Terreurjournalistiek

Toen de Avvenire, het tijdschrift van de Italiaanse bisschoppenconferentie, in 2009 bij monde van directeur Dino Boffo kritiek uitte op het privéleven van Silvio Berlusconi, verscheen in Il Giornale, een rechtse krant die eigendom is van de Berlusconi’s, een snoeiharde aanval op Boffo van de hand van Vittorio Feltri, vier keer eerder veroordeeld wegens onder andere smaad.

Op basis van een anonieme brief met aangehecht document van de griffie van Terni, waarvan de echtheid wordt betwist, beweerde Feltri onder de titel “Supermoralist wegens mishandeling veroordeeld” dat Boffo een vrouw zou heben mishandeld toen ze weigerde haar vriend te verlaten – een man waar de (getrouwde) Boffo een relatie mee zou willen. De directeur ziet zich genoodzaakt af te treden en het spreekt voor zich dat ook zijn privéleven een forse knauw heeft opgelopen. Feltri wordt in november jl. door de Italiaanse Raad voor de Journalistiek bestraft met drie maanden ontzegging van journalistieke bevoegdheden vanwege valse beschuldigingen aan het adres van Boffo. Maar de man die het waagde om Berlusconi te besmeuren, is dan al gevallen. Klus geklaard.

Wat in Il Giornale verschijnt, wordt vervolgens breed uitgemeten in het weekblad Libero, op de televisiezenders van Mediaset en als het even kan ook op het journaal van RAI Uno: allemaal in handen van of onder directe controle van Berlusconi. Canale5 (Mediaset) ging zelfs zo ver om de rechter die Berlusconi’s Fininvest-groep veroordeelde tot het betalen van 750 miljoen euro in een civiele zaak, Raimondo Mesiano, in het geheim te filmen, waarna de beelden (waar niets op te zien is) van een commentaar werden voorzien dat suggereert dat de rechter een eigenaardig figuur is die bovendien de overwinning van Prodi bij de verkiezingen van 2006 gevierd zou hebben. Zie je wel!!! Een linkse rechter!!!11!!!

Het kan helaas nog erger. De voorzitter van de Italiaanse werkgeversorganisatie Confindustria, Emma Marcegaglia, is bedreigd met publicatie van een dossier over haar persoon in Il Giornale nadat ook zij, uitzonderlijk in de ‘rechtse’ wereld van de ondernemers, scherpe kritiek had op de zittende regering. Maar met La Marcegaglia valt niet te spotten; de carabinieri stonden de volgende ochtend al op de redactie van Il Giornale en uiteindelijk werd een slappig en mild positief stukje over haar gepubliceerd in Libero, waarvan beweerd werd dat dat nu het gewraakte dossier zou zijn geweest. Marcegaglia heeft gelukkig nog elke dag kritiek op de regering – inhoudelijke kritiek die niet over hoertjes of cocaïne gaat en dus veel schadelijker is.

Boffo sprak van journalistieke killeraggio en dat laatste woord moet u maar voor zich laten spreken – killer is duidelijk genoeg. Ik heb het maar terreurjournalistiek genoemd: het onderdrukken van onwelkome meningsuitingen middels inzet van massale, zeer negatieve media-aandacht, zodat een beetje journalist wel drie keer nadenkt voordat hij nog wat opschrijft. En dat gebeurt niet alleen in Italië.

Als een redelijk onbekende Nederlandse blogger een volstrekt ongeloofwaardig en dus niet serieus te nemen ‘dreigement’ uit op twitter op zijn werkplek bezoek krijgt van een bar slechte imitatie van Moralmeister Willibrord Fréquin, wat vervolgens uitgezonden wordt in een nationale ‘nieuws’-rubriek en opgeschreven wordt in De Telegraaf en de Elsevier (waar onwelgevallige meningen zonder pardon worden weggejorist), dan zijn we de afgelopen week getuige geweest van de Telegraaf Media Groep die een onvervalst stukje terreurjournalistiek pleegt in loepzuivere Berlusconistijl.

Ik raad u aan om wakker te blijven, daar in Nederland. En dat doet u bij voorkeur niet met de krant van wakker Nederland.

Rob van Kan laat weten dat Lamezia Terme het dichtstbijzijnde vliegveld is en dat de Holiday Inn in Cosenza gaarne onderdak biedt aan de crew van Po Nieuws. Dit cursieve stukje onderaan het blog staat er uit solidariteit met Peter Breedveld. Léés dat blog!

Don’t believe half of what you see and none of what you hear (Lou Reed, Last Great American Whale)

 

 

Advertisements

5 Comments

 1. Mijn favoriete @frontaalnaakt quote is: “Ga in therapie, schiet jezelf door je nare rotkop, maar val ons er niet constant mee lastig.”

  Hoewel dat nare overtrokken stukje in de Telegraaf inderdaad totale lariekoek was heeft Breedveld dus kennelijk vijanden gemaakt. Wel uitdelen en niet incasseren is een beetje kinderachtig.

 2. Wie schrijft, maakt al snel vijanden. Maar als ik ruzie heb met jou, zwengel ik niet heel mijn mediamachine (aangenomen dat ik die al had) aan om jou door de modder te trekken, Trevor.

 3. @Trevor
  Er zit een discrepantie tussen uitdelen op je persoonlijke blog en vervolgens incasseren in de meestgelezen krant van Nederland, in een weekblad en op de nationale TV.

  Breedveld staat niet bekend om z’n subtiele analyses en welgewogen meningen, maar het was allemaal prima acceptabel. Er is een welbewuste poging gedaan hem kapot te maken. Ik zie niet in hoe je anders van ‘De PVV begint steeds meer op de Taliban te lijken, misschien moeten die VN-troepen maar hierheen komen om PVV-ers dood te schieten’ (duidelijk overdreven en geen aansporing tot geweld) vertaalt naar de chocoladekop ‘VU-medewerker: “Schiet PVV-ers dood!”‘ (directe aansporing tot moord).

 4. Ik heb het al veel vaker gezegd…de journalistieke kwaliteit van de Telegraaf en haar werpeling Dominique Weesie is hemeltergend slecht te noemen.
  Met zijn ongewassen hondje Rutger lijken ze zo uit het riool gekropen.
  Kees Lunshof zou zich in zijn graf omdraaien
  Kwaliteit zo erbarmelijk slecht dat het voor het riool nog niet eens geschikt is.

Comments are closed.