De oude waarheid van Wikileaks

Het nieuws van de eeuw komt, als we de kranten moeten geloven, van Wikileaks. Maar de organisatie doet – op bewonderenswaardige wijze, dat wel – niets anders dan een eeuwenoude waarheid nieuw leven inblazen.

De duizenden documenten die de organisatie gepubliceerd heeft, vertellen het verhaal van elke oorlog. In een oorlog verliezen alle strijdende partijen eventueel aanwezige flinterdunne laagjes van wat wij ‘beschaving’ noemen: de remmingen die er in vredestijd voor zorgen dat we bijvoorbeeld best wel eens iemand met een honkbalknuppel zouden willen bewerken, maar het nooit doen.

Plundering, moord en verkrachting – ze horen net zo goed bij oorlog als wapens, uniformen en strategie. Wie in de geschiedenis graaft, ontdekt bijvoorbeeld dat niet alleen de Duitsers en Russen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog op grove wijze hebben misdragen tegenover burgers en krijgsgevangenen. De Goumiers – Marokkaanse troepen in Franse dienst – ‘bevrijdden’ delen van Italië van fascisme, maagdelijkheid en verder alles wat los en vast zat. Tijdens het Ardennenoffensief wisten de misdaden van de SS de Amerikanen zo diep te krenken, dat ze met gevangen genomen Duitsers en vooral met de SS’ers onder hen vaak geen genade kenden. En in Houffalize in diezelfde Ardennen heeft elke bevrijdingsdag een bitter randje vanwege de vrijwel zinloze vernietiging die het dorp moest ondergaan: het plaatsje werd tot puin gereduceerd om de simpele reden dat dit puin de Duitse aftocht zou bemoeilijken.
Van recenter datum (1993) is het verhaal van de Belgische para’s in Somalië; ze zijn zeker niet de enige VN-troepen die zich misdragen hebben. Ook in Congo ging het mis en wat betreft ‘onze jongens’ vermoed ik dat er méér en ergere dingen gebeurden dan wat hier beschreven staat:

In mei 1995 verschenen er in de pers publicaties over de misdragingen van het dertiende bataljon van de luchtmobiele brigade (Dutchbat III), dat vanaf januari dat jaar in de belegerde enclave bivakkeerde. Dutchbatters zouden giftige blokjes uitdelen als snoepgoed. Er zou sprake zijn van ontucht en zelfs verkrachtingen.

Die ‘giftige blokjes’ waren aanmaakblokjes – dat vertelde een veteraan van het VN-transportbataljon in Busovaca mij kort na zijn diensttijd. Hij vertelde nog iets: bedelende kinderen kregen snoep (en/of aanmaakblokjes dus) toegeworpen achter uit de eerste vrachtwagen van een konvooi; de volgende auto’s in dat konvooi stopten echter niet. Ik zeg daar overigens met klem bij dat ik dit verhaal niet op juistheid kan controleren. (De man was een uitzendkracht waarmee ik samenwerkte in een transportbedrijf en we hebben geen contact gehouden.)

History is written by the victors en Wikileaks doet geweldig werk om ook datgene onder de aandacht te brengen wat de machtigste landen op aarde wel weten, maar verborgen willen houden. Maar nieuws is het allerminst en veranderen doet het ook niks. Wie ervoor kiest om een leger uit te zenden, kiest ervoor dat dit soort dingen gebeuren. Het is goed om dat te beseffen. De volgende keer graag voordat we besluiten nemen.

Advertisements

One Comment

  1. “Wie in de geschiedenis graaft, ontdekt bijvoorbeeld dat niet alleen de Duitsers en Russen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog op grove wijze hebben misdragen tegenover burgers en krijgsgevangenen.”

    Danke.

Comments are closed.