Verkiezingsbericht uit de provincie

De ogen van de wereld zijn deze dagen gericht op Napels en Milaan, twee steden waar Silvio Berlusconi’s burgemeesterskandidaten de komende dagen in een tweede stemronde kans lopen om te verliezen. Het gaat hard tegen hard: wederzijdse grove beschuldigingen zijn aan de orde van de dag. De linkse kandidaat voor Milaan, Giuliano Pisapia, zou veroordeeld zijn wegens autodiefstal en de rechtse kandidaat in Napels, Gianni Lettieri, zou nauwe banden met de camorra hebben.

Niet verwonderlijk dat de beide steden zo veel aandacht trekken: Berlusconi, die zich graag een Milanese Napolitaan noemt, zou beide met gemak in de eerste ronde al hebben moeten winnen. Milaan is thuisbasis van hemzelf en zijn coalitiepartner Lega Nord en Napels zag onder de sociaaldemocratische burgemeester Rosa Russo Iervolino een enorm vuilnisprobleem ontstaan.

Maar ook buiten de grote steden en ver weg van de landelijke en internationale  camera’s, zoals in de provinciehoofdstad Cosenza (70.000 inwoners), loopt de spanning ongewoon hoog op. Gisteren, op de laatste campagnedag, werd driftig gefolderd, met als hoogtepunt de beschuldiging van de – op verlies staande – centrumlinkse kandidaat Enzo Paolini aan het adres van concurrent Mario Occhiuto: deze zou forse schulden hebben en in het verleden veroordeeld zijn tot enige dagen gevangenisstraf wegens financiële malversaties.

Het rode foldertje van de linkse kandidaat kopt Occhiuto condannato – “Occhiuto veroordeeld”. Het antwoord van de centrumrechtse architect was een knalgeel foldertje met nog grotere letters: Paolini vergogna! – “Schande Paolini!” De tekst jammert onder andere “Kijk eens wat ze mij dwingen om openbaar te maken!” wat voor Nederlanders wellicht vreemd klinkt maar in het veel meer op emotie gerichte Italië uitstekend werkt. Over eventuele plannen voor de stad heb ik overigens buiten de gebruikelijke gemeenplaatsen over ecologie en ondernemerschap en nieuwe kansen niets gehoord.

Na achttien jaar centrumlinks lijkt het er toch op dat Cosenza vanaf dinsdag een centrumrechtse burgemeester zal hebben – een internationaal redelijk bekende architect. Is hij veroordeeld? Heeft hij enorme schulden? Daar gaan we nooit achter komen. Niemand zoekt zoiets echt uit en daarom juist wordt er zo enorm veel met modder gesmeten.

Advertisements