De langzame knevel van de PVV

Het is een verkeerde tendens dat de politieke kleur van topambtenaren ertoe doet. Het moet bovenal gaan om de kennis, kunde en loyaliteit van de ambtenaren. Tunnelvisie en kritiekloos uitvoeren van beleid zijn niet de bedoeling.

Klinkt goed, niet? Het komt regelrecht uit vragen (PDF) van PVV-Statenlid Gerton van Unnik aan de leden van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Maar meent hij het ook?

Het kritiekloos uitvoeren van beleid was precies wat de PVV beoogde toen de partij begin dit jaar het ontslag eiste van korpschef Bernard Welten, die het gewaagd had om te stellen dat een eventueel boerkaverbod door hem niet gehandhaafd zou gaan worden.

De politieke kleur van topambtenaren deed er wel degelijk toe toen de partij in mei het ontslag eiste van de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Joke Brant, omdat zij lid is van het volgens de PVV ‘linkse clubje’ Worldconnectors. Ook Bilal Taner, topambtenaar van de gemeente Rotterdam, moest in september 2010 ontslagen vanwege banden met het volgens de PVV jihadistische Haksöz Haber. Hij werd op de website van deze vereniging gefeliciteerd met de geboorte van zijn dochter. Aan hem vooraf ging districtschef Gerda Dijksman van de politie in Drenthe: zij waagde het de PVV fascistisch te noemen en ze is bovendien ex-Tweede Kamerlid van de PvdA. Ontslag, riep de PVV. Herman Tjeenk Willink mocht nooit meer als informateur aan de slag en moest aftreden als vice-voorzitter van de Raad van State. Waarom? In een op persoonlijke titel aan het eindverslag van de (voor de PVV negatief uitgevallen) informatie toegevoegd schrijven waagde hij het stelling te nemen tegen discriminatie en voor Europa. Voor Ybo Buruma was het hebben van een politieke voorkeur al voldoende. Te links voor de Hoge Raad, was het oordeel van de PVV.

En dan vergeet ik nog Wim van Krimpen, directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag, die ontslagen moest worden omdat hij kunstwerken van Sooreh Hera had geweigerd; Korpschef Jan Stikvoort die op moest rotten nadat hij stelde dat het “Marokkanenprobleem” in Gouda door politici was opgeklopt en schooldirecteur Theo Lankveld die een anti-PVV-mail rondstuurde en iets wilde organiseren voor het ‘verschrikkelijke’ offerfeest. Weg met hem! Zij waagden het om te willen ontsnappen aan de van bovenaf opgelegde tunnelvisie van de PVV. Nee echt, de kennis, kunde en loyaliteit van ambtenaren moet voldoende zijn volgens de PVV. Maar ‘islamitische kledij‘  is uit den boze, hoe loyaal en kundig je ook met je kennis omspringt.

Nu de gemiddelde ambtenaar in zijn broek schijt voor de karwats van Wilders en ook iedereen die een paar kwartjes subsidie ontvangt, niets meer mag zeggen dat de Grote Leider onwelgevallig is, is het de beurt aan de onafhankelijke pers om duchtig gekneveld te worden – de publieke omroepen maakten al langer geleden herhaaldelijk kennis met de knevelpraktijken van de PVV. Miljonair Derk Sauer heeft 9 procent van de NRC in handen en daarover moeten Kamervragen worden gesteld, want Sauer is “een SP-financier die met een rouwband rondliep toen Mao doodging.” (De Chinese leider Mao Zedong stierf in 1976 toen Sauer 23 was – dit om de boel een beetje in perspectief te zetten.)

Het bovenstaande overzichtje is incompleet – hoe langer ik eraan schrijf, hoe meer voorbeelden van botte pogingen tot censuur ik mij herinner. Een unicum in de Nederlandse parlementaire geschiedenis – verpakt in de valse logica van een ‘neutrale overheid’ waar een lid van de Hoge Raad geen PvdA’er mag zijn maar een VVD-senator wel rechter-plaatsvervanger in Amsterdam; en een ‘objectieve staatsomroep’ waarin wel plaats is voor Joost Eerdmans, maar niet voor Cairy Polak.

Nu wil ik wel eens weten of Wouke van Scherrenburg dit nog kan blijven wegwuiven.

Advertisements