Dijkgraaf snapt ‘t wel maar begrijpt ‘t niet

Ik woon in een land waar de directeur van de publieke omroep na het voorstukje van een programma live naar de studio belt om te waarschuwen dat het programma de wet dreigt te gaan overtreden. Waar de premier regelmatig naar studio’s belt om in grove bewoordingen zijn ongenoegen te uiten – ook als het niet om een publieke zender gaat. En u?

U woont in een land waar een van de belangrijkste politici oproept tot een boycot van een omroep vanwege een cartoon. En zoals dat dan gaat, heb je meteen medewerkers van andere omroepen die daar hun schouders over ophalen. Want het is tenslotte Wilders en de enige over wie wij ons druk maken bij de Telegraaf Media Groep, is die verschrikkelijke Cohen, vooral omdat hij in 2003 een kopje thee wilde drinken met een inmiddels allang weer vergeten haatbaard. (En De Joop zwijgt op zijn beurt in alle talen over het bespottelijke allochtonenquotum dat de politiek de omroepen heeft opgedrongen. Ook daar slapen ze nog hun ideologische schoonheidsslaap.)

Jan Dijkgraaf zou het op moeten nemen voor de VARA, zoals ik het opnam voor Bert Brussen toen deze vanwege een retweet op het politiebureau moest verschijnen. Dat ik die vent niet kan luchten of zien, telt op zo’n moment even niet. Voor Jan Dijkgraaf telt dat helaas wel en het is te danken aan mensen als hij, blind aan één oog, dat in mijn land vrijwel alle politici zich vrijwel de hele tijd bemoeien met de inhoud van de media.

Die kans krijgen ze namelijk omdat de ene helft van de journalisten het niet voor de andere wil opnemen, waardoor het altijd dezelfde ‘linkse’ journalisten en politici zijn die klagen over wat Berlusconi met de media probeert te doen. Zo wordt een principekwestie een partijkwestie en is enige discussie op niveau dood.

Inderdaad, Jan Dijkgraaf, gezegend zijn uiteraard de landen waar ‘landelijke politici’ de media bezitten. Je snapt het dus wel, alleen begrijp je het nog niet. Komt nog wel zodra een ‘landelijke politicus’ over jouw programmaatje begint te brullen.

 

UPDATE – Inmiddels is duidelijk wat Wilders bedoelt: de PVV-politici willen VARA-uitzendingen boycotten. Hij bedoelde dus niet een oproep tot boycot door zijn leden aanhangers, al zullen heel veel van die arme sukkelaars het wel zo begrepen hebben. Nog altijd een kwalijke zaak, al vindt Dijkgraaf natuurlijk van niet. Dijkgraaf vindt alles best. Nou ja, bijna alles, en dan komen de schietijzers tevoorschijn.

Advertisements