De Ridders Van Het Vrije Woord

Kijk zo’n aartslaffe luldebehanger als Paul de Leeuw die boos wordt op Francisco van Jole in plaats van de bedreigers zelf. Hij wijst het slachtoffer van bedreiging aan als verantwoordelijke voor zijn klamme angstzweet, zoals ooit slachtoffers van verkrachting werd verweten de dader te hebben uitgelokt. Dat staat je netjes, bolle hufter. Ga dan bij de TROS werken als je bang bent voor een mening.

Ook Paul Witteman trapt even fijn na in de VARA-gids. Hij is natuurlijk bang dat dwingeland Wilders niet meer aan wil schuiven in zijn op sterven na dode talkshowformule en ja, dan moet je diep voorover buigen om je in je journalistieke aars te laten nemen door Blonde Tollie. Maar volgens mij doet het er helemaal niet toe of het een leuke of geslaagde cartoon was of niet. Dat was na de arrestatie van Gregorius Nekschot ook maar een voetnoot in de vele discussies.

Wat opvalt is dat de voltallige meute Nekschot-aanhangers, die zo oorverdovend gilde toen dit anonieme krabbelaartje moest voorkomen, nu zwijgt. Nee wacht, ze zwijgen niet echt: ze vallen Joop, Van Jole en de VARA aan. Er zijn geen oproepen om overal de gewraakte Soeterbroek-tekening te herplaatsen, of om meer onfrisse cartoons over Wilders’ fascistenclubje te produceren. Helemaal niets van dat alles. Zelfs de collega’s van Soeterbroek zwijgen deze keer.

De conclusie luidt dat we op niet één ridder van het Vrije Woord kunnen rekenen als het erop aankomt en gewelddadige rechtse fanatici de media door bedreiging naar hun hand weten te zetten. Dat u het even weet. Ik vermoed dat de reactie van deze fellow travellers van de PVV ietwat anders zou zijn geweest als de bedreigingen uit de moslimhoek waren gekomen.

Advertisements

4 Comments

 1. @Rob: We hebben ons ongeveer tegelijkertijd boos gemaakt over hetzelfde. Ik verbaas me niet eens meer over dat gebrek aan solidariteit, omdat de internetfanatici waar jij aan refereert vaak een crypto-rechtse agenda hebben. Ze bijten nog liever hun tong af dan dat ze zich solidair verklaren aan ‘die linkse VARA’. Vrijheid van meningsuiting vinden ze alleen een groot goed als het hen ten dienste staat, precies zoals Geert Wilders er over denkt. Dat is tragisch maar waar. En Paul de Leeuw valt totaal door de mand: niet de bedreigers, maar zijn collega’s van Joop.nl hebben het gedaan. Shoot the messenger!

 2. @Rob van Kan: Je schijnt niet helemaal te begrijpen waar die zogenaamde “Ridders van het vrije woord” voor staan. Je verwijt “de Ridders” dat ze zwijgen over het relletje over de Soeterbroek cartoon. Dat is prima, dat mag, jouw mening…
  Net zo goed als de kritiek die op deze cartoon gekomen is slechts een mening is. Francisco van Jole is vrij om zijn mening te geven. Paul de Leeuw is vrij om zijn mening te geven. Paul Witteman is vrij om zijn mening te geven.

  Persoonlijk vind ik het een vrij onsmakelijke en gemakkelijke cartoon maar dat is slechts mijn mening. Ik zal echter de eerste zijn die het opneemt voor Soeterbroek als hij in het holst van de nacht door een legertje politieagenten van zijn bed gelicht wordt vanwege deze cartoon (zoals met Gregorius Nekschot is gebeurd).

  Begrijp je waarom ik principieel noch Paul de Leeuw noch Paul Witteman zou moeten aanpakken? Ze geven gewoon hun mening… snap je wel? Vrije uiting van mening. Daar ben ik dus voor. Net als die andere “Ridders van het vrije woord” die je verwijt niets te roepen. Nee natuurlijk niet! Hier zijn we juist voor.

  Het gaat er niet om of je voor of tegen de boodschap van een cartoon bent… Het gaat erom dat de cartoonist zijn mening mag uiten in een cartoon. En dat twee derde-rangs televisie makertjes daar óók een mening over mogen hebben en die óók mogen uiten. Daar gaat het om. Vrije uiting van mening.

  Je mag inhoud van de boodschap en het recht om die boodschap te verkondingen niet met elkaar verwarren.

 3. […] waarin een dode Wilders figureert door de hele goegemeente, inclusief VARA-coryfeeën, uitgebreid werd verketterd. Dankzij Volkert was elk weerwoord op Wilders ‘demonisering’. Terwijl wie enige kritiek […]

Comments are closed.