Een koelkast en een dood hondje

Zo erg is het niet dat hele volksstammen beweren dat het nummer Young Americans van David Bowie begint met de onbegrijpelijke regel ‘Ze zetten hun auto vlak na de koelkast aan de kant’, maar het is een symbool van wat er mis gaat op internet.

Gisteren circuleerde er een foto op Twitter van twee ‘getinte’ jongens die trots een dood hondje aan een strop lieten zien. Het bericht ging steevast vergezeld van de oproep of iemand die jongens kent en dat ze gearresteerd zouden moeten worden. Zelfs de normaal zo nuchtere Wouke van Scherrenburg liet zich overhalen om het berichtje te retweeten. De suggestie was duidelijk. Twee getinte knapen die anno 2010 in Nederland gruwelijke dingen doen met een jong hondje en daar dan trots een foto van maken. Dion Graus had het zich niet mooier kunnen wensen.
Maar het is geen foto uit 2010 en hij komt ook hoogstwaarschijnlijk niet uit Nederland. Daar kun je via Tineye.com snel genoeg achter komen. Maar wie de weg weet, komt er ook via Google (Let op! Gruwelijke beelden!) wel. En zo komen we uit op een Indonesisch forum waar de foto’s in 2008 getoond worden (Herhaling! Gruwelijke beelden!). Nog met de tag snuffx.com, die er voor Nederlands gebruik handig af is geknipt. Die website is overigens niet meer te bereiken.

Niemand stelt zich de vraag waarom iemand de herkomst van de foto heeft willen verbergen. Niemand denkt erover na wat het doel van zo’n actie kan zijn. Nee, al wéét je dat het een oude foto is, dan nog moet je er nog even over doortoeteren.

Zo werkt dat dus. Je gooit een gemanipuleerde foto over twitter, je verspreidt mismaakte Korancitaten, je circuleert bange kulpraat over islamisering en internet doet de rest voor je. Waarheid en leugen verwisselen van plek en Bowie zong écht over een koelkast.

Advertisements

2 Comments

 1. Ondanks dat de foto zelf oud was en niet eens uit Nederland zorgt het wel voor een discussie. Wat zijn de normen en waarden, kan dit of dat in de huidige maatschappij?
  De mens gelooft wat de mens wil geloven..

  Ik laat mij niet zo makkelijk beinvloeden, iemand kan roepen dat het zus en/of zo is, maar ik wil daar zelf achter komen.. slik het dus niet als koek.
  Helaas zijn er genoeg mensen die de hele trommel het liefste opeten en alles als waarheid zien wat ook maar op internet staat..

  Jammer, maar ook zij leren hun lesje nog wel.
  Ooit.

Comments are closed.