Begeerte heeft ons aangeraakt

Dat de linkse politiek niet meer weet waar ze het zoeken moet, is niet alleen in Nederland duidelijk. In Rome verschenen posters van de partij Sinistra, Ecologia e Libertà (“Links, Ecologie en Vrijheid”, SEL) van de charismatische gouverneur van Apulië, Nichi Vendola. De posters tonen de appel van Apple met daarin het logo van SEL en daaronder Ciao Steve 1955-2011.

Bloggers spreken van “kontlikkerij van de radical chic” en van een “verward links” dat niet beseft dat Jobs “een kapitalist” was die regelmatig werd bekritiseerd vanwege de werkomstandigheden in de fabrieken van Apple. “De beroemde uitspraak van de iMan, ‘Stay hungry’, was geen metafoor maar een uitnodiging om allemaal net zo te worden als die superuitgebuite arbeiders waar het succes van Apple op drijft,” schrijft het linksradicale Militant-Blog – let op het logo met het motorhelmpje.

Ook het hoofdkantoor is geschrokken. Vendola zelf is milder dan de motorhelmpjes: “Het genie Steve Jobs heeft de rol van technologie in het dagelijkse leven radicaal veranderd met zijn uitvindingen. Toch lijkt het me – voor ons die voor gratis software zijn – verkeerd om van het logo van zijn multinational een symbool van links te maken.”

Begeerte heeft ons aangeraakt, klinkt de Internationale, en dat is precies het probleem van links. Er is geen linksmens die niet weet hoe Apples in elkaar worden gezet, maar het blijven de mooie spulletjes van de visionair Jobs die als underdog tegen het grote boze Microsoft waanzinnig populair is geworden. Dat evil genius Bill Gates inmiddels zijn enorme rijkdom inzet voor goede doelen en Jobs, eh… wel… maar… die zwarte coltrui! Zo understated! Zo minimalistisch!

Eigenlijk moet Apple even een vordering sturen aan SEL wegens misbruik van het beeldmerk. Eens kijken of ze daar ook een linkse draai aan kunnen geven. Hoe dan ook, de socialistische “heilstaat” lijkt verder weg dan ooit als het rode vaandel met appeltjes wordt versierd in plaats van hamers en sikkels.

Advertisements

One Comment

  1. Tsja. Precies de reden waarom ik me niet wil veroordelen tot de Apple-dwingelandij. Jammer. Misschien heeft Jobs veel bereikt maar hou er rekening mee dat hij eerst-en-vooral dat heeft bereikt voor zichzelf. De rest van de wereld heeft er geen baat bij gehad anders dan zijn geld inleveren en zijn privacy opgeven. En dat is dan nog het minst.

Comments are closed.