen”, wat impliceert dat u de gruwelijke martelingen en moorden op onschuldige Afrikaner gezinnen die al jaren lang aan de gang is zonder gêne goedkeurt. Walgelijk!

   Gedurende de Tweede Boerenoorlog werden de Boere al door de Britten in concentratiekampen gevangen genomen, gemarteld, vermoord of stierven zij gewoonweg door honger en/of ziektes. In het huidige Zuid-Afrika zijn de Afrikaners er niet veel beter aan toe. Honderdduizenden verhongeren op dit moment zonder hulp van hun regering of worden op gruwelijke wijze gemarteld en afgeslacht (de zogenaamde ‘plaasmoorde’).

   Ik kan daarom niets anders concluderen dan dat u geen kennis van zaken heeft.

   1. Oja, en wie hadden ook al weer de apartheid en de pasjeswetten e.d. ingevoerd? Waren dat ook de Britten? Wel erg makkelijk om de geschiedenisfeiten selectief op te dissen. Je laat wel erg makkelijk weg wat in jouw straatje niet van pas komt…

   2. @Haes (November 1, 2011 at 8:53 am)

    Beste Haes,

    Het was de racist en supremacist Cecil Rhodes die in 1887 de volgende uitspraak deed: “There must be Pass Laws and Peace Preservation Acts… We must adopt a system of despotism, such as works so well in India, in our relations with the barbarians of South Africa.” Bron: http://republicantrekkervolk.blogspot.com/2008/07/boers-did-not-create-apartheid.html

    Deze ‘pasjeswetten’ werden jaren later op 27 juni 1779 ingevoerd door de Brit George Macartney. Het waren dus niet alleen de Britten die de wetten voor een groot deel invoerden, maar zij stonden ook ruim van tevoren aan de basis van Apartheid.

    “It was two renowned Englishmen, Cecil Rhodes and Winston Churchill, who at crucial moments planted the seeds that were to ripen into policies which deprived black people of democratic rights in South Africa. A third, Jan Smuts — an Afrikaner by birth who became a committed supporter of the British Empire — was also an architect of laws which were later to become the framework of apartheid. Like Churchill, Smuts has a statue in Parliament Square, but in South Africa both will go down as men who destroyed rather than built democracy in the country…”

    Het bovenstaande citaat komt uit het artikel “Apartheid: made in Britain”, geschreven door journalist Richard Dowden en gepubliceerd op maandag 18 april 1994. Ik zou u willen adviseren dit artikel te lezen en u eveneens te verdiepen in de personen Cecil Rhodes en Winston Churchull.

   3. Ik heb er eerlijk gezegd niet zo’n behoefte aan om me al te veel te verdiepen in de onverkwikkelijke geschiedenis van de apartheid, of die nu uit Britse of Boerse koker komt, het blijft een absoluut verwerpelijk systeem dat bovendien veel leed heeft gebracht.
    Als op dit moment Afrikaners worden vervolgd en gediscrimineerd dan is dat nog steeds een gevolg van het invoeren indertijd van de apartheid. “De pot verwijt de ketel…” “Wie met pek omgaat…” enzovoort. Zeker niet alle mensen zijn zo genereus en vergevingsgezind als mensen als Mandela en Tutu, helaas, maar het is niet anders.
    Ik heb al eens eerder zo’n zeven jaar geleden een hele strijd gevoerd met racistische aanhangers van Zuid-Afrika op de website van de Taalunie. Toen ging het over taal, maar met dezelfde onzinnige en racistische argumenten die hier opgedist worden. Daar heb ik geen trek in. Ik hou er dan nu ook mee op. Ik meng me alleen nog in discussies bij dit topic als het gaat de “polemiek” van Bosma, zoals Chirstina Eijkhout ook al heeft opgemerkt.

 9. @Kees
  Prima voorstel, laten ze terugkeren waar hun voorouders vandaan kwamen en dat is grotendeels Nederland. En dat zijn er enige miljoenen. En wat die plakkerskampen betreft, daar is verleden jaar een documentaire op de Nederlandse tv overgeweest, 600.000 armblankes wonen daar en hebben geen recht op steun van het ANC regime, de Afrikaner kinderen zijn ondervoed en worden gediscrimineerd. Er zijn rassenwetten die de Afrikaners uitsluiten van de arbeidsmarkt. Als je meer informatie wil hebben over de volksmoord die nu plaatsvindt in Zuid-Afrika, bekijk dan eens de onderstaande link/schakel
  http://www.wix.com/ajkraad/genocide-museum

  Zijn de lezers verder bekend dat het ANC Kadaffi tot de laatste snik verdedigd heeft en dat het ANCYL Kadaffi een martelaar noemt. Dat het ANC de dictator Mugabe steunt, die Zimbabwe naar de afrond geholpen heeft. Dat de jeugdleider van het ANCYL vervolgt wordt voor grootschalige corruptie en dat veel ANC bonzen, ook wel black diamonds genoemd, zich exhibitionistisch verrijkt hebben?
  Het zou goed zijn als de commentatoren zich eerst eens in de materie verdiepen en dan pas conclusies trekken.

  Door het lezen van alle commentaren over Zuid-Afrika ben ik tot de conclusie gekomen dat Nederlanders vele malen racistiser zijn dan die Afrikaners. Elk volk heeft volgens het handvest van de VN recht op een eigen staat, cultuur en taal en geregeerd door eigen mensen, dus de Afrikaners ook.

 10. Something regarding Apartheid South Africa the international community should know.

  Refer to the following link: [edit: keep your agitprop to yourself]

 11. Het vervelende is dat Bosma een aantal gegevens of feiten mixt met pure fantasie en dat brengt als de enige waarheid. Feitelijk doet hij hetzelfde als waar hij radicale moslims van beschuldigt.
  Het verbaast mij alleen dat zoveel mensen dat blijkbaar geloven. Dat zegt inderdaad wat over een aantal van deze mensen.
  Op het gevaar af, dat ik van godwin wordt beschuldigd lijkt dit op Hitler en Himmler. Maar goed, maakt niet uit. Probleem is dat je hier nooit een discussie over kunt voeren met Wilders en zijn kornuiten. Hij weet op voorhand dat hij gaat verliezen en blijft hangen in het herhalen van dooddoeners en stoplappen. Treurig dat dit in een democratisch bestel mogelijk is.

Comments are closed.