Malta, Italië en Wilders

Gisteren hebben inwoners van Lampedusa, het piepkleine eilandje ten zuiden van Italië waar zo’n beetje alle op de Middellandse Zee onderschepte vluchtelingen uit Noord-Afrika naartoe worden gebracht, met succes voorkomen dat een boot van de Italiaanse kustwacht vol Tunesiërs aanlegde in de kleine haven van het eilandje. Onder applaus van de reeds aanwezige vluchtelingen die als geen ander weten wat vol = vol betekent. Velen van hen slapen inmiddels buiten onder plastic zeilen.

Lampedusa is een eiland van 20 km² (Schiermonnikoog is 2x zo groot) met 6000 inwoners dat vooral van het toerisme leeft, maar dit jaar is het seizoen al afgelopen voordat het begonnen is. Er zijn nu 4000 vluchtelingen op het eiland en dat aantal groeit dagelijks. De afgelopen nacht nog zijn er weer zo’n 400 aan land gebracht en nu de vluchtelingenakkoorden tussen Italië en Libië niet meer geldig zijn en de kolonel zijn land en zijn burgers aan het beschieten is, zal die toevloed voorlopig niet afnemen.

Lampedusa, Malta en Texel op ongeveer dezelfde schaal (Google Maps)

Het probleem van Lampedusa is vooral een Italiaans probleem. Vluchtelingen worden zo veel mogelijk bij het vasteland vandaan gehouden om te voorkomen dat ze in de illegaliteit verdwijnen. Op een piepklein eiland dat dichter bij Tunesië ligt dan bij Sicilië kan dat nooit lang goed gaan. De inwoners begrijpen maar al te goed waar de schoen wringt: spandoeken genoeg waarop wordt opgeroepen om tentenkampen te bouwen in Padania, het fictieve droomland van de xenofobe regeringspartij Lega Nord, in plaats van op hun eilandje.

Malta zit met een veel groter probleem. Het eiland heeft geen vasteland om op terug te vallen en Europa staat niet te springen om een handje te helpen. Wilders stelt, met de typische kromdenkerij waar hij patent op heeft, dat het onmogelijk is voor West-Europa om die stroom van vluchtelingen op te vangen. Dus moet dat in Italië of Malta gebeuren – een deel van West-Europa moet dus wel kunnen wat het geheel niet kan? Als hij nu ook even op de kaart wil aanwijzen waar op Malta kampen kunnen worden gebouwd, dan kunnen we vast de handen uit de mouwen steken om de vooral op toerisme drijvende economie van het eiland grondig om zeep te helpen. Dat zal de waarde van onze gemeenschappelijke munt ook veel goed doen.

De vluchtelingenstroom is niet het probleem van het piepkleine Malta of van Italië. Mijnheer Wilders zou er goed aan doen om te beseffen dat er geen grenscontroles zijn tussen Italië en Nederland en dat in de illegaliteit verdwenen Tunesiërs van hier uit binnen een paar dagen zijn geliefde Venlo kunnen bereiken. Dat is de prijs die je betaalt als je weigert je Europese bondgenoten te helpen met deze noodsituatie. De prijs van kortzichtige populistenpraat die lekker bekt maar uiteindelijk niets oplost.

Advertisements