Maagd in scherven

Er valt veel te zeggen over de protesten gisteren in Rome – maar dat laat ik aan anderen over. Vrijwel zeker waren het anarchisten die de zaak uit de hand wilden laten lopen, en vrijwel zeker lopen daar heel wat figuren tussen die de boel aansturen vanuit verschillende links- en rechtsextreme fracties. En vrijwel zeker weten veel relschoppers amper hoe ze misbruikt worden voor politieke doelen. Dat gezegd zijnde, hou ik het vandaag bij een beeldje.

De gehelmde relschoppers, steevast black bloc genoemd, drongen de parochiezaal van een kerk binnen, pakten een gipsen beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes van pakweg 90cm hoog en gooiden het op straat aan stukken. Het was geen kunstwerk, maar zo’n afgietsel wat ik ook hier bij mij om de hoek in de religieuze feestartikelenwinkel kan kopen. Als ik toch kazuifels aan het passen ben, zeg maar. Goed, het ding stond er volgens pastoor Giuseppe Ciucci al bijna honderd jaar, maar een kunstwerk is er niet aan verloren gegaan.

Zelfs de nazi’s hebben haar met rust gelaten, zei Don Giuseppe nog, want van de Wet van Godwin hebben ze hier nog nooit gehoord. Een tiental fotografen dook meteen op de resten van het beeldje om dramatische plaatjes te schieten van de vernietigde Maagd. De woordvoerder van de vicaris van Rome sprak van ‘een zinloos profaan en blasfemisch gebaar’ en het Vaticaan spreekt van ‘belediging van de gelovigen’. Inmiddels liggen de resten weer in het zaaltje, onder het sokkeltje, en bidt de parochie wellicht om een wonderbaarlijke wederopstanding van hun Madonna.

Als ik zou beweren dat de Kerk buiten de maatschappij zou staan, zou ik me – terecht, overigens – de woede van honderden pastoors op de hals halen die elke dag met beide benen in de ellende van onze samenleving staan om er nog iets goeds van proberen te maken. De Kerk staat, en dat zegt ze ook graag, in de maatschappij. Waarvan akte.

Welnu, Don Giuseppe, dit gebeurt er in die maatschappij. Je kunt niet in de maatschappij staan maar een stapje terug doen zodra het fout gaat. Je kunt niet ineens beweren boven die maatschappij te staan, heilig te zijn, als ze je deur forceren en je beeld kapot slaan. Je moet kiezen – sta je er in of sta je erboven? De inwoner van Rome die zijn oude autootje ziet branden, staat in de maatschappij. Hij heeft geen keuze. Hij krijgt ook geen camera onder zijn neus om te vertellen hoe belangrijk zijn autootje voor hem was. Hier past het de pastoor en de Kerk om enige nederigheid te betrachten.

Wat tevens ontbreekt, is zelfreflectie. Waarom drongen ze een kerkzaaltje binnen en sloegen ze het Mariabeeld en bovendien een kleine crucifix aan gort? Zou het te maken hebben met de gedachte dat de Kerk in Italië deel uitmaakt van het probleem? Dat de paus, de Banco del Vaticano, de bisschoppen, heel de hermetisch gesloten machtsstructuur tussen Tiber en Viale Vaticano de huidige toestand eerder in stand houdt dan bestrijdt? Of dicht ik de anarchisten nu te veel politiek bewustzijn toe?

Ik denk het eigenlijk niet. Ze drongen een luxe supermarkt binnen om drank te jatten. Ze staken een gebouw van het ministerie van Defensie in brand. Ze spoten ACAB – All Cops Are Bastards – op een brandende bus van de Carabinieri. En ze vernielden het Mariabeeld. Gerichte acties met herkenbare doelen. In plaats van zich te beklagen, kan het Vaticaan zich beter een keer achter de oren krabben. Dit was niet het laatste protest in Rome waar het black bloc van zich laat horen.

Advertisements

8 Comments

 1. Niet slecht, je stukje, de paus &co hebben mijn sympathie voor geen meter, bijgeloof is een moeilijke zaak en de anarchisten hebben gelijk. Jammer dat er weer black bloc zuiplappen meeliften op de weg naar verandering.

 2. ‘En vrijwel zeker weten veel relschoppers amper hoe ze misbruikt worden voor politieke doelen.’

  je hebt zeker gelijk. maar nu. denk jij dat jij en alle anderen zonder macht niet gebruikt worden voor politieke doeleinden? het zou bijzonder naïef zijn dit te veronderstellen. waarmee ik wil stellen dat je opmerking in feite volkomen vrijblijvend is.

  ik weet wel dat er nooit wezenlijke veranderingen plaatsvinden in de geschiedenis zonder geweld. ondertussen zet de macht overal en altijd massaal geweld in. sterker nog: de macht is gebaseerd op de geweldsmonopolie. macht is geweld. de huidige macht zal doorgaan tot de wereld is vernietigd. hoe die macht te stoppen weet niemand. dus mijn vraag aan jou is: hoe nu verder?
  stan van houcke

 3. ‘Wat tevens ontbreekt, is zelfreflectie.’

  opnieuw, je hebt gelijk. maar denk je dat de macht aan zelfreflectie doet? geen sprake van. de macht en de machtelozen lijken wat dat betreft sprekend op elkaar, ze kennen geen zelfreflectie en hun taal is die van het geweld. ik verwacht van de bewust gekweekte onderkaste helemaal niets. john berger heeft het als geen ander uiterst helder verwoord toen hij erop wees dat:

  ‘als gevolg van de grootscheepse culturele deprivatie… er grote delen van de… arbeiders en middenklasse bestaan die zich niet helder kunnen uitdrukken. De middelen om datgene wat ze weten te vertalen in gedachten is hen ontnomen… Ze bezitten geen voorbeelden die ze kunnen volgen, waarbij woorden ervaringen duidelijk maken.’

