Godwins

Het schoot me te binnen toen ik een Amerikaanse kennis van mij wilde vertellen dat vergelijkingen met het communisme – waar zij patent op heeft – even dom en beschadigend zijn als vergelijkingen met nazi’s, zolang er nog geen concentratiekampen of goelags worden aangelegd door het onderwerp van je vergelijking.

Net op tijd bedacht ik me dat deze kennis van mij dan wel een soort obsessieve McCarthy is, maar lang niet dom. Haar antwoord zou simpelweg luiden dat ik geen poep moet praten omdat het communisme een ideologie is en andermans handelingen gewoon in het kader van die ideologie kunnen worden geplaatst – als ze daarin passen. Daar hoeft geen goelag aan te pas te komen.

Het loont om af en toe buiten de landsgrenzen te kijken met je opgedrongen Hollandse blogmoraal – je ziet meteen wat voor onzin er in ons land soms voor wijsheid doorgaat. Want wat voor het communisme geldt, geldt ook voor het nationaalsocialisme – het is in de eerste plaats een politieke ideologie. En dus kun je “schaamteloos” vergelijkingen trekken. Niks mis mee.

Ik heb een voordeel bij het kijken over de grens, dat zal u niet ontgaan zijn. Dacht u dat Italianen schande spreken over vergelijkingen met het fascisme? Niemand lijkt ermee te zitten dat de hele linkse pers de directeur van het televisiejournaal van Raiuno, Augusto Minzolini, tot Minzulpop heeft omgedoopt. De man heeft nu eenmaal het journaal zo enorm pro-Silvio gekleurd, mede dankzij zijn eigen toespraakjes (ik moet me als Nederlander inhouden om niet van radiopraatjes te spreken à la Max Blokzijl), dat hij doet denken aan het Ministerie van Volkscultuur of MinCulPop – het Propagandaministerium van Mussolini.

Geert Wilders kun je dus ongestraft de Leider noemen. Hij staat immers aan het hoofd van een partij die de problemen van het land op het bordje schuift van één bevolkingsgroep, en stelt steeds weer nieuwe maatregelen voor om die ene bevolkingsgroep het leven zuur te maken. Hij presteert het om deze kleine minderheid voor te stellen als het grootste gevaar voor het lieve vaderland en verwijt iedereen die het niet met hem eens is, dat zij met deze vijand heulen.

Dat is de kern van de PVV, en deze kern deelt zij met de NSDAP. Ik kan tot geen andere conclusie komen. En daarom noem ik Wilders de Leider.

Advertisements

5 Comments

  1. Waarom niet?

    De PVV wordt strak geleid door Wilders en iedereen die een andere koers wil varen kan daar het gat van de deur vinden. En ach, als hij (of zij, in het geval van de leden) alles op 1 bevolkingsgroep wil schuiven dan is de lijn naar “Leider” zo getrokken. En we leven nog steeds in een vrij land (ik weet niet hoe het bij jou daar is…:-) ) maar heb wel gemerkt dat veel mensen, die bij de vorige landelijke verkiezingen op hem hebben gestemd, nu toch een beetje aan het terugkrabbelen zijn….

    Later….

  2. Harald, in blogland wordt nu eenmaal schande gebruld zodra je het aandurft om de PVV met de nazi’s of de fascisten te vergelijken.
    Ondanks dat GW zelf helemaal niet vies is van dergelijke vergelijkingen (Koran = Mein Kampf, ‘islamofascisme’, etcetera).

Comments are closed.