Una verità dal nulla

Zes dagen geleden al (!) schreef Il Fatto Quotidiano, een van de felste anti-Berlusconikranten, over de vermeende uitspraak van Berlusconi dat Angela Merkel een “onneukbare vette kont” heeft. Ci vuol poco a creare una verità dal nulla, concludeert de krant – er is weinig voor nodig om uit het niets een waarheid te creëren. En: misschien komen we er binnenkort achter of het waar is.

De krant refereert aan een éénregelig commentaar van Jena in La Stampa, een dag eerder geschreven: Het ontbreekt er in onze huidige situatie nog maar aan dat er een afgeluisterd gesprek aan het licht komt waarin Berlusconi vulgaire dingen over Merkel zegt. Dat zinnetje zou de geruchten die al langer rondgaan onder de parlementaire pers tot een storm hebben aangewakkerd. Maar bewijzen zijn er dus niet voor. De uitspraak lijkt 100% Silvio, al is het taalgebruik zelfs voor zijn doen bijzonder grof.

Dagen later explodeert ineens het verhaal in de internationale pers. Bild, niet bang van een beetje overdrijving hier en daar, hield het gisteren nog op geruchten, maar The Independent weet al dat het allemaal waar is, en beweert zelfs dat ‘Italiaanse kranten’ er gewag van maken. Tegelijkertijd schrijven Italiaanse kranten alleen maar dat de The Independent en Bild er melding van maken – een pracht van een cirkelredenering.

En zo kopieert het verhaaltje zich de wereld rond. Koppenmakers ‘vergeten’ de nuance aan te brengen en pakken er hun vetste lettertje bij. Ook Blick, de Zwitserse schandaalkrant, kopt met grote zekerheid en vertaalt de bewuste zinsnede nog grover dan deze al is – en beweert dan nog dat het een ‘terughoudende’ vertaling is. De Ierse Independent zet er zelfs Caught on tape bij: betrapt op band. Maar die band heeft nog niemand gehoord.

En waarom is iets ineens nieuws, vijf dagen na dato? Misschien weet  Bild ook daar het antwoord op. Conservatieve ‘Euro-rebellen‘ in eigen partij en coalitie maken het Merkel erg lastig in de Bondsdag. De vermeende uitspraak van Silvio van vrijwel een week geleden is ineens een handig instrument geworden om de publieke opinie tegen het redden van noodlijdende eurolanden te keren.

Er is weinig voor nodig om uit het niets een waarheid te creëren, en nog minder om een voor de euro ongunstig politiek klimaat te scheppen.

Advertisements