  In ‘Ways of Seeing’ schrijft hij:

  ‘The art of the past no longer exists as it once did. Its authority is lost. In its place there is a language of images. What matters now is who uses that language for what purpose.’

  Door wie wordt de massa der mensen bestookt met beelden en woorden? Berger:

  ‘the dealers of the Free Market and their corollary, the Mafia… they now have the world in their pocket. They have. But to maintain their confidence they have to change the meaning of all the words used in languages to explain or praise or give value to life: every word, according to them now, is the servant of profit. And so they have become dumb. Or, rather, they can no longer speak any truth. Their language is too withered for that. As a consequence they have also lost the faculty of memory. A loss which one day will be fatal.’

  stel jezelf nu de vraag: op wie richt ik mijn pijlen? we staan aan de vooravond van een sociale explosie en jij focust je op een groepje geweldgebruikers?

 4. over ‘relschoppers’ gesproken, over geweld gesproken. hier het echte werk, de macht, die iedereen misbruikt:

  ‘Iran Had Better Watch Its Step Now Obama’s Chasing Votes

  A fumbling Tehran-backed plot to kill the Saudi ambassador was dismissed as bizarre by the rest of the world. But the White House is taking it very seriously

  By Patrick Cockburn

  October 15, 2011 “The Independent” – -The plot in which an Iranian-American from Corpus Christi, Texas, notorious locally for his Clouseau-like dimwittedness, tries to hire a Mexican gangster to assassinate the Saudi ambassador in Washington at the behest of the Iranian authorities has been greeted with incredulous hilarity across much of the world.’

  http://www.informationclearinghouse.info/article29420.htm

 5. ik hoop dat je niet met stomheid bent geslagen. ik probeer een reactie op te roepen. een rationele reactie. het punt is dat een irrationele samenleving als de onze niet reageert op rationele argumenten. zo groeit het ressentiment, de woede, en woede uit zich irrationeel. gemarginaliseerden kunnen alleen nog in de marge reageren op een marginale wijze. het is beter om je kritiek te richten op een irrationele samenleving in plaats van op een minuscuul irrationeel groepje. hoe functioneren wij zelf in deze irrationaliteit?

 6. mijn vraag is simpel. wat motiveert jou? terwijl jij je pijlen richt op klein grut is de major league bezig met het voorbereiden van nieuw grootscheeps geweld. obama wil herkozen worden en kan dus een oorlog gebruiken en zijn politieke tegenstanders worden gefinancierd door de joodse en christelijke zionistisch lobby die de vs manipuleert:

  ‘Israelis, Saudis’ Behind Iran Terror Plot

  Video

  A former CIA operative and chief of the Bin Laden unit, Michael Scheuer, believes that the only people that would benefit from the alleged Iranian terror plot to target the Saudi ambassador to the U.S. are the Israelis and the Saudis.

  In an interview with fox news Scheuer stated that “both Israel and Saudi Arabia are much more dangerous enemies to the U.S. than the Iranians are.”

  He then added that “the Congress is crazy for war with Iran” and that some U.S. Senators like Joe Lieberman and John McCain “are owned by the Israelis.’

  http://www.informationclearinghouse.info/article29426.htm

 7. ‘Wat tevens ontbreekt, is zelfreflectie.’

  Laten we de zelfreflectie van onze samenleving onder de loep nemen. twee massale geweldsexplosies, shock and awe, volgden op de ‘aanslagen’ van 11 september 2001. in totaal meer dan een miljoen mensen zijn in Afghanistan en Irak om het leven gekomen, en allemaal omdat op 11 september 2001 ongeveer 3000 mensen in de VS om het leven kwamen. Althans, dat is de rechtvaardiging van deze grootscheepse terreur tegen een burgerbevolking. Maar nu, in het kader van de zelfreflectie: waar blijft de serieuze zelfreflectie van de rechtschapen burgerij die beweert tegen ‘zinloos geweld’ te zijn wanneer men het volgende leest?

  ‘CIA’s Account of 9/11 Under Attack
  By Rory O’Connor and Ray Nowosielski, Salon
  16 October 11

  A growing number of former government insiders – all responsible officials who served in a number of federal posts – are now on record as doubting ex-CIA director George Tenet’s account of events leading up to the Sept. 11, 2001, attacks on the United States. Among them are several special agents of the FBI, the former counterterrorism head in the Clinton and Bush administrations, and the chairman of the 9/11 Commission, who told us the CIA chief had been “obviously not forthcoming” in his testimony and had misled the commissioners.’

  http://www.readersupportednews.org/news-section2/332-141/7391-cias-account-of-911-under-attack

  Zelfreflectie? Wat een wonderlijk begrip in een wereld die geen enkele zelfreflectie kent, maar alleen macht en machtelozen.

Comments are closed.