Gatta

Dit is Mustafa Abdel-Jalil, de Libische minister van Justitie die als eerste overliep naar de rebellen. En dit is Abdel-Hakim al-Hasidi, een of misschien de Libische rebellenleider. En dit is de reden waarom ik al veel eerder over Abdel-Jalil had moeten schrijven.

Jawel. De rebellen hebben blijkbaar de steun van Al-Qaeda en ik zag die bui al hangen. Kijk nog eens goed naar Abdel-Jalil. Dat is geen plukje haar op zijn voorhoofd, en ook geen Gorbyeske wijnvlek. Abdel-Jalil heeft een slijtplek op zijn voorhoofd van het vijf maal daags bidden. En die krijg je niet zomaar – daar moet je wel wat voor doen. Niemand krijgt namelijk zo’n plek door vijf keer per dag met je voorhoofd de bidmat te raken. Zo’n plek moet je maken. En waarom zou je zo’n plek maken? Om te laten zien hoe vroom je wel niet bent.

Also present was the town postman, Muhammad Ibadalla, who bore upon his forehead the gatta or permanent bruise which revealed him to be a religious fanatic who pressed brow to prayer-mat on at least five occasions per diem, and probably at the sixth, optional time as well. (Salman Rushdie, Shame, 1983, p. 41-42)

Misschien denkt u nog dat ik gek ben. Zou kunnen, sluit ik niet uit, maar kijk eens wie we hier hebben. Ayman al-Zawahiri, de sidekick van Sheikh Osama Zelf. En dit is Mohammed Badie, de leider van de Moslimbroederschap. Enfin, toeval bestaat niet, zou mijn broer zeggen.

Dit is het grote gebrek in het Westen. We weten te weinig over de islam en toch blijven we ingrijpen in die complexe wereld. Zo staan we nu kennelijk schouder aan schouder met Osama. Waar Khadaffi overigens al voor waarschuwde – maar wie neemt die man nu nog serieus?  Zelfs Silvio Berlusconi – zie deze kekke muurschildering in Tripoli – heeft zijn grote vriend opgegeven.

Een ding is duidelijk. Geen van de tot nu toe omvergeworpen regimes was religieus van aard en ook Muammar Khadaffi en Bashar al-Assad zijn seculiere leiders. Dus het ligt sowieso al voor de hand wie er zich onder de opstandelingen bevinden. Als je dan nog niet kunt lezen wat die mensen letterlijk op hun voorhoofd hebben geschreven…

Advertisements

3 Comments

  1. Ik suggereer heel weinig. Niemand heeft kennelijk het linkje gelezen naar de pakobserver. Daar staat:

    “Abdel-Hakim al-Hasidi, the Libyan rebel leader, has said jihadists who fought against allied troops in Iraq are on the front lines of the battle against Muammar Gaddafi’s regime.”

    (http://pakobserver.net/detailnews.asp?id=83481)

    Dat nu was aanleiding voor mij om over de gatta (of zebibah) te beginnen die me al eerder was opgevallen. Ik geloof toch werkelijk niet dat wij om een volk te bevrijden ons met “vrome” types moeten inlaten. Je kunt het fanatisme in mooie woorden inpakken zo veel als je wilt, maar het faken van stigmata, het schromelijk overdrijven van een bidplek, het jezelf tot bloedens toe geselen op straat (ook in katholieke streken ooit een gebruik), is gewoon fanatisme. En de eerste vrome figuur die een volk bevrijd heeft, moet nog geboren worden.

    Moest ik het aan een moslim vragen? Rushdie is een moslim. Hoe veel meer moet ik het nog vragen?

  2. […] Gatta « The Edge of Europe Wist u dat de rebellen in Libië gesteund werden door….Al Qaeda (brrr-alert). Wist u hoe we dat weten? Niet door een statement van Al Qaeda. Nee zelfs niet door een al dan niet vermeende Al Qaeda vlag. Nee dat weten we doordat twee belangrijke personen een…nee geen testament gemaakt hebben, of openlijk fan zijn van Bin Laden….nee ze hebben een ‘gatta’. Het komt immers al voor in het meesterwerk van Salman Rushdie. Dat kan geen toeval zijn. Al Zawahiri had het ook. Net als de Mohammed Badie van de Moslimbroederschap (is dat eigenlijk niet hetzelfde als Al Qaeda. Wij in het westen begrijpen dat niet, maar iemand met een bidvlek op het voorhoofd moet wel een terrorist zijn. Immers, een vrome moslim betekent radicaal betekent terrorist. Ow en de leiders waren seculier. Natuurlijk treden er alleen gewelddadige mensen op tegen liefdevolle seculiere rationele leiders als Muammar Khadaffi en Bashar Al-Assad. Want vrome mensen hebben nog nooit iets goeds gebracht nietwaar? Onbenul. (UO) […]

Comments are closed.