Wat moet Leiden nog met Ellian?

Afshin Ellian is hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Universiteit van Leiden. Proef de naam van die leerstoel even. Er hangt een geur omheen van jaren tachtig en negentig, van maakbaarheid, van rare plannetjes en overspannen droompjes  – de muffige patchoulilucht van een Tineke Netelenbos, kortom.

Maar die tijden zijn voorbij. Ellian ziet sociale cohesie als iets dat je bereikt door niet-cohesieve elementen te verwijderen. Burgerschap bereik je door slaafs de monocultuur van het postsociale tijdperk te volgen en multiculturaliteit is hem een gruwel, kort en goed. Hij zou het verbazend goed doen in zijn vaderland, waar de sociale cohesie en het burgerschap er met scherp in geschoten wordt en waar multiculturaliteit wordt bestraft met openbare terechtstelling.

Ik kan het hem nog vergeven dat hij in zijn rammelende epistel orakelt over de Vikingen uit de Romeinse tijd – als echte linksmens wil ik de arme allochtoon in ons midden niet meteen veroordelen omdat hij de Europese geschiedenis niet kent. Of de Nederlandse grammatica.

Waar ik meer moeite mee heb, is dat hij meent te moeten stellen dat Anders Breivik een slachtoffer is van de verschrikkelijke islam.

Iemand die weerloze kinderen zomaar doodschiet, is niet zomaar een psychopaat, maar ook nog een door politieke islam geïslamiseerde psychopaat. Hij was geobsedeerd en bezeten door de politieke islam.

We hebben dus een rechtse christenfundamentalistische Noor die zijn landgenoten om zeep helpt, en Ellian noemt dat geïslamiseerd. Je zou zomaar kunnen denken dat Ellian zelf kennelijk geobsedeerd en bezeten is door de islam – hij ziet deze religie zelfs waar ze niet is.

Hij vermoordde in minder dan twee uur 92 burgers waarvan vele weerloze kinderen waren. Dit geweld, dit onvoorstelbare geweld, diabolische geweld komt nagenoeg overeen met de gedachtewereld van het islamitische terrorisme.

Kennelijk komt dit diabolische geweld niet overeen met andere vormen van terrorisme, zoals bijvoorbeeld dat van broeder christenfundamentalist Timothy McVeigh, de man die in Oklahoma een overheidsgebouw inclusief crèche opblies. Of de broeders fascisten Roberto Fiore en Massimo Morsello die het centraal station van Bologna in een hel veranderden. Nee, voor Ellian is Breivik een exponent van een psychopathische vorm van zelf-islamisering. Want, “bewijst” onze hoogleraar: Ook zij voeren geen debatten en polemieken met tegenstanders. Ook zij zijn gewetenloos.

C’est ça. Gewetenloosheid en onwil tot het voeren van debat zijn nu eenmaal unieke kenmerken van de politieke islam. Timothy McVeigh was geïslamiseerd. De SS was geïslamiseerd. Augusto Pinochet was geïslamiseerd. Pol Pot was geïslamiseerd. De Unabomber was geïslamiseerd. De Rote Armee Fraktion, de IRA, de CCC, de Brigate Rosse, de Nuclei Armati Rivoluzionari, de ETA waren geïslamiseerd. Quod erat demonstrandum.

Waar ik nog het meeste moeite mee heb, is dat een man die zo opzettelijk slordig argumenteert, met het kennelijke doel om de sociale cohesie in zijn tweede vaderland nog verder naar de klote te helpen, het heeft geschopt tot hoogleraar aan de beroemdste universiteit van Nederland. Van onze belastingcenten.

Advertisements

12 Comments

 1. Linken mag altijd, maar helemaal overnemen… dat doen ze (met toestemming) ook al bij Sargasso.

 2. rob,

  de bekeerling is altijd de ergste fanaticus, hij/zij moet tegenover zichzelf telkens weer bewijzen dat hij/zij de juiste keuze heeft gemaakt. Afshin Ellian is daarvan, net als Hirsi Ali, een duidelijke illustratie. Vandaar al hun kromme redeneringen. De van origine Perzische hoogleraar Hamid Dabashi wees me eens op dit opmerkelijke fenomeen, en onlangs publiceerde hij daarover een uitgebreid gedocumenteerde studie: http://www.amazon.com/Brown-White-Masks-Islamic-Mediterranean/dp/0745328741/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1311587368&sr=8-3

  Het is niet verwonderlijk dat de Noorse christen-fundamentalistische moordenaar Hirsi Ali en Geert Wilders bewondert. Het zijn allen identiteitslozen.

 3. Bizar inderdaad om de Islam de schuld te geven. Ik heb zelf misschien te lang te veel sympathie gehad voor yes-but moslims. Maar Islam de schuld geven van deze tragedie is wel een heel bijzondere gedachtenkronkel. We gaan het hier nog lang en veel over hebben (zonder kogels)

 4. dat is waar, maar net zoals wij bewust en vooral onbewust door een christelijke cultuur zijn gevormd, zo is ellian door een eeuwenoude shiietische cultuur gevormd en zoals voormalige calvinisten zich vaak op een calvinistische manier verzetten tegen hun calvinistische opvoeding, zo verzet ellian zich op een onverdraagzame manier tegen zijn onverdraagzame achtergrond.

 5. Het is fascinerend dat deze flauwe foute flutstukjesschrijver zo serieus wordt genomen. En inderdaad van onze centen een mooie titel krijgt opgespeld.

 6. “Bizar inderdaad om de Islam de schuld te geven. Ik heb zelf misschien te lang te veel sympathie gehad voor yes-but moslims. Maar Islam de schuld geven van deze tragedie is wel een heel bijzondere gedachtenkronkel. We gaan het hier nog lang en veel over hebben (zonder kogels)”

  En dit is nu de natte droom van van onze Noorse Tempelier. Hoe meer er over gesproken wordt hoe groter de vraag zal zijn of de Islam hiervan de schuldige is.

Comments are closed.