De Magistris: “Fundamentalisten zijn allemaal gelijk”

“De tragedie van Oslo is een aanslag op de menselijke waardigheid, zoals elke tragedie,” schrijft de kersverse burgemeester van Napels, Luigi de Magistris, op zijn weblog.

“Het feit dat het is gebeurd op een plek die zo belangrijk is voor zowel het multiculturalisme als de verzorgingsstaat, maakt het allemaal nog erger. Maar het feit dat de dader een christenfundamentalist is in plaats van een moslimfundamentalist, doet niet terzake.

Fundamentalisten zijn allemaal gelijk. Of het nou agnosten zijn, of religieuzen, of gewone ideologen, ze vormen allemaal een permanente aanslag op de vooruitgang van onze maatschappij.

Het is moeilijk om een tolerante en sociale maatschappij voor iedereen te bedenken en vorm te geven. Het is moeilijk om die maatschappij te schetsen, te beargumenteren en te rechtvaardigen aan de meerderheid van de bevolking, zodat zij er de werkelijke protagonisten van worden. Het is daadwerkelijk moeilijk om de ruimte en de middelen te delen met iemand die ergens anders vandaan komt. Het is moeilijk te begrijpen dat de ander een verrijking is.

Het politieke experiment waar Scandinavië van na de oorlog tot op de dag van vandaag voor staat, is een waardevolle kaart voor onze eigen oriëntatie. Het is niet makkelijk om ruimtes, steden, maatschappijen voor iedereen te bedenken. Scandinavië is een model om van te leren.

De weg van de vooruitgang heeft altijd tegenwerkende en reactionaire elementen gekend. Reactionair rechts is in Scandinavië en heel Europa zeker geen nieuw verschijnsel. Het is aan ons om te werken aan maatschappijen die in toenemende mate aan iedereen ruimte bieden. Oslo is voor ons een positief en inspirerend voorbeeld.”

Luigi de Magistris (Napels, 1967) is voormalig onderzoeksrechter, europarlementariër voor de centrumlinkse partij IdV en burgemeester van Napels. Vertaling: Rob van Kan.

Advertisements

3 Comments

  1. wat interessant is, is het feit dat veel van deze ‘eenlingen’ die aanslagen plegen voortkomen uit culturen waar frictie niet geaccepteerd wordt. nederland is daarvan een goed voorbeeld, iedereen die er de rust verstoord van het poldermodel wordt uiteindelijk gemarginaliseerd, aangezien die verstoring niet gezien wordt als inherent aan het menselijk bestaan, maar als een afwijking van de norm. de vs is een ander voorbeeld van een cultuur waarin ‘eenlingen’ ineens exploderen. schijnbaar zonder reden, maar bij nadere beschouwing lijkt die explosie nu juist de reactie ter zijn op het feit dat dissidente stemmen niet geaccepteerd worden.

Comments are closed.