De Nieuwe Moralisten

Oude moralisten, die kennen we nog wel. Je mag niet schrijven dat een tasjesdief een ‘Noord-Afrikaans uiterlijk’ heeft, want dat is stigmatiserend en dus fout. Oude moralisten lieten sentimentele SIRE-spotjes maken vol Goede Vaderlanders die niet naar kleur keken en deden constant zelf uitgevonden termen in de ban: de buitenlander werd gastarbeider, de gastarbeider werd medelander en de medelander werd allochtoon. Inmiddels twijfelen ze natuurlijk weer of dat woord nog wel geschikt is om de boel bijelkaar te houden…

Maar de oude moralisten hebben afgedaan, overschreeuwd door hun opvolgers die allemaal beweren een verschrikkelijke hekel te hebben aan opgeheven vingertjes, aan fatsoen. De nieuwe moralisten verpakken hun boodschap in een hoop lolligheid, maar wie door het cellofaan en de strikjes heen knipt, ziet al gauw dat er gewoon weer een opgeheven vingetje onder zit. Wij vinden dat u er zo over moet denken.

Wij vinden bijvoorbeeld dat een docent aan een hogeschool handen moet geven. Want zo hoort dat, zo doen wij dat in Nederland, zo zijn onze manieren. En dat hoeven we niet uit te leggen, want dat deden de oude moralisten ook nooit. Het zijn immers waarden en normen die vanzelfsprekend door iedere Nederlander gedeeld worden. Dus als die school daar anders over blijkt te denken, dan is die school fout. Foei, school! zegt de opvolger van de SIRE, GeenStijl, dan. En komt daar vervolgens nog honderd keer op terug zodat de boodschap goed blijft hangen. Net als de oude moralisten, die fouterikken tot in de dood achtervolgden met hun fouterigheid.

En ben je het een keertje niet eens met hun moralistische stempeltjes waarmee ze heel de wereld in goed en fout verdelen, dan trekken ze hun beste René-Danen-imitatie van stal en dreigen ze met aangifte. Want dan ben je eng, wat kennelijk het nieuwe fout is.

Nee echt, die nieuwe moralisten zijn zo veel beter dan de oude…

Advertisements

3 Comments

  1. Aha. Dus: “ik knuppel je met liefde de gracht over” is hetzelfde als “het er niet mee eens zijn”.

    In dat geval was Amerika het in 1945 ook niet Hiroshima eens.

  2. Nee, ik ZOU je met liefde de gracht IN knuppelen. Wel goed citeren; ik kies mijn woorden met zorg.

    Ik kan dit nu wel uit gaan leggen maar dat is paarlen voor de zwijnen. Dus denk maar wat je denken wilt. Mij ‘n biet.

Comments are closed.