Lachen om Guttenberg

Wat is er gisteren gelachen op de Italiaanse televisie. Zeldzame vrolijkheid aan het begin van het altijd felle discussieprogramma Ballarò. De gedachte dat een minister van Defensie aftreedt omdat hij delen van zijn dissertatie zou hebben gekopieerd, bracht zowel de  komiek Maurizio Crozza als de Lega-minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni aan het lachen. Crozza met het zure lachje van wie lacht om niet te huilen – en Maroni met de venijnige lach van wie een loser herkent.

Aftreden, dat doe je niet in Italië. Totò Cuffaro (UDC-de christendemocraten) trad – door de Regionale Raad gedwongen – in 2008 af als gouverneur van Sicilië maar werd senator toen hij veroordeeld werd wegens samenwerking met de maffia. Cuffaro zit sinds kort – na zijn uiteindelijke veroordeling bij de Hoge Raad – in de gevangenis en is sinds dat moment eindelijk geen politicus meer. Ik herinner me discussies waarbij mensen van de UDC of van Silvio’s PdL, aangevallen op deze of gene beruchte en veroordeelde politicus die nog altijd in het zadel zat, zich verdedigden met een wegwerpgebaar: hij is dan wel veroordeeld, maar in primo grado – in eerste aanleg, bij de Rechtbank. Dat telt helemaal niet, waar maak je je druk om zeg.

Nee, Karl-Theodor zu Guttenberg is een loser, dat weet elke Italiaan. Die Duitsers zijn veel te correct in die zaken. Onze minister-president heeft minstens vier zaken tegen hem lopen en moet politici van andere partijen kopen om zijn meerderheid te behouden, maar hij blijft zitten. En dat hij in de geruchtmakende zaak Rubygate een volstrekt onlogische en tegenstrijdige verdediging voert, waarbij enerzijds wordt gehamerd op het feit dat dit privézaken van de premier zijn en anderzijds wordt aangevoerd dat hij door het tribunale dei ministri zou moeten worden berecht in plaats van de rechtbank in Milaan, omdat hij de ten laste gelegde feiten zou hebben gepleegd in zijn functie als minister-president, dat is volstrekt normaal. Want dat zou jij toch ook doen om je hachje te redden?

Advertisements

2 Comments

  1. Deze houding qua ethiek is precies de reden dat de samenlevingen van Duitsland en Italie zich verschillend gedragen en ontwikkelen. Lang leve de Duitsers.

Comments are closed.