Liberté, Egalité, Ben Tre

Cultuurrelativisme is uit, we mogen weer voluit zeggen dat onze cultuur nu eenmaal de allerbeste is. Bijvoorbeeld vanwege het humanisme, wat ze niet kennen in Arabie (sic), China en India. En dus is hulpverlenen een diep-christelijke reflex. En dat moesten we eigenlijk maar gewoon niet doen, want: zij haten ons.

Maar wacht nou eens even – als wij mensen in nood niet meer helpen omdat zij ons haten, wat blijft er dan nog over van onze geweldige judeo-christelijke cultuur? Zelfs Israël, een land in permanente oorlog, gehaat door al zijn buren, biedt consequent hulp aan landen in nood. En dat terwijl zij het Nieuwe Testament niet kennen.

Maar misschien is onze cultuur wel de beste vanwege de gelijkheid die er heerst. Gelijkheid tussen man en vrouw, gelijkheid tussen homo’s en hetero’s – we hebben het niet echt maar we streven er in ieder geval wel naar – tegengewerkt door de judeo-christelijken. En dat kennen “ze” niet in “die rare landen”, die gelijkheid. Maar als je, zoals Rutenfrans, mensen in de steek wilt laten omdat je denkt dat ze je niet mogen, wat is dan nog die gelijkheid? Als je, zoals de PVV, aparte wetten wilt maken voor aparte bevolkingsgroepen en deze etnisch wilt registreren, waar blijf je dan met je gelijkheid?

Of gaat het om onze vrijheid? Dat hoor je ook vaak – te vaak zelfs. En toch is het zo: onze cultuur is – hoewel onder permanente druk van het judeo-christelijke volksdeel – heel wat vrijer dan die van bijvoorbeeld “Arabië”. Maar wat blijft er over van die vrijheid als je hoofddoekjes, heilige boeken, moskeeën, verenigingen en partijen wilt verbieden? Noem mij maar gek maar ik noem dat geen vrijheid – het is van boven opgelegde dwangcultuur.

Wat Chris Rutenfrans, de PVV en al die andere strijders voor het behoud van Onze Waardevolle Westere Cultuur dus willen, is diezelfde cultuur van alles ontdoen waarmee deze zich onderscheidt van ‘minderwaardige’ culturen zoals de islamitische, met (zeker in het geval van de PVV) als doel om juist die islamitische cultuur buiten de deur te houden. Het doet allemaal heel erg aan Ben Tre denken: “It became necessary to destroy the town to save it.”

Advertisements