Wat leest Den Haag?

Steeds meer Kamervragen lijken te worden gesteld aan de hand van krantenberichten. “Kent u het bericht…?” Aan de hand van de lijst niet-beantwoorde kamervragen op ikregeer.nl heb ik eens gekeken naar wie de vraag stelt en uit welke krant het bericht afkomstig was. Zo ontstaat een beeld van de belangrijkste bronnen van Tweede-Kamerleden, gescheiden per partij.

Uit de laatste vijftig pagina’s onbeantwoorde vragen selecteerde ik alle vragen waar ‘bericht’ of ‘artikel’ in de titel staat; bijvoorbeeld Het bericht dat tweeverdieners veel minder hypotheek krijgen. Dit bericht leverde een vinkje op bij PVV/Telegraaf. Waren er meerdere vraagstellers, dan koos ik voor de eerstgenoemde; waren er meerdere bronnen, dan koos ik eveneens voor de eerstgenoemde. Misschien niet erg nauwkeurig, maar voor het beeld zal dat weinig uitmaken.

In totaal kwam ik uit op 183 Kamervragen. Het grootste deel, 59 vragen, kwam uit ‘diverse’ bronnen: regionale dagbladen, Teletekst, buitenlandse kranten en dergelijke. Direct daarna volgt de Telegraaf: 42 vragen. Uit vakbladen zoals Binnenlands Bestuur en Medisch Contact kwamen 23 vragen. Uit de Volkskrant werden 16 vragen gehaald, van nu.nl 13 vragen, uit het Algemeen Dagblad 9 vragen, uit Trouw 8 en uit NRC 6. Het Financieele Dagblad scoort 4 vragen en GeenStijl 3.

Het valt mij vooral op dat de vakbladen zo laag scoren en, daarmee samenhangend, ook het Financieele Dagblad. We zitten midden in een zware economische crisis, maar FD staat kennelijk niet op het leeslijstje van onze volksvertegenwoordigers. De VVD haalde bijvoorbeeld geen enkele vraag uit het FD; iets wat je wel zou verwachten.

Ook NRC scoort laag – het laagste van alle landelijke dagbladen. Wellicht is een krant ‘die de nuance zoekt’ in deze tijden van polarisatie niet zo geschikt voor een potje ‘grandstanding’ – dat verklaart tevens de exorbitant hoge score van de Telegraaf. Dat er drie vragen zijn gesteld aan de hand van brulblog GeenStijl is daar ook debet aan. “Tendentieus en ongefundeerd” schijnt te mogen als basis van Kamervragen. Ik hoef niet te vermelden van welke partij alle drie de vragen afkomstig waren.

Dan de partijen. Het is geen verrassing dat de PVV koploper is in het stellen van vragen met de krant in de hand. De partij tekende voor 58 vragen, gevolgd door CDA (26), PvdA (24), SP (20), GroenLinks (19), D66 (16), VVD (14), de ChristenUnie (4) en SGP en PvdD (beide 1). De enkele SGP-vraag was gebaseerd op een artikel uit het Reformatorisch Dagblad. Weinig verrassend allemaal.

De PVV neemt de helft van de Telegraaf-vragen voor zijn rekening, maar ook die van Trouw; het zijn alleslezers. De VVD leest de Volkskrant niet; GroenLinks leest geen Telegraaf. De SP leest geen NRC en de kleine christelijke partijen zitten niet op nu.nl. Over christelijk gesproken: de grootste christelijke partij leest opvallend genoeg de grootste christelijke krant niet. Wat de statistiek niet toont, is dat CDA’ers in plaats daarvan een voorliefde hebben voor regionale dagbladen.

Ik vind het zorgelijk dat een krant met een bewezen twijfelachtige reputatie de belangrijkste bron is voor Kamervragen. Mijn hoed dat het de meest gelezen krant is – van de volksvertgenwoordiging verwacht ik kwaliteit. Sowieso is wapperen met het ochtendblad meer iets voor de kroeg. Een boze meneer die je zijn krant in het gezicht duwt en zegt: “Hier! Hebbie dat gelezen? Nou dan!” om vervolgens triomfantelijk rond te kijken omdat de krant zijn kleine gelijkje bevestigt.

Dat de PVV, de Stammtischpartei, zo werkt, dat kan ik begrijpen. Maar regeren is vooruitzien, en dat is zo ongeveer het tegenovergestelde van trendvolgen.

Advertisements

One Comment

Comments are closed.