Zeg nou maar niks…

Ik kan wel wéér een stukkie pennen over vergelijkingen tussen politici uit het verleden en die uit het heden, maar het is allemaal zinloos. De intellectueuze goegemeente heeft besloten dat dat allemaal niet constructief is, en niet mag, en niet helpt, en geen zin heeft, en zelfs het tegenovergestelde bereikt van wat je wilt bereiken, en dus…

…dus doet de intellectueuze goegemeente met de PVV precies wat ze zoveel jaar geleden deed met de buitenlanders. Dezelfde types, hetzelfde braaf genuanceerde geneuzel, deze keer niet bijgestaan door enge relifanaten uit de immigrantenhoek maar enge fellow travellers van de Groot-Geertse Gedachte.

Hoewel het mechanisme van de verdoezeling van problemen geleid heeft tot de hel die gedoogkabinet heet – een overtuigender bewijs van het falen van die tactiek kan ik me bijna niet voorstellen – zetten we het gewoon wéér in gang. Heus, er is niks aan de hand, ga maar lekker slapen, die bende zwangerevrouwenmeppende brievenbuspissende kopstootuitdelende zuipschuiten is echt niet zo slecht als jullie denken. Het zal allemaal zo’n vaart niet lopen en zeg nou maar niks, want anders radicaliseren ze.

Niemand kan me vertellen wanneer vergelijkingen tussen Hitler en Wilders wél gerechtvaardigd zouden zijn, maar langzamerhand ontstaat de indruk dat er altijd iemand zal opstaan om met een of ander detail aan te tonen dat de vlieger niet op gaat. En dat kan dus tot het bittere einde – aan de poorten van een toekomstig Westerbork zal er een apologeet staan die je er op wijst dat die moslims toch maar met intercitytreinen worden afgevoerd. Dus waag het niet om…!

Het gaat dan ook niet om de details. Je kunt elke vergelijking met details om zeep helpen. Er is altijd een ‘ja, maar’ en dat is een tactiek die we al kennen. Je neemt een handvol detailzaken die niet overeenkomen met het verleden, gooit die in een artikel en stelt vervolgens dat je tegenstanders helemaal verkeerd zitten. Voorbeelden te over – dit artikel over Vietnam en Afghanistan is een meesterproef in het details verzamelen om er de grote lijnen mee af te dekken.

Zo lijkt de PVV nooit op de NSDAP. De PVV is een partij die alle problemen in het land op het bordje schuift van een etnisch/religieuze groep en hun “bondgenoten” van links. De PVV stelt steeds radicalere oplossingen voor om deze groep te bestrijden (het woord komt uit het PVV-programma: kopje islambestrijding, pagina 13), zoals deportatie van miljoenen moslims uit Europa. De PVV wil als moslim herkenbare personen uit publieke ambten weren. Maar… de PVV heeft geen knokploegen, de Republiek van Weimar leek helemaal niet op Nederland anno 2011 en ‘ze’ hebben geen Joseph Goebbels. Pleit beslecht.

Niks aan de hand mensen. ‘Incidentjes’. Het grootste deel van die een komma vijf miljoen kiezers is écht niet racistisch. Heus. En zeg nou maar niks want anders radicaliseren ze.

Advertisements

6 Comments

 1. Rob, Breedveld en jij hebben het prachtig geformuleerd. De laatste weken gaat Nederland in een rotvaart bergafwaarts. Ik zag godbetert gisteren een tweet van Femke Halsema waarin ze het ‘onstrategisch’ (of ontactisch, of whatever) vond om de PVV te vergelijken met partijen uit het verleden. Opnieuw kunnen weldenkende mensen zich niet voorstellen dat deze brave meneren, die toch mooie pakken en nette kale koppen hebben, plannen koesteren van een aard waarvan ik zelf wel eens zwetend wakker word. De PVV heeft zelfs al een echte doodschreeuwer in de persoon van het Limburgse Statenlid Stassen. Er zullen er meer volgen die in toenemende mate standrecht zullen eisen voor mensen die de PVV ‘beledigen’.

 2. De PVV heeft geen Göbbels nodig, want Wilders zelf gebruikt diens propagandatechnieken, al was G beter. Die propagandatechnieken zijn overigens ook uit Stalins Sovjet-Unie bekend.

  @Sante: het gaat helemaal niet de laatste weken bergafwaarts, het gaat bergafwaarts sinds Wilders voor zichzelf begonnen is.

 3. We leven vooralsnog in een democratie; als het Wilders überhaupt lukt om moslims te deporteren dan heeft niet alleen het Nederlandse volk, maar ook de Europese Unie & de Internationale gemeenschap, de moslims gefaald.

  Als je je laat overschreeuwen dan heb je daar zelf schuld aan. Je kiest er dan zelf voor om stil te blijven. Zolang mensen, zoals jij & ik, oplettend zijn dan is er niets aan de hand; het is dan ook niet van belang – vind ik – of Wilders wel of niet te vergelijken is met Hitler.

  Iedereen in NL reageert altijd alsof ze van buitenaf naar binnen zitten te kijken. Alsof ze machteloos zijn. Dat vind ik zelf bijzonder.

 4. Zeggen dat het zo’n vaart niet zal lopen, lijkt me niet de juiste weg. We moeten ons actief weren tegen de hufters. Zonder ons te verlagen tot hun niveau, want het laagste wat wij kunnen bedenken, daar duiken zij zonder enige moeite onder. Geen scrupules, namelijk.

  Gelukkig zijn er nog voldoende argumenten om de PVV af te wijzen. Een afgewogen en onderbouwde vergelijking met het verleden hoort daar zeker bij.

 5. Een afgewogen en onderbouwde vergelijking met het verleden vraagt om een bredere gezichtskring i.p.v. een myopische kijk op gebeurtenissen uit het verleden. Op dit moment lijken alle vergelijkingen te convergeren op één enkel punt – daarmee doe je de omstandigheden in het verleden teniet & je vermindert ook het aandeel van het volk: good people often let bad things happen.

  Het is niet dat we ons niet moeten weren; men moet zich bewust zijn van het feit dat als het tot die doemscenario’s komt, men daaraan schuldig is – als men er niet bijtijds tegen in had gegaan. De Nederlandse bevolking tijdens WWII heeft vrijwel niks gedaan om de deportatie van de Joden tegen te houden; noch heeft de Nederlandse bevolking erg veel gedaan toen Nederland vlak na WWII een oorlog begon tegen Indonesië. Vergelijkingen trekken is een makkelijke kunst; ze vertekenen echter de huidige situatie.

  Er is een reden waarom een partij als de PVV zó heeft kunnen groeien. Het is verstandiger om die omstandigheden, die de groei mogelijk maakten, in een breder context te plaatsen. De sentimenten die de partij belichaamt sudderen al geruime tijd onderhuids; dat moet aangepakt worden.

  Het is natuurlijk altijd verstandig om leringen te trekken uit het verleden. In dit geval is het echter belangrijk dat men de hand in eigen boezem steekt en de opkomst van de PVV binnen een hedendaagse Nederlandse context plaatst.

Comments are closed.