Bien étonnés de se trouver ensemble

Thomas Schlijper is een talentvol mens. Een ziener. Iemand die naar zijn medemens kijkt en wéét wat er in die persoon omgaat. Een taxichauffeur valt hem lastig en met zijn feilloze radar weet hij: dit is een antisemiet.

Thomas had namelijk een T-shirt aan met de tekst Tel Aviv in het Hebreeuws en daarmee is het bewijs geleverd. ‘s Mans agressie was tegen de joden gericht. Niet tegen Israël, fijn dat u het zegt en dat had inderdaad ook gekund. Niet netjes om agressief te worden vanwege een T-shirt maar wellicht begrijpelijk voor iemand die hart heeft voor de Palestijnse zaak. Maar nee, dat was het niet, want dat is nu juist het talent van Schlijper. Hij voelt dat, het is zijn zesde zintuig. Schlijper is eigenlijk een mysticus die dat fotograferen er een beetje bij doet.

Gretta Duisenberg is ook al zo’n talentvol mens. Een ziener. Iemand die naar haar medemens kijkt en wéét wat er in die persoon omgaat. Buurtgenoten rijden haar van de sokken bij de supermarkt en met haar feilloze radar weet zij: dit zijn joodse zionisten.

Niet dat die mensen nou rondjes door de buurt rijden met keppeltjes op, Am Yisrael Chai-stickers op de bumper, kandelaartjes op het dashboard en klezmer op de autoradio maar dat hoeft ook niet. Eén blik van Gretta door de voorruit en ze weet: dit zijn joden. Zionistische joden ook nog. Zijn het dan die neuzen? Die dikke lippen? Nee, want dat is nu juist het talent van Duisenberg. Zij voelt dat, het is haar zesde zintuig. Duisenberg is eigenlijk een mystica die dat protesteren er een beetje bij doet.

De Thomassen en de Gretta’s van deze wereld, wat lijken ze toch op elkaar. Hun bijzondere talent maakt dat we nooit meer hoeven te twijfelen. Boze Mocro + Hebreeuws shirt? Antisemiet. Gretta + bijna-ongelukje? Joodse zionist. Ik wil er daar nog wel eentje aan toevoegen. Gretta of Thomas + toetsenbord? Gelul.

Advertisements

2 Comments

  1. Wat een onzin wordt hier beschreven. Rob van Kan, de wannabe pizzabakker is een sprookjesverteller.

Comments are closed.