Plaatjes van vlees

Als Martin Bosma onderzoek zou doen naar de psychologie van de islam, dan kun je er donder op zeggen wat de uitkomst zal worden. Weinigen zullen zo’n onderzoek serieus nemen, behalve dan de usual suspects van extreemrechts. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat het onderzoek naar de psychologie van vlees, uitgevoerd door een activiste van Wakker Dier, volledig doorgestoken kaart blijkt.

Roos Vonk toont zich nu verbijsterd, maar in augustus nog verdedigde ze de onderzoeken met hand en tand. En liet ze doorschemeren dat het een doorbraak was op weg naar het bewijzen dat vlees eten (in plaats van kijken naar plaatjes van vlees) ‘egoïstisch’ en ‘hufterig’ maakt. Want, dat weten we ‘niet. Nog niet‘. Met andere woorden: dat weten we al natuurlijk; we moeten het alleen nog aantonen.

Wat je in ‘s hemelsnaam denkt te bewijzen met een onderzoek naar het bekijken van plaatjes van vlees is me sowieso een raadsel, maar ik ben dan ook geen sociaal psycholoog. Een simpele ziel als ik denkt dan bijvoorbeeld dat veganisten en vegetariërs boos worden bij het zien van stukjes dood beest, maar voor Roos Vonk is het een stap op weg naar het bewijzen dat vlees eten hufterig maakt. Mij bekruipt het gevoel dat Vonk denkt dat ik tussen de maaltijden door in de AllerHande zit te bladeren, op zoek naar geile plaatjes van kipfiletjes en sudderlapjes.

Dat een persoon met een zo overduidelijke vooringenomenheid jegens vleeseters zo’n onderzoek doet, is een gigantische gotspe. Een falen van de allereerste orde en hoogst schadelijk voor het vertrouwen in de wetenschap in het algemeen. Ik zal de deskundigheid van Vonk op het gebied van de sociale psychologie niet in twijfel trekken, maar hou het mens uit de buurt van enig vraagstuk over vlees.

Het is te gek dat ik dat nog moet opschrijven.

Advertisements

2 Comments

  1. Ach, iedereen probeert werk te krijgen of te creëren dat dicht bij het eigen interessegebied ligt. Zo zal een wetenschapper die van ralleyrijden houdt eerder onderzoek entameren naar het effect van racespelletjes op het gedrag in het gewone verkeer, en gaan mensen die opgewonden worden van blote kleuters bij voorkeur onderzoek doen naar oorzaken van pedofiel gedrag.
    Je kunt niet zeggen dat een dierenwekker als Vonk geen onderzoek mag doen naar de effecten van vlees eten op de psyche. Zo lang zij maar probeert om haar stelling – ‘van vlees word je hufterig’ – te ontkrachten in plaats van te bevestigen, is er niks aan de hand.

Comments are closed.