Cartoonproblematiek op Italiaanse wijze

Gisteren is de directeur van de rechtse krant Libero, Maurizio Belpietro, aangeklaagd voor belediging van het staatshoofd. Artikel 278 van de Codice Penale, het Italiaanse Wetboek van Strafrecht, is geen dode letter: Wie de eer of het prestige van de President van de Republiek beledigt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van een tot vijf jaren.

De krant opende gisteren met een karikatuur, waarop van links naar rechts te zien zijn de President, Giorgio Napolitano; minister Roberto Calderoli (Lega Nord); President van de Kamer van Afgevaardigden Gianfranco Fini (FLI); en Pier Luigi Bersani, secretaris van de PD.

De kop luidt: “Aanval op de uitvreters* van de Staat”; de krant vindt dat wie zijn privileges niet wil opgeven, zijn zetel maar moet inleveren. (Wat vooral opvalt, is dat de pro-Silvio-krant geen enkele politicus van Berlusconi’s partij bij dit verhaal over de “kaste” betrekt.)

Toch wordt er wel vaker gegrapt over de president. De linkse komiek Maurizio Crozza imiteerde hem als een ietwat onbeholpen oude man in pyjama die door zijn lijfgarde – de Corazzieri – door de staatszaken heen wordt geholpen met de belofte dat hij na het doornemen van de stukken een koekje mag. De ietwat slobberende spreektrant van de 86-jarige Napolitano had hij goed te pakken.

Ook de linkse karikaturist Vauro spaart de oude President niet. Nadat de van oorsprong communistische Napolitano had gezegd dat hij “al jaren geen partijman” meer was, liet hij hem zeggen dat hij zich sowieso niet meer herinnert aan welke kant hij ook al weer stond. Niet direct complimenteus.

Crozza en Vauro zijn echter nooit aangeklaagd voor belediging van het staatshoofd. Zo bekeken lijkt het dat Silvio Berlusconi misschien toch wel een punt heeft als hij stelt dat het land in de greep is van de “linkse magistratuur”.

*"Papponi" kan echter ook "pooiers" betekenen.
Advertisements