Het sluipende gif

Zomaar een zinnetje uit het concept-regeerakkoord van CDA en VVD. We kunnen dollen over Bruin-1 en de PVV en de Leider tot we er bruin van zien, maar zo staat het niet op de virtuele kaft van het PDF’je. De liberalen en christendemocraten hebben onder andere deze formulering geproduceerd.

In voorschriften wordt opgenomen dat de politie en leden van de rechterlijke macht geen hoofddoek dragen.

Dat is duidelijke taal. Expliciet wordt de hoofddoek genoemd, zonder te verwijzen naar de religieuze symboliek die aan dat kledingstuk kleeft. Logisch ook, gezien de zaak-Kabaktepe, wier afwijzing als waarnemend griffier op grond van haar weigering om haar hoofddoek af te doen door de Commissie Gelijke Behandeling als indirecte discriminatie op grond van godsdienst werd bestempeld. Het lijkt alsof CDA en VVD dit nu willen ondervangen door religie helemaal niet te benoemen. Maar het is opvallend dat er niet wordt gesproken over andere uiterlijkheden die verband houden met religieuze voorschriften. Keppeltjes, chassidische hoeden, Sikh-tulbanden, de bindi (het ‘stipje’) van hindoevrouwen of zelfs dreadlocks.

Alléén van behoofddoekte moslimvrouwen trekken CDA en VVD kennelijk het vermogen om neutraal te oordelen in twijfel. Dat is natuurlijk niets anders dan een verkapte beschuldiging, zoals we die al kennen uit het al jaren slepende, heu, moslimdebat in ons land. Voordat er zelfs maar een PVV was, was het ‘kopvod’ al een discussiepunt en Wilders zelf maakte naam met zijn beschuldiging naar Kamerleden met dubbele paspoorten die, zonder een spoor van bewijs, op ‘dubbele loyaliteit’ zouden duiden. De xenofobe haat jegens hoofddoekjes en de xenofobe ‘loyaliteitsvraag’ in de richting van mensen met dubbele paspoorten is uiteindelijk uitgegroeid tot een beleidsvoornemen van twee anderszins respectabele politieke partijen. Het ware gevaar van de voortdurende en nietsontziende anti-islamhetze is niet zozeer de rabiate Wilders zelf als wel de vergiftiging van het debat met dit soort ongefundeerde verdachtmakingen jegens een bevolkingsgroep.

Heb je namelijk eenmaal – zonder dat er enig bewijs is, herhaal ik nog maar even – geaccepteerd dat moslims met hoofddoekjes niet neutraal kunnen zijn, dan ligt de weg open voor een reeks aan verdere maatregelen. Ze kunnen natuurlijk niet meer in het onderwijs werken; argumenten over tere kinderzieltjes doen het altijd uitstekend bij de brave burger. We zagen veel eerder al dat baliemedewerkster voor sommigen ook al niet verteerbaar is, waarbij niemand zich de vraag stelt of het door zo’n vrouw gedane werk op de een of andere manier ‘niet neutraal’ zou zijn. Geeft zij paspoorten af met het wapen van Marokko er op in plaats van de Nederlandse leeuw? Zet ze een stempel met de K van ‘kafir’ op je rijbewijs?

En zo sluipen we stilletjes naar een situatie waarin een deel van de bevolking wordt uitgesloten van een aantal beroepen. Een situatie die we kennen uit het verleden: eind 1933 werd het ambtenaren verboden om lid te zijn van de NSB, overigens ook zonder enig bewijs van misdragingen door nationaalsocialistische overheidsdienaren.
Laat het favoriete scheldwoord van de gemiddelde PVV-bruller op internet nu toevallig ‘landverrader’ zijn. De implicaties zijn duidelijk genoeg, en CDA en VVD staan erbij en kijken ernaar.

Advertisements

2 Comments

  1. Uit-ste-kende analyse en conclusie. Geldt ook voor de andere blogpost van oktober tot op heden (8 oktober). Niets aan toe te voegen, behalve: pet af!

Comments are closed.