He, psst, vlag kopen?

Ir. A.A. Mussert had ik graag weer terzijde gelegd, ware het niet dat in de PVV-kantoren in Den Haag enige tijd prinsenvlaggen hebben gehangen. De prinsenvlag is een door de NSB geadopteerde, historische Nederlandse vlag die sindsdien in rechtsnationale kringen een gezocht item is. Mussert, over de meidagen van 1940:

Den 15den ben ik vandaar gegaan naar het Hoofdkwartier te Utrecht, dat door de soldateska danig gehavend was, heb de leiding genomen van het op orde brengen en heb de vlag geheschen, de Princevlag, die daar iederen dag gewapperd heeft tot in September 1944 alle vlaggen moesten worden ingehaald op bevel van de [Duitse] Militaire Overheid. Het Hoofdkwartier der NSB is de eenige plaats in Nederland, waar onze vlag, ook gedurende de oorlogsjaren is blijven waaien.*

Maar waar haal je heden ten dage zo’n vlag vandaan? Google stuurt je als eerste naar stormfront.org, de bekendste neonazisite ter wereld, alwaar de kaalkoppige kameraden dezelfde vraag stellen. Zeker is dat een normale vlaggenboer dergelijke vlaggen niet in zijn assortiment heeft.

Een optie is om naar de webwinkel van de IJzerwake te gaan, waar de vlag als oranje-blanje-bleuvlag wordt aangeboden. De IJzerwake is de rechtsradicale afsplitsing van de IJzerbedevaart die in het verleden veel heeft gedaan om radicalisering van de volstrekt legitieme herdenking van Vlaamse gevallenen in de Eerste Wereldoorlog tegen te gaan.

Ook Fenris Postorder biedt de prinsenvlag aan als de vlag – Dietsland. Verder verkoopt de site onder andere T-hemden, zelfklevers en opnaaiers. Geen woordje buitenlands bij, of het moet Duits zijn natuurlijk. Fenris specialiseert zich in neonazistische, nationalistische en extreemrechtse materialen. Net als de webwinkel van Voorpost, die inderdaad ook een prinsenvlag aanbiedt.

De PVV maakt er zich snel vanaf – Brinkman noemt het goed dat de vlaggen zijn weggehaald. Maar ik wil wel eens weten waar ze vandaan zijn gekomen. Zoals gezegd, gewone vlaggenboeren lijken het ding niet op voorraad te hebben. Welke PVV-medewerker(s) shoppen bij Fenris, Voorpost of op de ‘webstek’ van de IJzerwake?

*bron: Anton Mussert – Nagelaten bekentenissen (Vantilt, ISBN 9077503382)
Advertisements

9 Comments

 1. Dit is een meer dan terechte vraag!

  “Welke PVV-medewerker(s) shoppen bij Fenris, Voorpost of op de ‘webstek’ van de IJzerwake?”

  Het is, inmiddels, bekend om welke PVV’ers het gaat. Johan Driessen ‘heeft iets’ met Stormfront.org. Zie o.a. Google.

 2. Wellicht zijn de vlaggen niet gekocht, maar voortgekomen uit pure huisvlijt.

 3. En wij moeten het PVV clubje niet vergelijken met neo nazi’s, NSB e.d. Zelf vinden ze de vergelijking dus prima opgaan.

  Weer een discussie rond de PVV die we kunnen afsluiten, nu ze zelf duidelijk kleur en vlag hebben gekozen.

  Volgende punt: Vrijheid van meningsuiting. Oh ja, daarover heeft Wilders in Canada kleur bekend.

  Langzaam valt het masker af.

Comments are closed.