Blote beelden

De bronzen beelden van Riace zijn het kostbaarste bezit van de regio. Er waren felle protesten toen iemand afgietsels wilde maken van deze in zee bij Riace gevonden, pakweg 2500 jaar oude Griekse krijgersfiguren. Ze zijn voor Calabrië wat het Colosseum voor het land is. En daar wordt niet mee gesold.

Niet gek dus dat de beide heren worden ingezet in een reclamefilmpje ten bate van het toerisme. De twee bekijken een informatiezuil en maken ruzie of ze nu naar zee – “così mi abbronzo – zo word ik lekker bruin” grapt de een – of naar de bergen zullen gaan. Uiteindelijk sluipen ze stiekem onder de balie door het museum uit, op zoek naar vertier.

Het spotje heeft geleid tot een storm van protesten. De beelden zouden zich gedragen als “ordinaire macho’s uit een nudistenkamp” en ze tonen “hun achterste en meer.” “Moeten we twee meesterwerken zo behandelen?”, is de teneur van veel klagers, waaronder ook de regionale tak van ondernemersbond Confindustria.

De beelden laten echter al 2500 jaar hun achterste en meer zien en toen wij in het museum in Reggio Calabria waren, lagen er in uitstalkasten nog wat losse bronzen penissen bij uit dezelfde vindplaats. De schoolklas uit Napels die binnenkwam, herinnert zich weinig anders van de bronzi dan blote pikken, dat weet ik zeker.

Hier gebeurt iets wonderbaarlijks. We hebben twee krijgers uit het jaar 500 v. Chr. die zich, als ze de kans kregen, precies als jonge kerels onder elkaar gedragen zullen hebben. Geen wijsgeren, heiligen of hoogwaardigheidsbekleders, maar soldaten. Is het probleem het ‘ontheiligen’ van een meesterwerk? Ik denk het niet.

Tegen deze reclame van telecomaanbieder TIM met een kauwgomkauwende Mona Lisa is niet geprotesteerd. Tegen het vervolg, waarin Leonardo da Vinci, heiligste der Grote Italianen samen met Dante Alighieri, de mislukte test van zijn vliegmachine op YouTube zet (“al een miljoen bezoekers!”), ook al niet.

Nee, het probleem is dat we twee blote kerels op televisie zien. En hoewel vrouwen aan de lopende band op schaamteloze wijze worden uitgebuit voor de kijkcijfertjes, zijn de bronzen billen van Riace een stap te ver.

Advertisements